Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση - Τεράστιο το ρίσκο αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο μνημόνιο έως τα τέλη του 2014 μεταξύ Ελλάδος και Τρόικας

Προειδοποίηση - Τεράστιο το ρίσκο αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο μνημόνιο έως τα τέλη του 2014 μεταξύ Ελλάδος και Τρόικας
Για την ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως τι θα συμφωνηθεί στο Παρίσι είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα
Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού και αν νομίζετε ότι αποτελεί απλουστευμένη και λαϊκίστικη προσέγγιση, ας δούμε τους τεράστιους δυνητικούς κινδύνους, για να διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται.
Η κυβέρνηση θεωρητικά θα έπρεπε να πραγματοποιεί δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, το χρέος και το μεταβατικό σχήμα λόγω της ολοκλήρωσης του μνημονίου.
Το ζήτημα του χρέους έχει παγώσει καθώς δεν έχει επιλυθεί ένα άλλο πρόβλημα πολύ πιο άμεσο χρονικά…με ποιο σχήμα η Ελλάδα θα πορευθεί το 2015 όσον αφορά το μνημόνιο.
Η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, έχει καταρρεύσει και οι αγορές έστειλαν στο περιθώριο την Ελλάδα εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η Ελλάδα κακήν κακώς απέσυρε από την ατζέντα το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και διαπραγματεύεται μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου CLLP δηλαδή ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο με αυστηρούς όρους εποπτείας και μεταρρυθμίσεων.
Επειδή όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ήταν να υπάρξει συμφωνία στις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup αλλά αυτό είναι ανέφικτο, η Τρόικα….ως εναλλακτική λύση ανεπίσημα πρότεινε την παράταση του μνημονίου για ένα χρόνο.
Η παράταση πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή και προφανώς η λύση αυτή οδηγεί σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο την κυβέρνηση καθώς θα έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία για έξοδο από το μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε – θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση – να υπάρξει σιωπηρή παράταση χωρίς εγκρίσεις του μνημονίου – μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της εκλογής ή μη προέδρου της δημοκρατίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.
Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, όχι άτυπη αλλά υπογεγραμμένη από Ελλάδα και Τρόικα….η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τις εγγυήσεις για τα ABS και πάσης φύσεως assets των τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν υποχρεωτικά στο ELA.
Αν αυτό συμβεί, θα πληγεί η αξιοπιστία του ελληνικού banking και μαζί θα πληγεί καίρια η αξιοπιστία της Ελλάδος και της κυβέρνησης.
Θα πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σε μια εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί πολιτικά παιχνίδια με την ρευστότητα των τραπεζών..
Πέραν του ELA του έκτακτου μηχανισμού που θα αποτελούσε μεγάλο πισωγύρισμα των ελληνικών τραπεζών, η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει τα 11,4 δισεκ. του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ στον ESM πρώην EFSF εξέλιξη επίσης αρνητική.
Μπορεί να μειωνόταν το χρέος κατά 11,4 δισεκ. αλλά θα ήταν λάθος η επιστροφή του capital buffer  του ΤΧΣ.
Το σενάριο της σιωπηρής παράτασης του μνημονίου δεν υπάρχει ως εναλλακτική για την ΕΚΤ, σε μια τέτοια περίπτωση ελληνική οικονομία και ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε πολύ δυσχερή θέση.
Θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε προ της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας να το θέσει ως μεγάλο δίλημμα στον λαό, ή βρίσκονται οι 180 βουλευτές και η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα ή προκηρύσσονται εκλογές και η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης ανωμαλίας.
Αυτή η μακιαβελική προσέγγιση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά στην κοινωνία από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά είναι μάλλον αδύνατο να τεθεί τέτοιο θέμα εν μέσω του σοκ που θα έχει υποστεί η χώρα και οι τράπεζες από την ΕΚΤ.  
Παράλληλα το success story της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει καταρρεύσει.
Αν αποδεχθεί και υπογράψει ακόμη και 6μηνη παράταση του μνημονίου…η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βάλει ταφόπλακα να βρει τους 180 βουλευτές, για να αποτρέψει τις εκλογές.
Το άλλο εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης είναι να αποδεχθεί ένα αυστηρό CLLP που θα απαιτήσει memorandum of understanding, η Ελλάδα θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με αυστηρές προδιαγραφές γιατί π.χ. στην νέα πιστωτική γραμμή οι έλεγχοι της Τρόικα θα είναι μηνιαίοι και θα συνδέονται με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων….σε ένα τομέα που η Ελλάδα κινείται κάτω από την βάση.
Η τρόικα θα ζητήσει να ανοίξουν εργασιακά, ασφαλιστικό και να προωθηθούν πλήθος μεταρρυθμίσεων που θα προκαλέσουν και το τελευταίο κύμα αντιδράσεων και λέμε τελευταίο…γιατί η κυβέρνηση πολιτικά θα καταρρεύσει, οι 180 βουλευτές δεν θα βρεθούν και στις εκλογές η ΝΔ θα ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα είτε με παράταση του μνημονίου, είτε με νέα πιστωτική γραμμή…θεωρεί ότι υπάρχει μνημόνιο και οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότατοι για την πρόοδο της οικονομίας.
Γεννάται ένα ερώτημα λοιπόν ποιες είναι οι εναλλακτικές της ελληνικής κυβέρνησης όταν η Τρόικα θέλει να δεσμεύσει…την τωρινή κυβέρνηση αλλά και την μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα υιοθετήσει ένα σκληρό και αυστηρό μνημόνιο;
Οι εναλλακτικές είναι οι εξής όπως αναλύθηκαν.
1)Παρατείνεται σιωπηρός το μνημόνιο αλλά είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι αυτή η σιωπηρή παράταση είναι έωλη νομικά και να ενεργοποιήσει την άκρως δυσμενή εξέλιξη για τις τράπεζες και την οικονομία, δηλαδή να μην δέχεται τα ελληνικά collaterals ως εγγύηση και έτσι οι τράπεζες να οδηγηθούν υποχρεωτικά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας το ELA.
Η στρατηγική του κενού αέρος που κάποιοι εξετάζουν για να δημιουργήσουν διλήμματα στον ελληνικό λαός και στους βουλευτές ενέχει τεράστια ρίσκα για την Ελλάδα, τις τράπεζες και την οικονομία.
2)Αποδέχεται η κυβέρνηση παράταση του μνημονίου 6 ή 12 μήνες αλλά έτσι θα βάλλει την πολιτικής της ταφόπλακα.
3)Αποδέχεται την νέα πιστωτική γραμμή που σημαίνει νέο μνημόνιο και το οποίο επικοινωνιακά πολύ δύσκολα θα πείσει...ότι δεν είναι μνημόνιο.
Πάλι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα.
Οι επιλογές ενέχουν τεράστια ρίσκα για την κυβέρνηση, ενώ δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάρτιο του 2015.

Το συμπέρασμα

Για την ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως τι θα συμφωνηθεί στο Παρίσι είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα και ο κίνδυνος να βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης