Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σημαίνει η αναβάθμιση του country ceiling της Ελλάδος μάλλον σε investment grade Βaa3 για τις εκδόσεις των τραπεζών;

tags :
Τι σημαίνει η αναβάθμιση του country ceiling της Ελλάδος μάλλον σε investment grade Βaa3 για τις εκδόσεις των τραπεζών;
Με βάση την Moody's το country ceiling είναι Ba3 δηλαδή 4 βαθμίδες υψηλότερα από την επίσημη βαθμολογία της Ελλάδος...
Στην αναβάθμιση του country ceiling  δηλαδή της βαθμολογίας που λαμβάνουν οι χώρες για τον κίνδυνο του κεφαλαίου και των εκδόσεων που πραγματοποιούν τράπεζες και εταιρίες προανήγγειλε η Moody’s για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Η Moody’s είναι πολύ πιθανό να βαθμολογήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε βαθμολογία investment grade δηλαδή σε επενδυτική κατηγορία υψηλότερα δηλαδή από junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια με όρους country ceiling.
Με βάση την Moody’s το country ceiling της Ελλάδος βρίσκεται στην κλίμακα Ba3 δηλαδή 4 βαθμίδες υψηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Caa1.
Είναι πολύ πιθανό η αναβάθμιση του country ceiling να συνοδευτεί και με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του χρέους της Ελλάδος από Caa1 σε Β3 ή Β2 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 ή 2 βαθμίδες....στις 28 Νοεμβρίου του 2014.
Το country ceiling της Ελλάδος με βάση την Fitch είναι στην κλίμακα ΒΒ δηλαδή 3 κλίμακες υψηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος Β.
Τι σημαίνει η αναβάθμιση του country ceiling για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα;
Η Fitch θα αξιολογήσει σήμερα 21 Νοεμβρίου την Ελλάδα, στο βασικό σενάριο δεν αναμένεται αναβάθμιση αλλά αν υπάρξει θα είναι στην κλίμακα Β+ δηλαδή κατά μια βαθμίδα.
Στις 28 Νοεμβρίου η Moody’s θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Είναι μάλλον δεδομένο ότι θα αναβαθμίσει το country ceiling από Ba3 σε Baa3 δηλαδή η Ελλάδα όσον αφορά τον κίνδυνο του κεφαλαίου – άπαξ και δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία – θα βρεθεί σε καθεστώς επενδυτικής κατηγορίας investment grade εξέλιξη θετική και σημειολογική.
Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στην κλίμακα B3 ή Β2 δηλαδή 1 ή 2 βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία Caa1.
Να σημειωθεί ότι η βαθμολογία της Ελλάδος με βάση την Moody’s είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 3 κυριότερων διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Τι σημαίνει όμως η αναβάθμιση του country ceiling για τις τράπεζες;
Εκτιμούμε ότι η αναβάθμιση του country ceiling πραγματοποιείται περισσότερο για να εξασφαλίσει την ΕΚΤ που θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα και ABS από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν στην ΕΚΤ καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένους τίτλους και έναντι αυτών να πάρουν ρευστότητα....
Ωστόσο με βάση την τρέχουσα βαθμολογία οι ελληνικές τράπεζες στο 1 δισεκ. καλυμμένου ομολόγου ή τιτλοποιημένου μπορούν να πουλήσουν μόνο 300 εκατ δηλαδή το 30%....το υπόλοιπο 70% οι τράπεζες θα το χρησιμοποιούσαν ως collaterals εγγύηση στην διατραπεζική και θα αντλούσαν ρευστότητα μέσω repos.
Με την επικείμενη αναβάθμιση του country ceiling θα αυξηθεί το ποσό της ρευστότητας που θα αντλήσουν από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ έχουν ήδη ολοκληρώσει προγράμματα καλυμμένων ομολόγων.
Της Eurobank είναι 4 δισεκ. και έχει ολοκληρωθεί ενώ προσεχώς ετοιμάζει πρόγραμμα 5 δισεκ. η Πειραιώς ενώ της Εθνικής είναι 4,87 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς υπάρχει μια πλάνη στο σύστημα ότι οι τράπεζες εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα άρα θα δανειστούν πολλά δισεκατομμύρια.
Οι ελληνικές τράπεζες και το 2012 είχαν εκδώσει καλυμμένα ομόλογα και τα είχαν χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Με την διαφορά ότι τα νέα προγράμματα θα αξιοποιηθούν μόνο κατά 30% από την ΕΚΤ.
Με την αναβάθμιση του country ceiling το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο.  
Π.χ. από τα 5 δισεκ. της Πειραιώς  μόνο το 1,5 δισεκ. θα καταλήξει στην ΕΚΤ τα υπόλοιπα 3,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για να αντλήσουν ρευστότητα από την repo αγορά από την διατραπεζική.
Η μεγάλη αλλαγή θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα και να τα πουλήσουν…στις αγορές αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα τιμολογούνται σήμερα με απόδοση 8,5-8,7% δηλαδή με απαγορευτικά επιτόκια.
Για την δομή της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το όφελος είναι ελάχιστο, δεν αλλάζει τα δεδομένα ρευστότητας η όλη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αν υπάρξει ποσοτικής χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων πάλι το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μηδενικό γιατί κατέχουν ελάχιστα ομόλογα πλην έντοκα γραμμάτια 9-10 δισεκ. ευρώ.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005


Α+ Ελλάδα 2005



Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B *Ελλάδα

B*Ελλάδα



B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1*Ελλάδα

CCC+

CCC+



Caa2

CCC Eλλάδα

CCC



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C**

D **

D**

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Ήταν σε αυτή την βαθμολογία με το PSI+…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης