Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Hourican (CEO Tρ. Κύπρου): Η Τρ. Κύπρου εξήλθε από την επικίνδυνη ζώνη - Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες πλέον - Η επόμενη μέρα

Hourican (CEO Tρ. Κύπρου): Η Τρ. Κύπρου εξήλθε από την επικίνδυνη ζώνη - Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες πλέον - Η επόμενη μέρα
Στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η μετοχή στο τέλος του χρόνου
Εκτός επικίνδυνης ζώνης βρίσκεται πλέον η Τράπεζα Κύπρου, μετά την επιτυχή έκβαση των stress tests της ΕΚΤ, δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, John Patrick Hourican.
«Θεωρώ ότι η τράπεζα εξήλθε από την επικίνδυνη ζώνη», διαβεβαίωσε ο CEO της Τρ. Κύπρου, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την αξία και τη σταθερότητα της τράπεζας και κατ' επέκταση της Κύπρου».
Ο Hourican σημειώνει ότι, μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου τοποθετείται ανάμεσα στις «καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να υπερβαίνει το 15%».
Για τον Hourican, η αύξηση κεφαλαίου, καθώς και η επιτυχής έκβαση των stress tests, αποτελούν «την έξωθεν καλή μαρτυρία» που απαιτείται από κυπριακές επιχειρήσεις και καταθέτες για να επιστρέψουν στην τράπεζα».
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να εξυπηρετήσουμε πλήρως την οικονομία, δανείζοντας την, ενώ την ίδια στιγμή να μην μας εμπιστεύονται με τις καταθέσεις τους oι καταθέτες», επεσήμανε.

Αλλαγή πολιτικής για ενίσχυση του δανεισμού
Ερωτηθείς για τα σχόλια που ακούγονται μετά τα αποτελέσματα των stress tests ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν να δανείζουν την οικονομία, ο Hourican ανέφερε ότι, ήδη η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει στεγαστικά δάνεια καθώς και δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για αγορά αυτοκινήτων.
Σημείωσε όμως ότι «μια όχι τόσο ευχάριστη αλήθεια, είναι ότι σε περίοδο ύφεσης το ύψος του δανεισμού μειώνεται, λόγω αβεβαιότητας και φόβου για το μέλλον, ενώ παρατηρείται δυστοκία στην επένδυση κεφαλαίων και μειώνεται γενικά η ζήτηση για δανεισμό από αξιόχρεους πελάτες».
«Θέλουμε να δανείζουμε, αλλά πρέπει να βοηθούμαστε και από τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εκποιήσεις, που όπως εξήγησε «ενθαρρύνει την κακή συμπεριφορά».

Θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο δανειακό χαρτοφυλάκιο
«Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να διορθώσουμε τόσο τη θέση της χώρας όσο και της τράπεζας τη στιγμή που πάνω από το μισό ποσοστό των δάνειων της χώρας βρίσκονται σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών», εξήγησε.
«Αυτό είναι μια απαράδεκτη οικονομική κατάσταση που πρέπει να διορθώσουμε μέσω καλών νομοθεσιών, καλών κανονισμών, καλής τραπεζικής πρακτικής και καλής συμπεριφοράς από πλευράς των δανειστών», συνέχισε.

Καμία ανησυχία για το ύψος του ELA
Ο Hourican δηλώνει ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί για τον ELA, ο οποίος πήρε μια μορφή μακροχρόνιας χρηματοδότησης για την τράπεζα, προσθέτοντας πως ήδη η τράπεζα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε αυτό το θέμα, χάριν και στην πώληση στοιχείων ενεργητικού που βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η μετοχή στο τέλος του χρόνου
Παράλληλα, ο κ. Hourican ανέφερε ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου επιστρέφει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο τέλος του χρόνου, προσθέτοντας όμως ότι η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης σε αγορές με μεγαλύτερη ρευστότητα.
Καθιστώντας σαφές ότι η Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνει στο κυπριακό Χρηματιστήριο, ο Hourican επεσήμανε πως «θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον υπάρχουν καλύτερα χρηματιστήρια δεδομένου του μεγέθους της κεφαλαιακής μας βάσης, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε όλη ή σε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ταμείων αντισταθμισμένου κινδύνου της Κύπρου. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ρευστότητα στη μετοχή μας και ότι θα έχουμε πρόσβαση σε καλές δεξαμενές ρευστότητας».
«Ως εκ τούτου θα εξετάσουμε το κατά πόσον η Αθήνα παραμένει κατάλληλη για διαπραγμάτευση της μετοχής μας ή κατά πόσον θα πρέπει να κοιτάξουμε στο Euronext ή στο LSE, ως πιθανές αγορές για διαπραγμάτευση της μετοχής μας στο μέλλον. Αλλά, η αίσθησή μου είναι ότι το μέγεθος του συγκροτήματος δεν εξυπηρετείται καλά από τις σημερινές επιλογές των Χρηματιστηρίων», προσθέτει, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό θα είναι στα ζητήματα που θα εξετάσει το νέο διοικητικό συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης