Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελλάδος – Ενώ εμφανίζει ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια…οι αγορές την έστειλαν κακήν κακώς στο περιθώριο

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελλάδος – Ενώ εμφανίζει ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια…οι αγορές την έστειλαν κακήν κακώς στο περιθώριο
Γιατί οι αγορές έστειλαν κακήν κακώς….στο περιθώριο την Ελλάδα;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει αποτύχει γιατί συνεχίζει να παραμένει η χώρα – πρόβλημα της ευρωζώνης.
Στην Ελλάδα η Τρόικα βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση στο τέλος άγεται και φέρεται με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικα…και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που καταφέρνει λογιστικά να εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ταυτόχρονα….να βγαίνει κακήν κακώς εκτός αγορών.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ενώ η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,54%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,14%, η Ισπανία 2,12% και η Ιταλία 2,31%....στην Ελλάδα το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 8,25%.
Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της Ελλάδος σε σχέση με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία και όλα αυτά παρ΄ ότι πέρασε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Γιατί οι αγορές έστειλαν κακήν κακώς….στο περιθώριο την Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και αυτό αποτελεί όχι απλά αμφισβήτηση αλλά πρόταση μομφής των αγορών κατά της Ελλάδος.
Το ερώτημα είναι γιατί οι επενδυτές στα ομόλογα αμφισβητούν την οικονομική πορεία της Ελλάδος;
Το στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι ξεκάθαρα το σχέδιο…αποχώρησης από το μνημόνιο.
Για λόγους μικροπολιτικής, για λόγους ψηφοθηρικούς επιχείρησε να αιφνιδιάσει με το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και αμέσως το ΔΝΤ αλλά και η ΕΕ έσπευσαν να αμφισβητήσουν την Ελλάδα.
Για να κόψουν τον αέρα της Ελλάδος έσπειραν το ζιζάνιο της αμφισβήτησης στις αγορές και οι επενδυτές στα ομόλογα ήραν αμέσως την εμπιστοσύνης τους επανατιμολογώντας τον ελληνικό κίνδυνο και βγάζοντας εκτός αγορών την Ελλάδα.
Με επιτόκια 8,25% στο 10ετές ομόλογο η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί ούτε 1 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι 100% εξαρτημένη από την Τρόικα.
Δεν είναι σίγουρο αν οι έσχατες διαρροές ότι η Τρόικα εξετάζει να παραταθεί το μνημόνιο ακόμη ένα χρόνο είναι αληθείς ή παιχνίδια τακτικής αλλά αν είναι αληθές…η κυβέρνηση της Ελλάδος θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.
Η Τρόικα θα αδειάσει την κυβέρνηση.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί γενικώς έχει αλλάξει η άποψη των ευρωπαίων για την Ελλάδα;
Ο Γερμανικός τύπος μιλάει για ένα Σαμαρά σε αδιέξοδο που απέτυχε.
Τι συμβαίνει;
Είναι προφανές ότι η Τρόικα θέλει να δεσμεύσει την τωρινή αλλά και την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται.
Γιατί όμως η Τρόικα ήρε την εμπιστοσύνη της από την Ελλάδα;
Ακόμη και αν τα βρουν η κυβέρνηση με την Τρόικα στις διαπραγματεύσεις το ερώτημα παραμένει τι έχει αλλάξει;
Η κυβέρνηση εμφανίζεται στα μάτια της Τρόικα ως αναξιόπιστη και στα μάτια της κοινωνίας ως μισητή και εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Μια κυβέρνηση που με άνεση αποδέχεται την  πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια χώρα με ρεκόρ ανεργίας και μια κυβέρνηση που με άνεση δέχεται την μείωση των συντάξεων μέσω της επανεξέτασης του ασφαλιστικού που μετατίθεται για το 2015 είναι μια κυβέρνηση που πλέον δεν εξυπηρετεί τον εθνικό σκοπό.
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει οριστικά την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.
Κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση…που δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης