Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 4/12 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έως 300 δισ – Έρχεται άνοδος σε ομόλογα και ΧΑ με μέτρο

Στις 4/12 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων  έως 300 δισ – Έρχεται άνοδος σε ομόλογα και ΧΑ με μέτρο
Όποιος μπορέσει και προβλέψει ορθά τις πολιτικές εξελίξεις θα πετύχει σημαντικά κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ, δεν απέδωσε σε όλη την Ευρώπη ενώ ο αντίκτυπος που είχε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενικός.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ εξετάζει στην συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου την άλλη Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του 2014 να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό ένα φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί στην ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ έχει κατανοήσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ABS και καλυμμένα ομόλογα covered bond δεν πέτυχε τον αρχικό του στόχο και ειδικά οι τράπεζες της Ελλάδος, της Ιταλίας και άλλων χωρών δεν βοηθήθηκαν από τα προγράμματα αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η ΕΚΤ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σχεδιάζει να ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων περίπου 300 δισεκ. ευρώ.
Με το πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ θέλει να τονώσει τις εθνικές οικονομίες και μέσω της αύξησης του ισολογισμού από τα 2 τρισεκ στα 2,7 τρισεκ που είναι ο στόχος, έμμεσα να τυπώσει χρήματα, στηρίζοντας την ανάπτυξη.
Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί – έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης για τις 4 Δεκεμβρίου – τι θα σημαίνει αυτό για τα ομόλογα και το χρηματιστήριο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το χρηματιστήριο θα σημειώσει ράλι.
Αυτό δεν συνέβη κυρίως γιατί ειδικά στην Ελλάδα, οι πολιτικές εξελίξεις επισκίασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ αποδείχθηκε ότι ο αντίκτυπος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με ABS και καλυμμένα ομόλογα δεν απέδωσε.
Η αγορά κρατικού χρέους, που σημαίνει στήριξη της ΕΚΤ στα εθνικά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αποτελεί μια ξεχωριστή προσέγγιση, μέσω των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.
Στην Ελλάδα οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πολύ μικρό μέρος του χρέους.
Περίπου 3 δισεκ. καθώς και 9,5 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Άρα τι θα συμβεί άπαξ και οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν μακροπρόθεσμο ελληνικό χρέος;
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα του EFSF αλλά όχι ουσιαστικό ελληνικό χρέος.
Εφόσον ανακοινωθεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν δραστικά, λόγω ισχυρής ανόδου στις τιμές.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πριν εβδομάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 9,25% για να υποχωρήσει στο 8% για εβδομάδες και εσχάτως στο 7,9% απόδοση αγοράς και 7,65% απόδοση πώλησης.
Εφόσον υπάρξει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων θα μπορούσε το 10ετές ομόλογα να υποχωρήσει στο 6,8% δηλαδή 1% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τα πρόσφατα υψηλά ήταν 9,25% στην ελληνική 10ετία.  
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα βρίσκεται στις 701 με προοπτική τις 600 μονάδες.
Το 5ετές θα μπορούσε να υποχωρήσει η απόδοση στο 6,60% από 7,60% της τρέχουσας περιόδου και στο 3ετές στο 5,7% από 6,54% της τρέχουσας περιόδου.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,46%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  2,94%, η Ισπανία 1,97% και η Ιταλία 2,15%.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο, η άνοδος της αγοράς θα ήταν πολύ ισχυρή αν δεν υπήρχε η διάχυτη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Μια άνοδος 10% από τα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο χρηματιστήριο, ωστόσο ειδικά στην Ελλάδα το μείγμα, Τρόικα, παράταση μνημονίου ή νέα πιστωτική γραμμή και εκλογή ή μη προέδρου της δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές ή όχι λειτουργούν άκρως ανασταλτικά.
Π.χ. αν διαφανεί ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές το fair value θα είναι στις 750 με 850 μονάδες, έχοντας κάνει και μια επίσκεψη η αγορά πολύ χαμηλότερα στις 600 ή 550 μονάδες.
Αν από θαύμα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας και έχει προχωρήσει και η ποσοτικής χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε κάλλιστα να σημειώσει νέα υψηλά από τα υψηλά έτους δηλαδή τις 1378 μονάδες.
Στο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση….το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί στις 1500-1600 μονάδες.
Θα σκεφθείτε πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ δυσμενούς και θετικού σεναρίου για την Ελλάδα από τις 550-600 μονάδες στο ναδίρ στις 1500-1600 μονάδες στο ζενίθ.
Ναι είναι αλήθεια αλλά όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από το αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές ή όχι.
Όποιος μπορέσει και προβλέψει ορθά τις πολιτικές εξελίξεις θα πετύχει σημαντικά κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης