Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγγυήσεις μέσω CDS ζητούν από την ΤτΕ οι Ευρωπαίοι για να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ

tags :
Εγγυήσεις μέσω CDS ζητούν από την ΤτΕ οι Ευρωπαίοι για να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ
Προσπάθεια να αρθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας για τον κίνδυνο στον οποίο ενδεχομένως να εκτεθεί η ΕΚΤ
Εγγυήσεις μέσω CDS (ασφαλίστρων έναντι κινδύνου) ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η πρόταση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλα τα ομόλογα, κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία εμπεριέχουν υψηλό ρίκο.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να αρθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας για τον κίνδυνο στον οποίο ενδεχομένως να εκτεθεί η ΕΚΤ.
Τι σημαίνει όμως αυτή η πρόταση στην πράξη;
Με αυτόν τον τρόπο οι Κεντρικές Τράπεζες των αδύναμων χωρών μελών θα πρέπει να προβλέψουν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθούν ενδεχόμενες ζημίες που μπορεί να προκληθούν από τα ομόλογα.
Υπό αυτό το σχέδιο, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα είναι εκείνες που θα επιφορτιστούν με τον σχηματισμό μεγαλύτερων προβλέψεων, σε περίπτωση που στο QE συμπεριληφθούν τα ομόλογα των χωρών που ανήκουν.
Έτσι θα έχουμε μείωση του κόστους για χώρες όπως η Γερμανία και των υπολοίπων που τα ομόλογα τους είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, ενώ το κόστος θα αυξηθεί για τα ομόλογα των αδύναμων χωρών.
Είναι σαφές ότι προς το παρόν, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της γερμανικής Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας ως προς τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η νέα πρόταση όμως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των γερμανικών ενστάσεων, η οποία ανησυχεί ότι εάν τυπωθεί κι άλλο χρήματα τότε θα υπάρξουν νέες απερίσκεπτες δημόσιες δαπάνες.
Οι επικριτές όμως, τονίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες διακυβεύεται ο ίδιος ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Εάν ζητηθεί από τις πιο αδύναμες χώρες να βάλουν στην άκρη επιπλέον προβλέψεις, τότε δίνεται το σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες των εν λόγων χωρών θα αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών ζημιών και όχι η ΕΚΤ, σχολιάζουν οι αναλυτές που επικαλείται το Reuters.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη στοιχίζει στην Ελλάδα σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.
«Εάν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας να βάλει στην άκρη και άλλα χρήματα για να εξασφαλίσει τα ομόλογά της, τότε θα μπορούσε να πληγεί το μέρισμα που δίνεται στην κυβέρνηση της Αθήνας ή ακόμη και να απαιτηθεί κεφαλαιακή ένεση, σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης