Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η άνοδος στο ΧΑ απόδειξη ότι οι αγορές θα ποντάρουν και στον Τσίπρα – Τεράστια προσοχή στα ομόλογα

tags :
Η άνοδος στο ΧΑ απόδειξη ότι οι αγορές θα ποντάρουν και στον Τσίπρα – Τεράστια προσοχή στα ομόλογα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσφέρει στις αγορές αυτό που απαιτούν...ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία στην αγορά
Υπάρχει ένα ενδεχόμενο οι 600 με 550 μονάδες στο χρηματιστήριο και η εκτίναξη CDS, spreads και αποδόσεων ομολόγων να αποτραπεί.
Η 18η Δεκεμβρίου του 2014 ήταν ιδιαίτερης σημασίας γιατί μετά τις δηλώσεις Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκαμψε, ενώ στα ομόλογα στο 10ετές υποχώρησε στο 8,6% αλλά αντιθέτως στο 3ετές ομόλογο σημειώθηκε άνοδος στην απόδοση στο 10,13% με υψηλό στις 12 Δεκεμβρίου με 11,29%.
Η αγορά ομολόγων ωστόσο δεν πρέπει να αξιολογηθεί επιφανειακά.
Οι επενδυτές περιμένουν στην γωνία τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οργιάσει η κερδοσκοπία μέχρι να διασφαλίσουν τους επενδυτικούς τους στόχους.
Στην αγορά ομολόγων είναι πολύ πιθανό, όταν ανακοινωθεί επίσημα ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές να σημειωθεί  δραματική επιδείνωση.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr

Εδώ και πολλούς μήνες αναφέρουμε ότι αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές το χρηματιστήριο θα οδηγηθεί στις 750 μονάδες και εν συνεχεία στις 600-550 μονάδες.
Επίσης αν πάμε σε εκλογές είναι πιθανό η απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτιναχθεί στο 16% και το CDS στην 5ετία, το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας να εκτιναχθεί στις 1600 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 874 μονάδες, το 3ετές ομόλογο 10,13% και το CDS 1078 μονάδες βάσης με βάση τα κλεισίματα της 18ης Δεκεμβρίου του 2014.
Άρα οι εκλογές θα οδηγήσουν σε χάος , χρηματιστηριακό, στα ομόλογα και στα CDS.
Μπορεί να αποτραπεί αυτό το σκηνικό χάους;
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την στρατηγική που θα ακολουθήσει με την Τρόικα.
Βέβαια το ζήτημα αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι.
Από την μια αν ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις με την Τρόικα οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής, θα αποτραπούν τα χειρότερα.
Όμως αν αποκαλυφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση παραχωρήσεων από την πολιτική και το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει…στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου του 2015 – εκτός απροόπτου – θα υποστεί σημαντικές εκλογικές απώλειες.
Εφόσον η Ελλάδα κριθεί στις 29 Δεκεμβρίου ότι οδηγείται σε εκλογές είναι 100% βέβαιο ότι οι αγορές θα πιέσουν…τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τις προθέσεις του και η πίεση που θα ασκήσουν θα είναι πολύ ισχυρή.
Μπορεί να προκληθεί χάος και πανικός έως τις εκλογές αν δεν βρεθεί μια λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει στο ευρώ, ότι θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.
Οι δηλώσεις Τσίπρα στο Reuters όντως βοήθησαν αλλά χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες όχι μόνο απλές αναφορές, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να αποτρέψει το σχέδιο του χάους που οι αγορές θα εφαρμόσουν στην Ελλάδα αν δουν ότι γίνονται πολιτικά παιχνίδια.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης