Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οδηγός…επιβίωσης από το CNBC εν όψει της ανακοίνωσης των stress tests - Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

tags :
Οδηγός…επιβίωσης από το CNBC εν όψει της ανακοίνωσης των stress tests - Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η μεγάλη ώρα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έφτασε.
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 θα γνωρίζουν αν πέρασαν με επιτυχία τις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το CNBC δίνει οδηγίες προς…ναυτιλομένους και εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία.

Ο ρόλος των ΕΒΑ και ΕΚΤ
Η EBA είναι η τραπεζική αρχή η οποία δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η EBA έχει εξετάσει την ικανότητα 123 τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ανταποκριθούν σε διάφορες βαθμίδες οικονομικών δυσχερειών.
Τα τεστ της ΕΒΑ ελέγχονται από την ΕΚΤ, όσον αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που βρίσκονται εκτός νομισματικής ένωσης.
Στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας θα διεξάγει τα δικά της τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.
Συνολικά η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα ενεργητικού 130 τραπεζών.
Την Κυριακή, τα δύο σετ των αποτελεσμάτων – το AQR της ΕΚΤ και τα stress tests της EBA, θα ανακοινωθούν ως μια αναλυτική αξιολόγηση.

Η διαδικασία
Οι 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης υπόκεινται σε μια σειρά από δυσμενή σενάρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά υγιείς ώστε να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα μελλοντικά οικονομικά σοκ.
Επίσης η ΕΚΤ θα εξετάσει την ποιότητα των κεφαλαίων μέσω του AQR, διαδικασία που αφορά μόνο τις τράπεζες των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη.
Δεν είναι οι πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των προηγούμενων τεστ αντοχής αμφισβητήθηκε, καθώς «πέρασαν» πολλές τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια διασώθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν;
Οι τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν ότι 10 με 14 τράπεζες συνολικά δεν θα καταφέρουν να περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία.
Πρόκειται κυρίως για περιφερειακές τράπεζες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της Berenberg.
Πόσες τράπεζες θα περνούσαν τα stress tests που υποβάλλονται οι αμερικανικές τράπεζες;
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η ιρλανδική TSB, η αυστριακή AVolksbanken, η γερμανική HSH Nordbank και μερικές ολλανδικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Lloyds.
Η ισπανική Banco Popular, η γερμανική Commerzbank και η ιταλική Unicredit,βρίσκονται επίσης σε δυσχερή θέση, ωστόσο οι απόψεις των αναλυτών διίστανται.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Οι τράπεζες οι οποίες θα αποτύχουν στα τεστ, θα πρέπει σε ορίζοντα εννιαμήνου να βάλουν σε τάξη τον ισολογισμό τους, είτε μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία θα σοκάρουν τις αγορές.
Μεσοπρόθεσμα, η ΕΚΤ ενδεχομένως να κινηθεί προς ποσοτική χαλάρωση, εάν απογοητεύσουν τα αποτελέσματα, καθώς και να διενεργεί σε ετήσια βάση τις ασκήσεις αντοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης