Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 180 δεν υπάρχουν - Με 168 ναι και (132) παρών στην δεύτερη ψηφοφορία πάμε σε εκλογές 25 Ιανουαρίου

Οι 180 δεν υπάρχουν - Με 168 ναι και (132) παρών στην δεύτερη ψηφοφορία πάμε σε εκλογές 25 Ιανουαρίου
Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας σήμερα 23 Δεκεμβρίου δείχνει ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015
(upd3)Σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου οδηγείται η η Ελλάδα, καθώς άκαρπη απέβη και η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε 168 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία 23 Δεκεμβρίου και 131 δήλωσαν παρών.

Η Κόλλια Τσαρουχά Μαρία απουσίαζε αλλά με επιστολή της ανέφερε ότι αν ήταν παρούσα θα καταψήφιζε τον Σταύρο Δήμα.
Άρα οι βουλευτές που τάσσονται κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα είναι 132 με προοπτική να μειωθούν έως τους 128 στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση.
Με βάση την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 θετικές ψήφους και στην δεύτερη ψηφοφορία 168 θετικές ψήφους.
Πέραν από τους 155 της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν Κασαπίδης, Κουράκος, Λυκούδης, Αηδόνης, Μελάς, Ψαριανός, Νταβρής, Οικονόμου, Γιοβανόπουλος, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Ιατρίδη και Μάρκου.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φούντα και Ψύρρας ανεξαρτητοποιήθηκαν αλλά καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα δηλαδή 132 βουλευτές να δηλώνουν παρών μαζί με την απουσία της Τσαρουχά,  είναι προφανές ότι στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς απαιτούνται 180 βουλευτές.
Ακόμη και αν προστεθούν οι ψήφοι του Πολύδωρα, Καπερνάρου, καθώς και των δύο νέων ανεξάρτητων βουλευτών προερχόμενων από την ΔΗΜΑΡ τα όχι στον Δήμα θα διαμορφωθούν στα 128 που σημαίνει ότι δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην τρίτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αναμένεται να συγκεντρώσει 170-172 ψήφους.... στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. 
Στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα είχαν ψηφίσει 160 βουλευτές, 135 δήλωσαν «παρών», ενώ πέντε ήταν απόντες.
Όπως έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr, είναι οριστικό εκλογές 25 Ιανουαρίου του 2015.
Μετά την απεγνωσμένη αντίδραση Σαμαρά του έλληνα πρωθυπουργού με το διάγγελμα που αποδέχθηκε εκλογές και τέλη του 2015 και έταζε υπουργικές θέσεις σε όσους ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν έχουν πλέον εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα.
1)Στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οι 160 βουλευτές της πρώτης ψηφοφορίας θα γίνουν 169.
Στα νέα ΝΑΙ περιλαμβάνονται από τους ανεξάρτητους Κουράκος, Οικονόμου, Ιατρίδη,  πιθανότατα ο Γιοβανόπουλος, ο Μελάς και είναι ερωτηματικό τι στάση θα κρατήσουν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητοι Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.
2)Στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου το μέγιστο των θετικών ψήφων που μπορεί να πάρει ο Σταύρος Δήμας είναι 169 ή 170.
3)Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
4)Μόνη περίπτωση να βρεθούν οι 180 βουλευτές είναι να αποδεχθεί ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Μια τέτοια λύση θα είχε εθνικό στόχο αλλά με κομματικά κριτήρια δεν συμφέρει κανένα οπότε έχει περίπου μηδενικές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.
5)Οι εκλογές δρομολογούνται και το ερώτημα είναι σε τι κλίμα θα διεξαχθούν οι εκλογές.
Θα στηθεί σκηνικό χάους ή θα πρυτανεύσει η λογική;
Επειδή οι βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των κομμάτων έχουν ήδη εκτοξευθεί, είναι πιθανό η προεκλογική περίοδος να συνεχιστεί με οξύτατη ένταση μεν αλλά όχι σενάρια πανικού ή καταστροφολογίας.
Στις εκλογές που θα διεξαχθούν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι 100% βέβαιο, δεύτερο κόμμα με διαφορά 4% θα είναι η ΝΔ και τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό πατριωτικό κόμμα.
Με όρους αγοράς η προκήρυξη εκλογών θα προκαλέσει κάποιας μορφής αναταραχή αλλά από ότι φαίνεται όχι κραχ.
Το fair value της χρηματιστηριακής αγοράς είναι στις 750 μονάδες.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο η προεκλογική περίοδος, προφανώς και κάποιοι θα πουν ανοησίες και θα προκαλέσουν κάποιας μορφής αναταραχή, το ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει συμφωνήσει ουσιαστικά την ECCL γραμμή την νέα πιστωτική γραμμή, αρχικά για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής με όρους plan A ίσως επιλέξει να σκληρύνει την στάση της.
Π.χ. είναι πιθανό να αναφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι διακόπτει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και θα ζητήσει απευθείας επαφές με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Με την στρατηγική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να άγεται και να φέρεται από διορισμένους υπαλλήλους.
Το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι βεβαίως η ουσία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ αρχικώς θα σκληρύνει την στάση της έναντι της σκληρής στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπου θα προδιαγράφεται σύγκρουση υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πανικός στις αγορές και εκείνη η περίοδος θα χρήζει προσοχής.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα αποδεχθεί την ECCL γραμμή, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου της Ελλάδος από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Όσοι τρέφουν προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στην Ευρώπη και η Ευρώπη θα δεχθεί τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θα διαψευστούν.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει τελικώς η Ευρώπη έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πόσο διατεθειμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στα άκρα.
Εικασίες μπορεί να υπάρξουν.
Και οι δύο πλευρές θα τεντώσουν το σχοινί αλλά σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην σπάσει.
Η πιθανότητα να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Ωστόσο τρία θέματα πρέπει να διευθετηθούν
1)Πότε θα υπογραφεί η νέα ECCL γραμμή
2)Τι θα συμβεί με τις ελληνικές εγγυήσεις στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες αν δεν έχει υπάρξει παράταση μνημονίου ή ECCL γραμμή
3)Πως θα αντικατασταθούν τα 21 δισεκ. ελληνικών εγγυήσεων στην ΕΚΤ που λήγουν τέλη Μαρτίου του 2015.
Αν αυτά τα 3 θέματα αντιμετωπιστούν επαρκώς μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και Ελλάδος….στο επόμενο διάστημα θα επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα και η Ελλάδα θα επανέλθει στον ενάρετο δρόμο.

Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2015, 00:03

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης