Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Veto της ΕΚΤ στην αξιοποίηση των 11,4 δισ του ΤΧΣ από το κράτος – Οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη κεφαλαιακή προστασία

Veto της ΕΚΤ στην αξιοποίηση των 11,4 δισ του ΤΧΣ από το κράτος – Οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη κεφαλαιακή προστασία
Τα 11,4 δισεκ. δεν θα αξιοποιηθούν για την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή....
Μια νέα σημαντική εξέλιξη που αποδεικνύει ότι τα stress tests των τραπεζών, δημιούργησαν μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί….στην πολύπαθη Ελλάδα.
Λόγω της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας, κραχ στο χρηματιστήριο και ευθείας αμφισβήτησης των τεστ αντοχής της ΕΚΤ η Ελλάδα βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο.
Ωστόσο το veto της ΕΚΤ στην αξιοποίηση των 11,4 δισεκ. ευρώ του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ δημιουργεί δύο πολύ σοβαρά προβλήματα
1)Επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες δεν είναι κεφαλαιακές θωρακισμένες και χρειάζονται κεφαλαιακής προστασίας
2)Το ελληνικό κράτος πόνταρε να αξιοποιήσει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ώστε να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή ώστε να μην χρειαστεί νέο μνημόνιο.
Με τις τράπεζες παγιδευμένες και την Ελλάδα εκτός αγορών άπαξ και το 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 8,15% είναι προφανές ότι η Ελλάδα οδηγείται σε νέο μνημόνιο ακόμη και εξωραϊσμένης μορφής.
Ενδιαφέρον και  εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μεταστροφή του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Στουρνάρας όσο ήταν υπουργός Οικονομικών πίεζε την διοίκηση Προβόπουλου τότε στην ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ να δεχθούν το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ να αξιοποιηθεί από το κράτος.
Η ΤτΕ επί διοίκησης Προβόπουλου είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο τα 11,4 δισεκ. να φύγουν από το ΤΧΣ και απαιτούσε να παραμείνουν στο ΤΧΣ ως κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις τράπεζες.
Ο Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών ήθελε τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ για άλλους σκοπούς.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ έχει αλλάξει άποψη και πλέον θεωρεί ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ πρέπει να παραμείνουν capital buffer για τις ελληνικές τράπεζες, για την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.
Πίσω από αυτή την εντυπωσιακή μεταστροφή κρύβεται το veto της ΕΚΤ που θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να πέρασαν τα stress tests αλλά κεφαλαιακά χρήζουν διερεύνησης….αυτό μεταφράζεται ότι χρειάζονται κεφάλαια.
Μάλιστα ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μετά την 4η Νοεμβρίου οπότε την άμεση εποπτεία των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών θα την ασκεί η ΕΚΤ….ίσως δύο εξ αυτών υποχρεωθούν…προσέξτε υποχρεωθούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Η μια τράπεζα θα υποχρεωθεί σε αύξηση κεφαλαίου και η άλλη σε άμεση πώληση περιουσιακών στοιχείων και αν δεν είναι εφικτό θα υλοποιήσει και αυτή αύξηση κεφαλαίου.
Το veto και η απαίτηση της ΕΚΤ να παραμείνουν ως capital buffer τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ για τις τράπεζες αποδεικνύουν
Α)Ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια είτε για να θωρακιστούν, είτε για να ιδιωτικοποιηθούν
Β)Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ αυτό σημαίνει ότι οδηγείται σε νέο μνημόνιο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και γενικώς στο σύστημα είναι δυστυχώς χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης