Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση - Τις προγραμματικές θέσεις αναμένει το Ποτάμι

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση - Τις προγραμματικές θέσεις αναμένει το Ποτάμι
Οι 7 βασικές παράμετροι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα
(upd5)Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κατέληξαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.
Πιθανή θεωρείται και η ψήφος ανοχής από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Θεοδωράκης: Πολλές επιφυλάξεις αλλά και σημεία συμφωνίας με ΣΥΡΙΖΑ - Συνάντηση με Τσίπρα
Την πρόθεση του Ποταμιού να μετάσχει σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης γνωστοποίησε ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αλλά υπάρχουν και αρκετά σημεία συμφωνίας, εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης.
Όπως εξήγησε ο Στ. Θεοδωράκης "πρέπει να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτά τα σημεία συμφωνίας και να είμαστε σε επαφή".
Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως Tο Ποτάμι θα περιμένει τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
"Εμείς θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά θέλει να διαπραγματεύτει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους και αν το δούμε, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης", εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
"Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω, χωρίς όμως να υπάρχει σύγκρουση με την κεντρική μας κατεύθυνση, που είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη", κατέληξε ο Στ. Θεοδωράκης.

Καμμένος μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Η χώρα έχει κυβέρνηση
Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στην χώρα τόνισε ο Π. Καμμένος κατόπιν της συνάντησης διάρκειας περίπου μιας ώρας που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου.
"Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε ο κ.Καμμένος.
Όπως είπε "θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Θα συμμετέχουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες".
Ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία αρχών ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ ενώ τόνισε ότι o πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 μετά το μεσημέρι.

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε:
Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε μια ιστορική νίκη εκλέγοντας 149 βουλευτές με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, ωστόσο δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία και απαιτείται σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση θα διαθέτει 149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ δηλαδή 162 βουλευτές ενώ είναι πιθανό το Ποτάμι να δώσει ψήφο ανοχής. 
Μαζί με τους ψήφους ανοχής του Ποταμιού η κυβέρνηση θα διαθέτει 179 βουλευτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλος νικητής των εκλογών συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο, όπου επισφραγίστηκε η συμμετοχή των Ανεξάρητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στις 15:30. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και όχι με το Ποτάμι που θεωρεί ότι ψαρεύει σε θολά νέρα....
Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος νέας εκλογικής αναμέτρησης, εξέλιξη που απομακρύνει ένα μεγάλο συστημικό κίνδυνο.
Η πιθανότητα η κυβέρνηση να αποτελείται από 3 κόμματα είναι σχεδόν μηδενική.
Με δεδομένο το Veto που έχουν θέσει εκατέρωθεν Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ αναφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ένας εκ των δύο θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ για να φανεί συνεπής με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη μάλλον θα συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ με το Ποτάμι θα ζητήσει ψήφο ανοχής.
Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι τυπική πλέον καθώς με την δεύτερη εκλογική διαδικασία όπου απαιτούνται 151 βουλευτές είναι 100% δεδομένο ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος.
Ως προτεινόμενοι φέρονται ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής και προφανώς θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 180 βουλευτές.
Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι τυπική διαδικασία.
Σήμερα 26 Ιανουαρίου του 2015 στο Eurogroup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Θα παραβρεθεί ο Γκ. Χαρδούβελης ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ, επειδή όμως δεν έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει μεν αλλά ο Χαρδούβελης έχει πάρει σαφείς οδηγίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει παράταση χρόνου και έχει εξαγγείλει άμεσα κατάργηση και αποχώρηση της Τρόικα και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω απομείωσης μέσω haircut.
Με βάση πολύ σοβαρές πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιμένει ξεκάθαρα σε αυτή την πολιτική του δέσμευση, τονίζοντας ότι θα τεθούν άμεσα όχι στην Τρόικα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αλλά στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Οι βασικές παράμετροι είναι
1)Θα ζητήσει παράταση χρόνου που αυτό σημαίνει και άτυπη παράταση μνημονίου
2)Θα θέσει θέμα αποχώρησης της Τρόικα
3)Θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των βασικών θέσεων του μνημονίου
4)Θα θέσει εκ νέου θέμα για την χρήση των εντόκων
5)Θα τεθεί θέμα ευρωομολόγου
6)Θα τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω haircut στα δάνεια του EFSF και όχι της ΕΚΤ ή των ιδιωτών.
7)Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε αν χρειαστεί άμεσα να ενεργοποιηθεί το ELA στις τράπεζες.

Αποτελέσματα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015
Ποσοστό ενσωμάτωσης 99,86%
Κόμματα

Εκλογές 2015

Έδρες 2015

Εκλογές 2012

ΣΥΡΙΖΑ

36,34%

149

26,89%

ΝΔ

27,81%

76

29,66%

Χρυσή Αυγή

6,28%

17

6,92%

Το Ποτάμι

6,05%

17

-

ΚΚΕ

5,47%

15

4,50%

ΑΝΕΛ

4,75%

13

7,51%

ΠΑΣΟΚ

4,68%

13

12,28%

ΚΙΔΗΣΟ

2,46%

-

-

Ένωση Κεντρώων

1,79%

-

0,28%

Τελεία

1,77%

-

-

ΛΑΟΣ

1,03%

-

1,58%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης