Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank ίσως να υλοποιήσει ΑΜΚ 350-400 εκατ και η Εθνική μέσω δημόσιας προσφοράς θα πουλήσει το 20% της Finansbank

Η Eurobank ίσως να υλοποιήσει ΑΜΚ 350-400 εκατ και η Εθνική μέσω δημόσιας προσφοράς θα πουλήσει το 20% της Finansbank
Η Eurobank έχει την στήριξη των ιδιωτών μετόχων και κάλλιστα μπορεί να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου εφόσον αποφασιστεί....
Μπορεί πρακτικά να πέρασαν τα stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες αλλά στο δυσμενές στατικό σενάριο με κατώτερο όριο 5,5% core tier 1 αποδεικνύεται ότι η Eurobank και η Εθνική χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.
Με βασικούς μετόχους το Fairfax και το Fidelity η Eurobank εφόσον προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 350-400 εκατ θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αν και το Fidelity εμφανιζόταν να μη είναι θιασώτης μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και το Fairfax είχε τους ενδοιασμούς, το γεγονός ότι εφόσον αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank θα την καλύψουν.
Ένα θέμα που εγείρεται είναι σε ποια τιμή θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στα 0,31 ευρώ ή θα πρέπει να υπάρξει reverse split;
Προφανώς οι επόμενες ημέρες χρηματιστηριακά θα είναι πολύ κρίσιμες για την Eurobank. 
Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι το γεγονός ότι η Eurobank υλοποιεί την δεύτερη αύξηση κεφαλαίου ζητώντας κεφάλαια ιδιωτών ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το μελλοντικό σενάριο αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών 1,35 δισεκ. ευρώ.

Στην Εθνική οι αποφάσεις έχουν ληφθεί υπό την έννοια ότι θα υπάρξει δημόσια πρόταση με στόχο να αντληθούν 250 εκατ από την Finansbank και με στρατηγικό στόχο να πουληθεί έως το 40% της θυγατρικής έως το 2015.
Θα ήταν σχεδόν αδύνατη μια νέα αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική, σε μια τέτοια περίπτωση θα υλοποιείτο στο 1,5 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι και η Εθνική θα πρέπει να αποπληρώσει 1,35 δισεκ. προνομιούχων μετοχών σε επόμενη φάση.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, που απαλλάσσονται για το ορατό μέλλον να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου είναι αληθές ότι είχαν πάρει τα μηνύματα από τους μετόχους τους.
Στην Alpha ούτε το Abu Dhabi ούτε και η οικογένεια Κωστόπουλου ήθελε αύξηση κεφαλαίου, καθώς ήδη είχαν συμμετάσχει στην ΑΜΚ του 2014.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μέτοχοι της Πειραιώς όπως το Capital και το Paulson ή York Capital που δεν αντιμετώπιζαν θετικά μια νέα αύξηση κεφαλαίου.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης