Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση διασύρθηκε και συμβιβάστηκε σχεδόν σε όλα με την Τρόικα - Επιβεβλημένες οι εκλογές το αργότερο 22 Μαρτίου

Η κυβέρνηση διασύρθηκε και συμβιβάστηκε σχεδόν σε όλα με την Τρόικα - Επιβεβλημένες οι εκλογές  το αργότερο 22 Μαρτίου
Ο Σαμαράς έχει ιστορικές ευθύνες συρρίκνωσε την ΝΔ και την δεξιά παράταξη, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και φέρνει στην εξουσία την αριστερά...
Αποτιμώντας ψύχραιμα τις τρέχουσες δυσμενείς εξελίξεις, προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει ηθικά και πολιτικά καθώς ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα……που κατέληξε σε διασυρμό.
Η κυβέρνηση δέχθηκε σχεδόν τα πάντα, χωρίς να προβάλλει αποτελεσματική αντίσταση και χωρίς να πείθει ότι έχει plan B.
Ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός από την μια αντιμετωπίζει την σκληρότατη Τρόικα που είναι ανυποχώρητη και από την άλλη παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το οποίο όχι απλά αμφισβητείται αλλά φαίνεται ότι πολύ άμεσα θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καθεστώς διάλυσης.
Ο Σαμαράς και συνολικά η κυβέρνηση αλλιώς τα είχαν σχεδιάσει.
Πριν εβδομάδες σχεδίασαν το σενάριο εξόδου από τα μνημόνια, νόμιζαν ότι η Τρόικα θα το δεχθεί άπαξ και η οικονομία ανακάμπτει και οι αγορές θα επιβράβευαν την απόφαση της Ελλάδος.
Το σχέδιο αυτό κατέρρευσε, κατέρρευσε στην κυριολεξία προκαλώντας την οργή της Τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ που αποδοκίμασαν σκληρότατα το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια.
Ο Σαμαράς και η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν σχεδίασαν την έξοδο από το μνημόνιο γιατί προτάσσουν το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον….αλλά γιατί πρόταξαν το κομματικό και κυβερνητικό συμφέρον.
 Ήθελαν ένα σχέδιο που θα είχε κοινωνική απήχηση ώστε να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές.
Οι αγορές ομολόγων, αποδοκίμασαν την Ελλάδα εκτοξεύοντας το 10ετές ομόλογο στο 8,35% με 8,40% εσχάτως και απομονώνοντας την χώρα από τις αγορές.
Η κυβέρνηση εμπρός σε αυτό το φιάσκο, το οποίο είναι φιάσκο πολλών και όχι μόνο του Σαμαρά γιατί πολλοί πόνταραν στην κυβέρνηση στην έξοδο από το μνημόνιο, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το εναλλακτικό σχέδιο….θα προτείνουν την ECCL την νέα πιστωτική γραμμή ώστε η κυβέρνηση πάλι για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης….να προβάλλει το επιχείρημα ότι η χώρα έστω και ημιτελώς βγαίνει από το μνημόνιο.
Θεώρησαν ότι η Τρόικα, θα αποδεχθεί το εναλλακτικό σχέδιο και θα στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά που δέχθηκε πολύ μεγάλο πλήγμα.
Όμως η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα κατέδειξε ότι οι δανειστές έχουν αλλάξει ριζικά στρατηγική.
Ο Juncker ο φίλος του Σαμαρά και πρόεδρος της Commission έχει αποδυναμωθεί με το σκάνδαλο των φορολογικών απαλλαγών μεγάλων εταιριών άρα δεν μπορεί να βοηθήσει, ενώ η Τρόικα όχι απλά σκλήρυνε την στάση…έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται αν στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαιτεί μεταρρυθμίσεις, πρόσθετα μέτρα και έργα.
Η απαίτηση της Τρόικα οδηγεί σε οριστική κατάρρευση το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο ενώ οδηγεί σε κατάρρευση και την πολιτική προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η οικονομία βελτιώνεται.
Πως η οικονομία βελτιώνεται και η Τρόικα έχει σκληρύνει την στάση της;
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αποτύχει στην διαχείριση της κρίσης με την Τρόικα και έχει αποτύχει χωρίς καμία αμφιβολία.
Το εξοργιστικό όμως δεν είναι τόσο η αποτυχία, όσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να διαπραγματευτεί σθεναρά….υπαναχώρησε σε όλα.
Η κυβέρνηση διασύρθηκε και συμβιβάστηκε σε όλα, αποδεχόμενη όλες τις απαιτήσεις της Τρόικα.
Μάλιστα δέχθηκε και το αυτονόητο, παράταση τουλάχιστον για 1 μήνα του μνημονίου με παράλληλη ενεργοποίηση της γραμμής ECCL δηλαδή της νέας πιστωτικής γραμμής.
Δηλαδή ακόμη χειρότερα.
Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος γνωρίζουν ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πολιτικά τελειώνει και πιθανότατα να θέσουν το δίλημμα ή η βουλή ψηφίζει το νέο μοντέλο – λύση που περιλαμβάνει μνημόνιο….για να βγει η Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον από το μνημόνιο ή εκλογές.
Σαμαράς και Βενιζέλος θα αποχωρήσουν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, λόγω της ήττας που θα υποστούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη βρέθηκε στο Λονδίνο σε παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές και εκτέθηκε, αλλά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τελικώς τόσο κραυγαλέα απαράδεκτες, όπως ανέφερε στο email της η Capital Group.
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την αποδοχή των αγορών της ΝΔ, η ΝΔ έχει δοκιμασμένες προτάσεις και αποδεκτές από τις αγορές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νεφελώδεις προτάσεις.
Ωστόσο η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο διασυρμός της κυβέρνησης και γενικώς η εικόνα αποτυχίας που αποπνέει η κυβέρνηση…πλέον δεν την νομιμοποιούν να δεσμεύσει με καμία συμφωνία την Ελλάδα.
Οι εκλογές το αργότερο τον Μάρτιο του 2015 αποτελούν όχι απλά μονόδρομο αλλά ηθική και εθνική επιλογή, ώστε η νέα νομιμοποιημένη βουλή να λάβει όλες τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα θέσει το μεγάλο δίλημμα ζητώντας την νομιμοποίηση της βουλής ταυτόχρονα με τους 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ….δεν μπορούν να επικαλεστούν ότι πέτυχαν, ούτε μπορούν να θέσουν το δίλημμα κυβέρνηση = λογική έναντι ΣΥΡΙΖΑ= χάος.
Το δίλημμα λογική έναντι χάους δεν θα είναι πειστικό.
Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές εμφανίζεται με θέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τρικυμία εν κρανίω, ωστόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποτύχει.
Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας διαρρέει ότι έχει βρει 183 βουλευτές και ότι η παρούσα βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας.
Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά.
Το αρχικό σενάριο που ήθελε η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας να φθάσει τους 174 μάλλον θα διαψευστεί θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας.
Οι εκλογές δεν θα φέρουν την καταστροφή.
Ποτέ η προσφυγή στις κάλπες δεν έφερε την καταστροφή.
Ποτέ η νομιμοποίηση της βουλής από τον λαό δεν έφερε καταστροφή.
Καταστροφή θα έρθει αν νομίζουν μερικοί ότι εκπροσωπώντας το λαό λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην του.
Ο ελληνικός λαός θα έχει αν επιλέξει στις εκλογές όχι με βάση το δίλημμα λογική ΝΔ  ή χάος ΣΥΡΙΖΑ, ευρώ ΝΔ ή δραχμή ΣΥΡΙΖΑ, έξοδος από το μνημόνιο ΝΔ ή έξοδος από την νομιμότητα και το ευρώ ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα διλήμματα δεν θα πιάσουν επικοινωνιακά.
Ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει μεταξύ μιας πολιτικής της κυβέρνησης που δεν διαπραγματεύτηκε, σύρθηκε και διασύρθηκε λέγοντας σε όλα ναι στην Τρόικα και του ΣΥΡΙΖΑ όπου ανέντιμα έχει δεχθεί το μνημόνιο όπως ξεκάθαρα προέκυψε….δήθεν για να δώσει σκληρή μάχη για το χρέος....αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να πετύχει καλύτερη λύση για το χρέος από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ….όπου υιοθέτησαν ένα σχέδιο που είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει καμία μάχη για το μνημόνιο θα συρθεί όπως σύρθηκε η ΝΔ....αυτόα θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, παρήγαγε ένα έργο, θα είναι ανέντιμο πολιτικά αν δεν αναγνωριστεί, αλλά η δουλοπρεπής στάση που δείχνει έναντι της Τρόικα η κυβέρνηση έχει εξοργίσει την κοινωνία.
Δεν πάει άλλο, να ξευτιλίζεται η Ελλάδα, να διασύρεται η Ελλάδα, να έχει χάσει η Ελλάδα την πολιτικής της και εθνική της υπόσταση.
Κατέντησαν την Ελλάδα έθνος παρία.
Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η λύση;
Προφανώς και δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η λύση αλλά κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση Σαμαρά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση απέτυχε και επειδή απέτυχε….έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σαμαράς έχει ιστορικές ευθύνες συρρίκνωσε την ΝΔ και την δεξιά παράταξη, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και φέρνει στην εξουσία την αριστερά και όλα αυτά όχι στον βωμό του εθνικού συμφέροντος αλλά του ιδιοτελούς συμφέροντος.
Πως θα μείνουν στην εξουσία, είναι ο στόχος τους, ξεπουλώντας κάθε εθνική υπόσταση.
Ως εδώ κύριοι.
Μόνος δρόμος οι εκλογές....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης