Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική ανευθυνότητα να οδηγήσει σε αδιέξοδο ρευστότητας και αναγκαστικά στο ELA τις ελληνικές τράπεζες;

Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική ανευθυνότητα να οδηγήσει σε αδιέξοδο ρευστότητας και αναγκαστικά στο ELA τις ελληνικές τράπεζες;
Οι τραπεζίτες πάντως δεν θεωρούν - και ορθά -  πιθανό σενάριο οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας
Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική ανευθυνότητα να οδηγήσει σε αδιέξοδο ρευστότητας και αναγκαστικά στο ELA τις ελληνικές τράπεζες;
Το ερώτημα αυτό τίθεται κυρίως γιατί η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι αν αρχές Ιανουαρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα στήριξης δεν θα αποδέχεται τα ABS και άλλα collaterals των ελληνικών τραπεζών, υποχρεώνοντας τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες που εποπτεύει άμεσα να οδηγηθούν στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μείνουν χωρίς ρευστότητα οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Ότι η Ελλάδα θα διασυρθεί αν έως τις αρχές Ιανουαρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει με τι πρόγραμμα πορεύεται….είναι βέβαιο αλλά οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν.
Οι τραπεζίτες πάντως δεν θεωρούν πιθανό σενάριο οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας και εκτιμούν ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014 είτε θα έχει παραταθεί το μνημόνιο, είτε η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει την νέα πιστωτική γραμμή.
Ωστόσο σπεύδουν να αναφέρουν ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο υπάρχει plan B και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόβλημα για το ελληνικό banking.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s σχεδιάζει να αναβαθμίσει το country ceiling  δηλαδή της βαθμολογίας που λαμβάνουν οι χώρες για τον κίνδυνο του κεφαλαίου και των εκδόσεων που πραγματοποιούν τράπεζες και εταιρίες.
Η Moody’s είναι πολύ πιθανό να βαθμολογήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε βαθμολογία investment grade δηλαδή σε επενδυτική κατηγορία υψηλότερα δηλαδή από junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια με όρους country ceiling.
Με βάση την Moody’s το country ceiling της Ελλάδος βρίσκεται στην κλίμακα Ba3 δηλαδή 4 βαθμίδες υψηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Caa1.
Είναι πολύ πιθανό η αναβάθμιση του country ceiling να συνοδευτεί και με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του χρέους της Ελλάδος από Caa1 σε Β3 ή Β2 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 ή 2 βαθμίδες....στις 28 Νοεμβρίου του 2014.
Τι σημαίνει όμως η αναβάθμιση του country ceiling για τις τράπεζες;
Εκτιμούμε ότι η αναβάθμιση του country ceiling πραγματοποιείται περισσότερο για να εξασφαλίσει την ΕΚΤ που θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα και ABS από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν στην ΕΚΤ καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένους τίτλους και έναντι αυτών να πάρουν ρευστότητα....
Ωστόσο με βάση την τρέχουσα βαθμολογία οι ελληνικές τράπεζες στο 1 δισεκ. καλυμμένου ομολόγου ή τιτλοποιημένου μπορούν να πουλήσουν μόνο 300 εκατ δηλαδή το 30%....το υπόλοιπο 70% οι τράπεζες θα το χρησιμοποιούσαν ως collaterals εγγύηση στην διατραπεζική και θα αντλούσαν ρευστότητα μέσω repos.
Με την επικείμενη αναβάθμιση του country ceiling θα αυξηθεί το ποσό της ρευστότητας που θα αντλήσουν από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ έχουν ήδη ολοκληρώσει προγράμματα καλυμμένων ομολόγων.
Της Eurobank είναι 4 δισεκ. και έχει ολοκληρωθεί ενώ προσεχώς ετοιμάζει πρόγραμμα 5 δισεκ. η Πειραιώς ενώ της Εθνικής είναι 4,87 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς υπάρχει μια πλάνη στο σύστημα ότι οι τράπεζες εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα άρα θα δανειστούν πολλά δισεκατομμύρια.
Οι ελληνικές τράπεζες και το 2012 είχαν εκδώσει καλυμμένα ομόλογα και τα είχαν χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Με την διαφορά ότι τα νέα προγράμματα θα αξιοποιηθούν μόνο κατά 30% από την ΕΚΤ.
Με την αναβάθμιση του country ceiling το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο.  
Π.χ. από τα 5 δισεκ. της Πειραιώς  μόνο το 1,5 δισεκ. θα καταλήξει στην ΕΚΤ τα υπόλοιπα 3,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για να αντλήσουν ρευστότητα από την repo αγορά από την διατραπεζική.
Η μεγάλη αλλαγή θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα και να τα πουλήσουν…στις αγορές αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα τιμολογούνται σήμερα με απόδοση 8,5-8,7% δηλαδή με απαγορευτικά επιτόκια.
Για την δομή της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το όφελος είναι ελάχιστο, δεν αλλάζει τα δεδομένα ρευστότητας η όλη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αν υπάρξει ποσοτικής χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων πάλι το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μηδενικό γιατί κατέχουν ελάχιστα ομόλογα πλην έντοκα γραμμάτια 9-10 δισεκ. ευρώ.

Οι θεωρητικοί κίνδυνοι και οι λύσεις τους…

Οι προειδοποιήσεις των πολιτικών….ότι αν δεν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015….καθώς στο τέλος του 2014…λήγει τυπικά το μνημόνιο δεν είναι τυχαίες.
Αν υπάρξει καθυστέρηση θα προκαλέσει πολύ δυσμενείς συνέπειες στην Ελλάδα.
Αν και η ΕΚΤ ελέγχει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας πλέον χαρακτηριστεί συστημικές και πανευρωπαϊκά, ωστόσο η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν έως το τέλος του 2014 δεν έχει συμφωνηθεί η νέα πιστωτική γραμμή ή η παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.  
Με βάση πληροφορίες η νέα πιστωτική γραμμή θα είναι αυστηρή τελικώς για να δεσμεύει τόσο την υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση όσο και την μελλοντική.
Όμως αν για κάποιο λόγο παρέλθει το τέλος του 2014 και δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την νέα πιστωτική γραμμή θα συμβούν τα εξής
1)Η ΕΚΤ δεν θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες που σημαίνει ότι βραχυχρόνια θα υποχρεωθούν να στραφούν εκ νέου στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.
2)Τα ελληνικά ομόλογα π.χ. στην 10ετία θα εκτοξευθούν στο 10% με 12%.
3)Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα επιβαρυνθεί σημαντικά.
4)Δεν αποκλείεται και αρνητική έκπληξη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δηλαδή μια προειδοποίηση για υποβάθμιση.
5)Το κλίμα αναστάτωσης θα προκαλέσει ισχυρότατες ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο.
6)Θα επιδεινωθεί και το πολιτικό κλίμα, γιατί θα καταδειχθεί το πολιτικό αδιέξοδο, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
7)Θα είναι απόδειξη αποτυχίας, αν μετά από τόσο προσπάθεια και θυσίες η Ελλάδα βρεθεί εκ νέου σε αδιέξοδο.
8)Πολλοί μπορεί να υποθέσουν ότι αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα.
Είναι όμως και ουσιαστικό αν ληφθεί υπόψη ότι η Τρόικα δεν για να δεχθεί την μετάβαση από το μνημόνιο….στο 3ο μνημόνιο….θα απαιτήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης