Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί τηλέφωνα και emails της διοίκησης της Πειραιώς κατακλύστηκαν από μηνύματα; - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο;

Γιατί τηλέφωνα και emails της διοίκησης της Πειραιώς κατακλύστηκαν από μηνύματα; - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο;
Επιδοκιμάστηκε από την αγορά και από τους διεθνείς επενδυτές η απόφαση της Πειραιώς να εγγράψει την ζημία του AQR...
Τα τηλέφωνα της διοίκησης της Πειραιώς και τα emails κατακλύστηκαν χθες 26 Νοεμβρίου από μηνύματα.
Όχι δεν ήταν emails από την Capital Group.
Όπως μας ανέφερε ένας εκ των 3 κορυφαίων στελεχών της διοίκησης της Πειραιώς «η απόφαση μας να περάσουμε την ζημία του AQR μέσω αύξησης των προβλέψεων στα αποτελέσματα, μειώνοντας αναλογικά τα κεφάλαια αλλά διασφαλίζοντας ότι το 2015 η τράπεζα θα ξεκινήσει καθαρή χωρίς βάρη του παρελθόντος ενθουσίασε τους επενδυτές.
Η άνοδος της μετοχής της Πειραιώς ήταν αποτέλεσμα της επιβράβευσης της απόφασης που έλαβε η διοίκηση, εγγράφοντας την ζημία των AQR.
Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι ακόμη και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έστειλαν μηνύματα επιδοκιμασίας της ενέργειας της Πειραιώς».
Η τράπεζα Πειραιώς μπορεί να μείωσε τα κεφάλαια κατά 1,3 δισεκ. αλλά ουσιαστικά καθάρισε με τις ζημίες του παρελθόντος με στόχο να εμφανίσει κέρδη περίπου 500 εκατ στην χρήση 2015.
Όμως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και οι άλλες τρεις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank στο δ΄ τρίμηνο του 2014 θα περάσουν την ζημία του AQR που συνολικά για το σύστημα έφθασε τα 7,34 δισεκ. ευρώ.
Άρα στο δ΄ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν μεγάλες ζημίες, ώστε να ξεκινήσουν το 2015 από μια ισχυρή θέση καθαρές χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

Τι επισήμανε το www.bankingnews.gr με αφορμή την απόφαση της Πειραιώς να εγγράψει την ζημία του AQR

Η τράπεζα Πειραιώς στο 9μηνο του 2014 ή κατά το ορθότερο στο γ΄ τρίμηνο του 2014 υιοθέτησε μια πολύ εμπροσθοβαρή στρατηγική.
Ενέγραψε σχεδόν όλη την ζημία του AQR από τα stress tests ύψους -2,709 δισεκ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες -1,64 δισεκ. ευρώ συνολικές προβλέψεις -3,199 δισεκ. ενώ τα κεφάλαια από 8,9 δισεκ. στο 6μηνο του 2014 μειώθηκαν στα 7,6 δισεκ. στο 9μηνο του 2014 δηλαδή κεφαλαιακή απώλεια -1,3 δισεκ. ευρώ.
Αν αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της Πειραιώς στατικά προφανώς και ήταν αρνητική έκπληξη και μόνο.
Αν όμως αποτιμηθούν με όρους 2015, η Πειραιώς αντί να επιμερίσει την ζημία του AQR στις επόμενες χρήσεις, την ενέγραψε στο 2014 με στόχο να ξεκινήσει με υψηλούς στόχους το 2015.
Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στα αποτελέσματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν αναβαλλόμενος φόρος και άλλα έκτακτα.
Χωρίς αυτά οι ζημίες στο 9μηνο του 2014 θα ήταν πάνω από 2 δισεκ. περίπου 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία του AQR που τελικώς έφθασε στα -7,34 δισεκ. ευρώ συνολικά για τις 4 τράπεζες είχε αμφισβητηθεί από τις τράπεζες.
Το bankingnews.gr είχε προβλέψει ότι στο AQR θα προκύψει ζημία -5,8 δισεκ. με -6,2 δισεκ. ευρώ και τελικώς προέκυψαν -7,34 δισεκ. ευρώ.
Όμως αν το παράδειγμα της Πειραιώς το υιοθετούσαν όλες οι τράπεζες, δηλαδή υιοθετούσαν μια εμπροσθοβαρή στρατηγική όσον αφορά τα AQR τότε ο κλάδος θα είχε -3,6 δισεκ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια σήμερα.
Άρα στις αποτιμήσεις των τραπεζών αφαιρέστε το -1,3 δισεκ. που έχασε η Πειραιώς και άλλα -2,3 δισεκ. των υπολοίπων τραπεζών για να…γνωρίζετε το fair value των κεφαλαιοποιήσεων κάθε τράπεζας.
Όμως σε κάθε περίπτωση η κίνηση της Πειραιώς είναι μια ρεαλιστικά ορθή απόφαση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης