Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για 10 λόγους η Alpha bank είναι η καλύτερη ελληνική τράπεζα – Διαβάστε τους βασικούς λόγους

tags :
Για 10 λόγους η Alpha bank είναι η καλύτερη ελληνική τράπεζα – Διαβάστε τους βασικούς λόγους
Καταλυτικός παράγοντας για την Alpha bank είναι ο τρόπος και χρόνος περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της.....
Ποια είναι η καλύτερη ελληνική τράπεζα;
Το ερώτημα αυτό μου έθεσε δημοσιογράφος διεθνούς μέσου σε συνέντευξη που μας ζήτησε με αντικείμενο τις τράπεζες, την οικονομία και το χρηματιστήριο και θα δημοσιευθεί προσεχώς.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό και για να είναι αξιόπιστη η απάντηση, δεν θα πρέπει να παρεισφρύουν υποκειμενικοί παράγοντες.
Αν π.χ. ήταν η Εθνική η καλύτερη ελληνική τράπεζα θα λέγαμε η Εθνική παρά τον συνεχή πόλεμο του Τουρκολιά, του υπό προθεσμία CEO της Εθνικής.
Η καλύτερη ελληνική τράπεζα είναι η Alpha bank και οι λόγοι είναι 10.
Ποιοι είναι οι λόγοι;
1)Έχει μια συνεκτική, δομημένη διοικητική ομάδα που λειτουργεί ως μέτοχος και ως διοίκηση.
Η διπλή ιδιότητα συμβάλλει στην επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων, ενώ οι διοικητικές αποφάσεις είναι πιο φιλικές προς τους μετόχους.
Μια διορισμένη διοίκηση δεν έχει την διορατικότητα μιας διοίκησης που είναι ταυτόχρονα μέτοχος.
Το διοικητικό μοντέλο πρόεδρος Κωστόπουλος, ξάδερφος Δημήτρης Μαντζούνης διευθύνων σύμβουλος και ανιψιός Σπύρος Φιλάρετος Γενικός Διευθυντής….και εν δυνάμει στο απώτερο μέλλον νέος CEO έχει λειτουργήσει άριστα.
Υποστηρίζεται και από στελέχη όπως ο Αρώνης και Θεοδωρίδης το team έχει λειτουργήσει.
Έχουμε μια αντικειμενική επιφύλαξη για τον πραγματικό ρόλο του Ράπανου αλλά είναι αληθές ότι ο Μαντζούνης διοικεί άριστα την Alpha bank.
Καταλυτικός παράγοντας για την Alpha bank είναι ο τρόπος και χρόνος περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της.....
2)Χρηματιστηριακά εμφανίζει καλή συμπεριφορά σε σχέση με την Πειραιώς που έχουν το αντικειμενικό πρόβλημα…της άδικης αύξησης κεφαλαίου σε υψηλές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό ενώ το warrants εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
3)Η Alpha bank ήταν η μόνη, στην κυριολεξία η μόνη ελληνική τράπεζα που μετά την καταστροφή του PSI+ διατηρούσε θετική καθαρή θέση, όλες οι υπόλοιπες είχαν πρωτογενώς αρνητική καθαρή θέση, ενώ κάποιες δευτερογενώς την βελτίωσαν.
4)Το deal με την Credit Agricole και την Emproiki σχεδιάστηκε έγκαιρα , πριν τον ανταγωνισμό και δικαιωματικά πλειοδότησε καρπώνοντας 3 δισεκ.
Αν και υπάρχουν ενστάσεις για την στρατηγική που ακολούθησε στο ΤΤ καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε αγοράσει, ωστόσο το deal με την Emporiki δικαιωματικά κατέληξε στην Alpha bank.
5)Τα κεφάλαια της Alpha bank tangible equity περίπου στα 8,6 δισεκ. και με σταθμισμένο ενεργητικό 54,1 δισεκ.
Διαθέτει 5,6 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι για το δυσμενές σενάριο.... στα stress tests που θα τα πάει καλά, καλύτερα από ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
6)Τα NPLs στα 21 δισεκ. είναι ένα πρόβλημα ωστόσο όπως αποδείχθηκε και στα AQR η Alpha bank είναι μια υγιής τράπεζα και όσα προβλήματα εμφανίζονται είναι διαχειρίσιμα.
7)Η Alpha bank πήρε το ρίσκο να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές των 945 εκατ ευρώ και παρ΄ όλα αυτά διαθέτει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
8)Σε επίπεδο συνεργειών, οι κατά καιρούς στόχοι που έχουν αναφερθεί είναι μεν υλοποιήσιμοι αλλά αν υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού θα πρέπει ορισμένοι επιμέρους στόχοι να αναθεωρηθούν χαμηλότερα.
9)Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να πωλήσει π.χ. ο Hilton χωρίς να κατηγορηθεί ότι πουλάει core business assets….όπως η Εθνική τράπεζα.
10) Τα έσοδα στο ελληνικό banking δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα θετικά στοιχεία γιατί αποτελεί ερωτηματικό.
Σε μια φτωχοποιημένη χώρα όπως η Ελλάδα, οι τράπεζες τι έσοδα να παρουσιάσουν.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι από τα NPLs, τα κόστη λόγω της μεγάλης εθελουσίας και κάποιες άλλες διορθωτικές κινήσεις, θα προκύψει  ουσιαστικό αποτέλεσμα το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης