Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η "παγίδα" των stress tests, οι ανησυχίες για το selloff της Δευτέρας και η χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών...

tags :
Η
Τί αναφέρουν τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα για τα κρίσιμα τεστ της Κυριακής...
Στα κρίσιμα ερωτήματα και τις πιθανές αποτυχίες των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοινώνονται την Κυριακή στρέφουν το βλέμμα τους τα ξένα μέσα.
Βασικό ζήτημα παραμένει το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα αποτύχουν, καθότι θα έχουν διάστημα 9 μηνών να "συμμορφωθούν" πριν κλείσουν.
Οι ανησυχίες για το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα παραμένουν έντονες από πλευρά επενδυτών, δεδομένης της πιθανότητας ένα ενδεχόμενο selloff να εντείνει τις ανησυχίες για την ύφεση της ευρωζώνης και να προδώσει ακόμη μια φορά τους επενδυτές...

"Παγίδα" χαρακτηρίζει για 25 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα κρίσιμα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νέο δημοσίευμα των Financial Times.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν θα είναι τα προσδοκόμενα, επισημαίνουν στη βρετανική εφημερίδα πηγές σχετικές με το θέμα.
Δέκα περίπου εκ των τραπεζών με κεφαλαιακές ελλείψεις μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια, κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις αρχές, μετά τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Στα τεστ αντοχής του 2013 τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταποκρίθηκαν με αμκ και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με πρωταγωνίστριες τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests κοινοποιήθηκαν στα ιδρύματα αππό την Πέμπτη, ώστε να προετοιμάσουν και τα επόμενα βήματά τους.

"Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες τράπεζες θα αποτύχουν και πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν", επισημαίνουν σε νέο δημοσίευμά τους και οι New York Times, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία 25 ιδρυμάτων.
Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές αμκ ποικίλουν από 10-50 δισ. ευρώ.
"Θα υπάρξει τεράστιο selloff στις αγορές τη Δυετέρα αν τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι χειρότερα του αναμενομένουν. Η ΕΚΤ εξάλλου έχει ισχυρό κίνητρο να είναι σκληρή", αναφέρεται στο κείμενο.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, θα έχουν 9 μήνες να διευθετήσουν τα χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς τους, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωπες με κλείσιμο.
"Τα στοιχήματα για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες ήταν αχαλίνωτα την Παρασκευή", αναφέρει το δημοσίευμα.
"Τα stress tests θα βοηθήσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία", δηλώνει στους ΝΥΤ ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank.

Με τίτλο "Stress tests: Ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών", το Bloomberg κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις τράπεζες που μπορούν να αντέξουν το χειρότερο σενάριο.
"Τα τεστ αντοχής, ωστόσο, δεν είναι πάντα αξιόπιστα", υπογραμμίζει το πρακτορείο, επσημαίνοντας πως "η Ευρώπη χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η απώλεια της οποίας την έπνιξε στην ύφεση".
Για τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής παραθέτει το κάτωθι γράφημα, σύμφωνα με το οποίο καμία τράπεζα δεν απέτυχε το 2009...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης