Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests, χωρίς πολύ stress – Διασώζει τις τράπεζες η επιβράδυνση της Ευρώπης – 500-800 εκ χρειάζονται οι ελληνικές

Stress tests, χωρίς πολύ stress – Διασώζει τις τράπεζες η επιβράδυνση της Ευρώπης – 500-800 εκ χρειάζονται οι ελληνικές
Η επιβράδυνση της Ευρωπαικής οικονομίας και το πρόσφατο κράχ στην Ελλάδα....ενεργοποίησε τις πολιτικές άμυνες...καθιστώντας ηπιότερα τα stress tests....
Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποτέλεσε τελικώς τον καταλύτη ώστε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ να επιλέξει μια ήπια έκδοση του stress σεναρίου στα stress tests που επίσημα θα ανακοινωθούν 26 Οκτωβρίου αλλά ανεπίσημα έχουν διαρρεύσει. 
Η διάχυτη ανησυχία για την πορεία της Ευρώπης, αλλά και το πρόσφατο μελανό παράδειγμα της Ελλάδος όπου μια άστοχη κίνηση κόντεψε να τινάξει στον αέρα την οικονομία υποχρέωσε την ΕΚΤ να επαναξιολογήσει την στρατηγική της στα stress tests.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 500 έως 900 εκατ δηλαδή κάτω από 1 δισεκ. στα stress tests στην τελική αξιολόγηση.
Όμως την ίδια στρατηγική ακολουθεί και σε όλες τις τράπεζες ειδικά της νοτίου Ευρώπης καθώς και στις γερμανικές τράπεζες όπως την Commerzbank.
Η ΕΚΤ αν μέσω των stress tests εμφανιζόταν ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν πρόβλημα θα πυροδοτείτο ακόμη οξύτερη η οικονομική κρίση και οι δυνάμεις της εσωστρέφειας θα κυριαρχούσαν με αποτέλεσμα επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μείωση της ανάληψης ρίσκου από τους διεθνείς επενδυτές και γενικώς πτώση των αγορών.
Η ΕΚΤ σε ελάχιστες τράπεζες θα φανεί σκληρή αλλά δεν θα είναι σκληρή στις ελληνικές τράπεζες.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες σε 3-4 δισεκ. ευρώ και στην Ευρώπη να προκύψει ένα ποσό περίπου 28-30 δισεκ.
Ωστόσο με βάση έσχατες πληροφορίες η κατάσταση στα stress tests ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες αποφασίστηκε να είναι διαχειρίσιμη.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα με το κραχ στην αγορά συνέβαλλε στην οριστική απόφαση να μετριαστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδα απόλυτα διαχειρίσιμα.
Η στρατηγική της ΕΚΤ να μην στρεσάρει τα stress tests εδράζεται στην άποψη ότι αν εν μέσω αμφιβολιών για την Ευρώπη, οι τράπεζες αποδειχθούν μη υγιείς τότε…ακόμη και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτύγχανε.
Τα stress tests υπό τον μανδύα της τεχνοκρατικής ανάλυσης θα παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα αποτίμησης του πραγματικού ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ είναι κυρίως πολιτική απόφαση.
Η ΕΚΤ και το 2011 -2012 είχε παρασυρθεί από τα πολιτικά κριτήρια για την διαμόρφωση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών στα stress tests των ευρωπαικών τραπεζών.

Τι σημαίνει η εξέλιξη των ήπιων stress tests για τις ελληνικές τράπεζες;

Αντί να προκύψουν 3-4 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν περίπου 500 έως 900 εκατ ευρώ.
Το αρχικό νούμερο των stress tests θα είναι πολλά δισεκατομμύρια ίσως 9 δισεκ. αλλά το τελικό νούμερο θα διαμορφωθεί κάτω από 1 δισεκ. ευρώ μάλλον 500 με 900 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank και η Πειραιώς δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank θα χρειαστεί μια αύξηση μικρής κλίμακας ενώ η Εθνική θα καλύψει το μικρό κεφαλαιακό της έλλειμμα μέσω της Finansbank δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank θα πρέπει να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές – όχι βεβαίως άμεσα – ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ.

Τι σημαίνουν οι μικρές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τραπεζικές μετοχές

Η ανατιμητική κερδοσκοπία οργιάζει εσχάτως καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα stress tests δεν θα είναι δομικό πρόβλημα για το ελληνικό banking.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα εκτονωθούν ανοδικά.
Ωστόσο η εκτόνωση αυτή περισσότερο συνδέεται με την πίεση που ασκήθηκε εσχάτως λόγω του κραχ στην αγορά απόρροια των ατυχών χειρισμών για την έξοδο της Ελλάδος από το μνημόνιο και λιγότερο για τα stress tests.
Οι ανατιμητικές υπερβολές θα ολοκληρωθούν προσεχώς όταν θα ανακοινωθούν τα stress tests.
Με δεδομένη την μεγάλη πίεση που είχε ασκηθεί στα warrants, θα πρέπει να αναμένεται καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά για το επόμενο διάστημα....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης