Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί την ECCL γραμμή που αποτελεί το plan B – Θα ζητήσει ακύρωση της Τρόικα όχι των μνημονίων

tags :
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί την ECCL γραμμή που αποτελεί το plan B – Θα ζητήσει ακύρωση της Τρόικα όχι των μνημονίων
Η πιθανότητα να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος λόω ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί την ECCL γραμμή δηλαδή έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να υπάρξει μια πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 ενώ έχει αποδεχθεί και τις δανειακές συμβάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης πολύ πιθανό να ζητήσει ακύρωση της Τρόικα δηλαδή της τριμερούς που έρχεται στην Ελλάδα και ελέγχει την πρόοδο της οικονομίας αλλά ουσιαστικά έχει αποδεχθεί τα μνημόνια.
Είναι πολύ πιθανό μια  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει μονομερώς ότι διακόπτει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζητώντας απευθείας επαφές με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Με την στρατηγική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να άγεται και να φέρεται από διορισμένους υπαλλήλους.
Το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι βεβαίως η ουσία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ αρχικώς θα σκληρύνει την στάση της έναντι της σκληρής στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπου θα προδιαγράφεται σύγκρουση υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πανικός στις αγορές και εκείνη η περίοδος θα χρήζει προσοχής.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα αποδεχθεί την ECCL γραμμή, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου της Ελλάδος από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Όσοι τρέφουν προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στην Ευρώπη και η Ευρώπη θα δεχθεί τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θα διαψευστούν.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει τελικώς η Ευρώπη έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πόσο διατεθειμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στα άκρα.
Εικασίες μπορεί να υπάρξουν.
Και οι δύο πλευρές θα τεντώσουν το σχοινί αλλά σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην σπάσει.
Η πιθανότητα να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Ωστόσο τρία θέματα πρέπει να διευθετηθούν
1)Πότε θα υπογραφεί η νέα ECCL γραμμή
2)Τι θα συμβεί με τις ελληνικές εγγυήσεις στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες αν δεν έχει υπάρξει παράταση μνημονίου ή ECCL γραμμή
3)Πως θα αντικατασταθούν τα 21 δισεκ. ελληνικών εγγυήσεων στην ΕΚΤ που λήγουν τέλη Μαρτίου του 2015.
Αν αυτά τα 3 θέματα αντιμετωπιστούν επαρκώς μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και Ελλάδος….στο επόμενο διάστημα θα επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα και η Ελλάδα θα επανέλθει στον ενάρετο δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης