Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος: Φωτιές άναψε το δημοσίευμα των New York Times για το ELA της Λαϊκής - Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

tags :
Κύπρος: Φωτιές άναψε το δημοσίευμα των New York Times για το ELA της Λαϊκής - Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Αιχμές Γιωρκάτζη κατά όσων υιοθετούν τους ισχυρισμούς των New York Times
Τους ισχυρισμούς για «φούσκωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκτακτη ρευστότητα (ELA), απορρίπτει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι εξασφαλίσεις βρίσκονται στα βιβλία της με μεγάλη έκπτωση από την ονομαστική τους αξία.
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυσούλα Γιωρκάτζη, απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς περί υπερτίμησης των εξασφαλίσεων που έλαβε η εποπτική αρχή ως αντιστάθμισμα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή και αργότερα στην Τράπεζα Κύπρου, διαψεύδοντας επί της ουσίας το
σχετικό δημοσίευμα των New York Times.
«Δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιωρκάτζη, μιλώντας στην κυπριακή βουλή, απευθυνόμενη σε όσους αναπαράγουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.
Τις θέσεις αυτές απέρριψε με ανακοίνωσή του και ο τέως Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης, ενώ νέα δημοσιεύματα από την Financial Times και το BBC υποστήριξαν ότι το ύψος των εξασφαλίσεων της Λαϊκής Τράπεζας υπολογίζετο ως €1 δισ. λιγότερο από τον ELA και ότι τις επιφυλάξεις Βάιντμαν συμμερίζονταν μερικώς και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ολλανδίας και της Γαλλίας.

Εξηγήσεις Γιωρκάτζη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, έλαβε εξασφαλίσεις 17,9 δις. ευρώ για έκτακτη ρευστότητα 11,5 δισ. λόγω του ύψους της ρευστότητας, που υπερβαίνει το όριο των 2 δισ., λόγω στην παραχώρησή της έχει και η ΕΚΤ.
Όπως αναφέρθηκε χθες η ΕΚΤ αποτίμησε την αξία των εξασφαλίσεων στα 10,5 δισ. ευρώ και στο ΔΣ της ευρωπαϊκής τράπεζες λέχθηκε πως και οι δύο τρόποι αποτίμησης των εξασφαλίσεων είναι ορθοί.
Με τον ένα τρόπο αποτίμησης η έκπτωση στην αξία των εξασφαλίσεων φτάνει το 36% και με την άλλη το 42%.
Η ΚΤ περιέλαβε το 2012 στους λογαριασμούς της €185 εκ. ως προβλέψεις έναντι των κινδύνων που ανέλαβε, κυρίως, λόγω της παραχώρησης έκτακτης ρευστότητας.
Το 2013 το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δημιουργία νέων προβλέψεων, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι.
Ως αποτέλεσμα, μπήκαν στα ταμεία του κράτους κοντά στα €100 εκ. περισσότερα, ως κέρδη από την Κεντρική Τράπεζα.
Όλη η έκτακτη ρευστότητα που διέθεσε η Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύτηκε στην Τράπεζα Κύπρου.
Μειώθηκε από €11 δισ. τον Απρίλιο του 2013 σε €8,6 δισ. το Σεπτέμβριο του 2014.

Διαβάστε επίσης:

FT: Ιστορική διαρροή των πρακτικών της ΕΚΤ - Τί αποκαλύπτουν για τη Λαϊκή οι NYT; - Τί απαντά ο Πανίκος Δημητριάδης;

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης