Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα πάλι σε πολλαπλό αδιέξοδο - Να παραταθεί το μνημόνιο για να αποτραπεί το φιάσκο της ΕΚΤ και μετά εκλογές

Η Ελλάδα πάλι σε πολλαπλό αδιέξοδο - Να παραταθεί το μνημόνιο για να αποτραπεί το φιάσκο της ΕΚΤ και μετά εκλογές
Είναι εντυπωσιακό πάντως πως η χώρα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς και να αποδεικνύει μονίμως ότι είναι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε οικονομικό και στρατηγικό αδιέξοδο.
Είναι πρωτοφανές πως ενώ η κυβέρνηση μονίμως αναφέρει ότι όλα βαίνουν καλώς, η οικονομία πέρασε σε θετικό ρυθμό, το 2015 θα αναπτύσσεται με 2,9% όπως εκτιμάται στον προϋπολογισμό, αλλά παρ΄ όλα αυτά η Τρόικα δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, όπως και το ΔΝΤ που θέτει συνεχή veto.
Γιατί λοιπόν η Ελλάδα ενώ ανακάμπτει, η Τρόικα δεν θέλει να αποχωρήσει αλλά θέλει να κρατά δέσμια και όμηρο την Ελλάδα;
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι προ αδιεξόδου, η Τρόικα απειλεί την Ελλάδα με παράταση του μνημονίου ενώ λήγει το 2014, προτείνει – ως εναλλακτικό σενάριο - παράταση έως το τέλος του 2015, ενώ και η ΕΚΤ απειλεί την Ελλάδα καθώς χωρίς μνημόνιο ή ξεκάθαρο νέο πρόγραμμα δεν θα δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και ελληνικά assets, οδηγώντας τις ελληνικές τράπεζες πάλι στο ELA.
Γιατί ενώ η κυβέρνηση επικοινωνεί ότι έχει πετύχει, μιλάει για ανάπτυξη και προοπτική στην οικονομία…τα γεγονότα την διαψεύδουν;
Είναι προφανές ότι η Τρόικα, έχει αντιληφθεί ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα, παραμένουν στον αέρα.
Το χρηματοδοτικό κενό…σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που παραμένει εκτός αγορών, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς χρειάζεται συλλογική λύση και συλλογική αντιμετώπιση.
Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι όλα βαίνουν καλώς έχει διαψευστεί και αυτό αποδεικνύεται από την στάση της Τρόικα.
Όμως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αδιέξοδο και για να αρθεί το αδιέξοδο μόνο δύο λύσεις υπάρχουν ή παρατείνει το μνημόνιο για 1 χρόνο έως το τέλος του 2015 ή πολύ άμεσα συμφωνούν Ελλάδα και Τρόικα για την νέα πιστωτική γραμμή που επίσης είναι συνέχεια του μνημονίου.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί η Τρόικα πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο.
Ταυτόχρονα ο χρόνος κυλάει αντίστροφα γιατί όπως έχει δηλώσει η ΕΚΤ αν αρχές Ιανουαρίου του 2015, η Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα με το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί τότε οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε ELA εκ νέου στην έκτακτη παροχή ρευστότητας καθώς θα έχουν εκπέσει τα collaterals οι εγγυήσεις σε ομόλογα και τίτλους.
Είναι εντυπωσιακό πάντως πως η χώρα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς και να αποδεικνύει μονίμως ότι είναι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Η Τρόικα, ανησυχεί έντονα προφανώς για τις πολιτικές εξελίξεις και προσπαθεί να εγκλωβίσει τόσο την ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ την τωρινή και την επόμενη κυβέρνηση….στο μνημόνιο.
Το ορθό θα είναι το μνημόνιο να διατηρηθεί ως έχει, θα αποτελούσε εμπαιγμό στην κοινωνία να λέμε ότι η Ελλάδα εξέρχεται των μνημονίων καθώς η προαιρετική γραμμή CLLP είναι ένα καθαρό μνημόνιο.
Από το να εμπαίζουμε την κοινωνία είναι προτιμότερο να συμφωνηθεί η διατήρηση του μνημονίου για ένα χρόνο ώστε να αποτραπεί το φιάσκο της ΕΚΤ και του ενδεχομένου να καταπέσουν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Αν υπάρξει παράταση του μνημονίου θα πληγεί η κυβέρνηση, θα καταρρεύσει το επιχείρημα για έξοδο από το μνημόνιο και θα αποτύχει ο στόχος εξεύρεσης των 180 βουλευτών υποστηρίζουν ορισμένοι.
Η απάντηση είναι η εξής.
Η προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή που έχουν εξετάσει ως εναλλακτικό σενάριο πάλι μνημόνιο είναι με τις ίδιες παραδοχές, οπότε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση….δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι βγήκε από το μνημόνιο.
Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί, δεν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, όχι συναίνεση για πρόεδρο της δημοκρατίας.   
Αν βρεθούν οι 180 βουλευτές η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική συνέχισης του μνημονίου και αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές, να προκηρυχθούν εκλογές και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την πολιτική μνημονίου.
Όπως έχουμε επισημάνει στόχος της Τρόικα είναι να δεσμεύσει την Ελλάδα, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την τωρινή και την μελλοντική κυβέρνηση στο μνημόνιο.
Αν το μνημόνιο σημαίνει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή νέα πιστωτική γραμμή είναι σχεδόν αδιάφορο για τους ευρωπαίους γιατί αυτοί ξέρουν ότι….στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει το μνημόνιο.
Για λόγους αστείας εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης κάποιοι θα δώσουν μάχη με τα ψέματα αν αποφασιστεί αντί παράτασης η νέα χρηματοδοτική συνδρομή.
Το μνημόνιο θα συνεχίσει να υφίσταται απλά θα έχει αλλάξει όνομα.
Όμως για την Ευρώπη δεν θα έχει αλλάξει τίποτε.
Υπό αυτές τις παραδοχές και με το κίνδυνο να έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτιναχθούν στο 10% με 12% στην 10ετία θα ήταν εθνικά ορθό να παραταθεί το μνημόνιο για ένα χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία της Ελλάδος.
Εν συνεχεία τον Φεβρουάριο του 2015 να ξεκαθαρίσει αν η παρούσα βουλή μπορεί να εκλέξει ή όχι πρόεδρο της δημοκρατίας και αν δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, τον Μάρτιο του 2015 να προκηρυχθούν εκλογές.
Το επιχείρημα που ορισμένοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για πρόεδρο της δημοκρατίας και να οριστεί και ημερομηνία εκλογών είναι αστείο γιατί να παραταθεί η προεκλογική περίοδος πέραν του Μαρτίου του 2015;
Ο μόνος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα δεχόταν συμφωνία για πρόεδρο αρκεί να προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών….είναι ο φόβος ότι μπορεί η κυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές.
Οι 180 βουλευτές δεν υπάρχουν, όπως έχουμε αναφέρει στο καλύτερο σενάριο φθάνουν τους 173 μαζί με τον Μελά και την πλειοψηφία των ανεξαρτήτων βουλευτών να ψηφίζουν ΝΑΙ για πρόεδρο.
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά βρίσκεται εμπρός πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου…για μια ακόμη φορά η Ελλάδα στο τέλμα, στο επίκεντρο του διασυρμού, μια ακόμη φορά ο διεθνής περίγελος, μια ακόμη φορά όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα απαξιωτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης