Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαξίωση - H Μοοdy's δεν αναβαθμίζει την Ελλάδα - Δεν δημοσιοποίησε καν έκθεση για την πορεία της οικονομίας

tags :
Απαξίωση - H Μοοdy's δεν αναβαθμίζει την Ελλάδα - Δεν δημοσιοποίησε καν έκθεση για την πορεία της οικονομίας
Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Moody's έδωσε στη δημοσιότητα το ανανεωμένο ημερολόγιο αξιολογήσεων για την 28η Νοεμβρίου, το οποίο όμως ξεκαθαρίζει πως δεν συνιστά επίσημη πράξη αξιολόγησης
(upd3)Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's. 
Η Moody's όχι μόνο δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ή το Country Ceiling, αλλά δεν δημοσιοποίησε καν έκθεση προόδου - ή μη προόδου - για την ελληνική οικονομία.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Moody's έδωσε στη δημοσιότητα το ανανεωμένο ημερολόγιο αξιολογήσεων για την 28η Νοεμβρίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δημοσιοποίησε το αναθεωρημένο ημερολόγιο αξιολογήσεων με στόχο να παράσχει πρόσθετη σαφήνεια για τις αξιολογήσεις.
Το αναθεωρημένο αυτό ημερολόγιο αποτελεί, όπως εξηγεί η Moody's, πρόσθετη υπηρεσία προς όφελος των αγορών και σίγουρα δεν συνιστά επίσημη πράξη αξιολόγησης.
Η Moody's επισημαίνει πως για μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπήρξε δημοσιοποίηση έκθεσης, κατά το αναθεωρημένο ημερολόγιο (RATINGS THAT WERE NOT UPDATED FOR ISSUERS ON THE CALENDAR FOR 28 November 2014).
Στην αναθεωρημένη λίστα των αξιολογήσεων για τις οποίες τελικά δεν υπήρξε έκθεση, περιλαμβάνονται εκτός από την Ελλάδα: Νησιά Φερόε, Μολδαβία, Σλοβακία, καθώς και οι πρωτεύουσες Μόσχα, Ταλίν.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η αναβάθμιση από την Moody's του country ceiling έχει προεξοφληθεί – Ερωτηματικό αν θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε Β3
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody’s δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη μετά το έσχατο φιάσκο στο Παρίσι και τις δραματικές εξελίξεις με την Τρόικα.
Σήμερα το απόγευμα η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και αναμενόταν αναβάθμιση από Caa1 σε Β3 ή Β2 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 ή 2 βαθμίδες.
Όμως οι έσχατες εξελίξεις, η εμπλοκή με την Τρόικα και όλο αυτό το ασαφές και θολό τοπίο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.
Η Κύπρος πρόσφατα αναβαθμίστηκε από την Moody’s και αν δεν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σίγουρα θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι η Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου του 214.
Ωστόσο είτε σήμερα, είτε προσεχώς η Moody’s θα αναβαθμίσει το country ceiling  είναι η βαθμολογία που λαμβάνουν οι χώρες για τον κίνδυνο του κεφαλαίου και των εκδόσεων τραπεζών και εταιριών.
Η Moody’s είναι πολύ πιθανό να βαθμολογήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε βαθμολογία investment grade μάλλον Baa3, δηλαδή σε επενδυτική κατηγορία..... υψηλότερα δηλαδή από junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια με όρους country ceiling.
Με βάση την Moody’s το country ceiling της Ελλάδος βρίσκεται στην κλίμακα Ba3 δηλαδή 4 βαθμίδες υψηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Caa1.
Το country ceiling της Ελλάδος με βάση την Fitch είναι στην κλίμακα ΒΒ δηλαδή 3 κλίμακες υψηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος Β.
Τι σημαίνει η αναβάθμιση του country ceiling για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα;
Τι σημαίνει όμως η αναβάθμιση του country ceiling για τις τράπεζες;
Εκτιμούμε ότι η αναβάθμιση του country ceiling πραγματοποιείται περισσότερο για να εξασφαλίσει την ΕΚΤ που θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα και ABS από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν στην ΕΚΤ καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένους τίτλους και έναντι αυτών να πάρουν ρευστότητα....
Ωστόσο με βάση την τρέχουσα βαθμολογία οι ελληνικές τράπεζες στο 1 δισεκ. καλυμμένου ομολόγου ή τιτλοποιημένου μπορούν να πουλήσουν μόνο 300 εκατ δηλαδή το 30%....το υπόλοιπο 70% οι τράπεζες θα το χρησιμοποιούσαν ως collaterals εγγύηση στην διατραπεζική και θα αντλούσαν ρευστότητα μέσω repos.
Με την επικείμενη αναβάθμιση του country ceiling θα αυξηθεί το ποσό της ρευστότητας που θα αντλήσουν από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ έχουν ήδη ολοκληρώσει προγράμματα καλυμμένων ομολόγων.
Της Eurobank είναι 4 δισεκ. και έχει ολοκληρωθεί ενώ προσεχώς ετοιμάζει πρόγραμμα 5 δισεκ. η Πειραιώς ενώ της Εθνικής είναι 4,87 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς υπάρχει μια πλάνη στο σύστημα ότι οι τράπεζες εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα άρα θα δανειστούν πολλά δισεκατομμύρια.
Οι ελληνικές τράπεζες και το 2012 είχαν εκδώσει καλυμμένα ομόλογα και τα είχαν χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Με την διαφορά ότι τα νέα προγράμματα θα αξιοποιηθούν μόνο κατά 30% από την ΕΚΤ.
Με την αναβάθμιση του country ceiling το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο.  
Π.χ. από τα 5 δισεκ. της Πειραιώς  μόνο το 1,5 δισεκ. θα καταλήξει στην ΕΚΤ τα υπόλοιπα 3,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για να αντλήσουν ρευστότητα από την repo αγορά από την διατραπεζική.
Η μεγάλη αλλαγή θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα και να τα πουλήσουν…στις αγορές αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα τιμολογούνται σήμερα με απόδοση 8,5-8,7% δηλαδή με απαγορευτικά επιτόκια.
Για την δομή της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το όφελος είναι ελάχιστο, δεν αλλάζει τα δεδομένα ρευστότητας η όλη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αν υπάρξει ποσοτικής χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων πάλι το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μηδενικό γιατί κατέχουν ελάχιστα ομόλογα πλην έντοκα γραμμάτια 9-10 δισεκ. ευρώ.


Εταιρείες Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητες

Πιστοληπτική Ικανότητα

Προοπτική

Ημερομηνία

MOODY'S

Caa1

Σταθερή

Αύγουστος 2014

FITCH

B

Σταθερή

Μάιος 2014

STANDARD & POOR'S

Β

Σταθερή

Σεπτέμβριος 2014











Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B *Ελλάδα

B*Ελλάδα



B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1*Ελλάδα

CCC+

CCC+



Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC



Caa3**

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C***

D ***

D**

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης