Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στρατηγική βελούδινης συναίνεσης για τις τράπεζες – Ημικρατική η ΕΤΕ, 3 ιδιωτικές – Ποιες θα είναι οι διοικήσεις

Στρατηγική βελούδινης συναίνεσης για τις τράπεζες – Ημικρατική η ΕΤΕ, 3 ιδιωτικές – Ποιες θα είναι οι διοικήσεις
Αlpha bank, Eurobank και Πειραιώς θα αποτελούν τον πυλώνα των ιδιωτικών τραπεζών...
(upd3)Την στρατηγική της βελούδινης συναίνεσης προκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ για τις τράπεζες.
Με βάση νεότερες πληροφορίες η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υιοθετήσει στρατηγική βελούδινης συναίνεσης στις ελληνικές τράπεζες με τις Alpha bank, Eurobank και Πειραιώς να αποτελούν τον πυλώνα των ιδιωτικών τραπεζών, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, μείωσης του ποσοστού του δημοσίου σε αυτές τις τράπεζες αλλά με στόχο στο τέλος της διαδικασίας το κράτος μέσω του ΤΧΣ να διατηρεί μειοψηφικά πακέτα μετοχών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα χρησιμοποιήσει το ελληνικό banking ως μηχανισμό ανάκτησης εσόδων για το κράτος μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και θα στηρίξει την πολιτική προσέλκυσης διεθνούς κεφαλαίου παρ΄ ότι ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών...
Για την Εθνική θα ενταχθεί στο πλαίσιο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αλλά το κράτος θα έχει πιο ενεργό ρόλο.
Για την Attica bank το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε αναπτυξιακή τράπεζα έχοντας συγχωνευθεί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ίσως υπάρξει κάποιας μορφής διασύνδεση με τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Το μοντέλο που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές τράπεζες δεν απέχει από το σενάριο που είχε παρουσιάσει πριν εβδομάδες το bankingnews.gr επικαλούμενο δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν μια "φιλοτραπεζική" στρατηγική ποντάροντας στο διεθνές κεφάλαιο και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Τολμούμε να αναφέρουμε ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί πιο φιλελεύθερος από την ΝΔ στις τράπεζες.
Όσον αφορά τις διοικήσεις θα αποτελέσουν ρόλο κλειδί στην υλοποίηση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για τον λόγο αυτό θέλουν «να μπολιάσουν έμπειρους πολιτικούς  που προέρχονται από την αγορά με τεχνοκράτες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λούκα Κατσέλη (εγνωσμένης αξίας) και ο Γιώργος Μιχελής (έμπειρο τραπεζικό στέλεχος) είναι 100% βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν.

Οι πληροφορίες που αναφέρει το bankingnews.gr για τις διοικήσεις είναι κατά βάση από πολιτικές πηγές.

Εθνική τράπεζα

Στην Εθνική μετά την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άνθιμο Θωμόπουλο να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας  δεν την αποδέχθηκε (αυτό αναφέρεται ως πληροφορία) έχουν εξεταστεί τα εξής σενάρια
Σενάριο 1
Πρόεδρος η Λούκα Κατσέλη με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Καραμούζη πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank και σήμερα σύμβουλο διοίκησης της Πειραιώς.
Σενάριο 2
Πρόεδρος η Λούκα Κατσέλη με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Μιχελή ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής στην Emporiki bank και στέλεχος της Eurobank στην θυγατρική στην Ρουμανία.

Σοβαρή υποσημείωση

Με δεδομένο ότι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έως χθες (παραιτήθηκε) αντιπρόεδρος της Πειραιώς δεν μπορεί να αναλάβει το ΤΧΣ αν δεν αλάξει ο νόμος ίσως να βρεθεί στην Εθνική και η Λούκα Κατσέλη στο ΤΧΣ.
Με βάση τον νόμο δεν μπορεί να αναλάβει διοικητική θέση στο ΤΧΣ, στέλεχος που εργάστηκε σε τράπεζα τα 3 τελευταία χρόνια και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ήταν έως χθες αντιπρόεδρος της Πειραιώς.
Για να αλλάξει ο νόμος φωτογραφικά είναι έως ανέφικτο.

Alpha bank

Στην Alpha bank προκρίνεται το εξής σχήμα.
Πρόεδρος μάλλον θα παραμείνει ο Βασίλης Ράπανος.
Διευθύνων σύμβουλος ο Σπύρος Φιλάρετος σημερινός γενικός διευθυντής στον όμιλο Alpha bank.
Αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι ο Γιώργος Αρώνης και ο Αρτέμης Θεοδωρίδης.
Τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη της Alpha bank και μέτοχοι Γιάννης Κωστόπουλος και Δημήτρης Μαντζούνης (σημερινός διευθύνων σύμβουλος, αποδεδειγμένα ικανότατος) θα έχουν ένα μη εκτελεστικό ρόλο στα δρώμενα της Alpha bank.
Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται να παραμείνει ο Δημήτρης Μαντζούνης στην θέση του CEO της Alpha bank.

Τράπεζα Πειραιώς

Πρόεδρος στην Πειραιώς ως μη εκτελεστικός και ίσως με χαρακτήρα επιτίμου Προέδρου θα έχει ο Μιχάλης Σάλλας.
Το ενδεχόμενο αντικατάστασης Σάλλα έχει οριστικά απορριφθεί.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τον υπερκομματικό ρόλο του Μ. Σάλλα και αποτελεί αναγνώριση της τραπεζικής του διαδρομής.
Άπαξ και προτάθηκε στον  Άνθιμο Θωμόπουλο να αναλάβει την θέση του CEO της Εθνικής και αρνήθηκε ο Θωμόπουλος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο ως διευθύνων σύμβουλος συνεπικουρούμενος από τον Σταύρο Λεκκάκο.
Η ικανότατη διοικητική ομάδα έχει ενισχυθεί με τον Απόστολο Ταμβακάκη πρώην CEO της Εθνικής για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θετική άποψη ως τεχνοκράτη.
O Παναγιώτης Ρουμελιώτης αντιπρόεδρος της Πειραιώς, χθες παραιτήθηκε για να αξιοποιηθεί περαιτέρω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Eurobank

(update2) Το Fairfax φέρεται να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στην διοίκηση Μεγάλου της Eurobank.
Στην συνάντηση που είχε ο Γ. Δραγασάκης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την διοίκηση του Fairfax - και η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα - παρουσιάστηκαν οι βασικοί οικονομικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την συνεισφορά της Eurobank στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Επίσης συζητήθηκαν και τρόποι κάλυψης του εντόκου 1 δισεκ. ευρώ που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν ετέθη και από τις δύο πλευρές θέμα διοίκησης.
Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε
Δύο είναι τα σενάρια που φαίνεται ότι έχουν εξεταστεί στην Eurobank.
Στο πρώτο σενάριο ο Χρήστος Μεγάλου παραμένει στην Eurobank ως διευθύνων σύμβουλος αλλά θα αντικατασταθεί ο Παναγιώτης Θωμόπουλος από την θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου, χωρίς να είναι βέβαιο.
Σε αυτή την περίπτωση αναγνωρίζεται ο ρόλος του Χρήστου Μεγάλου και δίδεται ψήφος εμπιστοσύνης.
Η υφιστάμενη διοικητική ομάδα ισχυροποιείται δηλαδή, Καραβίας, Ιωάννου, Καλαντώνης, Αδάμ, Βουσβούνης, Κατσούλας, Κοκολογιάννης κ.α.
Στο δεύτερο σενάριο αντικαθίσταται ο Χρήστος Μεγάλου και αναλαμβάνουν μη εκτελεστικός Πρόεδρος ο Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος ο Φωκίων Καραβίας και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Θεόδωρος Καλαντώνης.


H επιστολή Καραμούζη στο bankingnews.gr

Με αφορμή ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr για τις μετακινήσεις τραπεζικών στελεχών ο Νίκος Καραμούζης σύμβουλος διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει
Κύριε Λεωτσάκο
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για τελευταία φορά να σταματήσετε αμέσως τις συνεχείς και αναπόδεικτες αναφορές στο όνομα μου ως υποψηφίου για εναλλακτικές τραπεζικές θέσεις που ούτε επιδίωξα ούτε μου προσφέρθηκαν.
Παρακαλώ να σταματήστε να διακινείτε ατεκμηρίωτα σενάρια εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο που νομίζετε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις παθογενείς επιδιώξεις συνομιλητών σας και να σεβαστείτε την διαδρομή μου, το ήθος μου και την επαγγελματική μου υπόσταση.
Εγώ σέβομαι και τιμώ τους συναδέλφους μου και τον οργανισμό που εργάζομαι.
Επιτέλους γνωριζόμαστε καλά σε αυτή την χώρα και ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε όλοι παιδιά από την ίδια μήτρα.
Ευελπιστώ ότι θα το δημοσιεύσετε

Attica bank

Γιάννης Γαμβρίλης μη εκτελεστικός πρόεδρος στην Attica bank και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ίσως να παραμείνει λόγω της ιδιότητας του ως βασικού μετόχου.
Ωστόσο Μάναλης και Αντωνόπουλος δεν είναι σαφές αν θα αλλάξουν ή όχι.
Ο Μάναλης προέρχεται από την ΝΔ και ο Αντωνόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.
Αν υλοποιηθεί το σχέδιο μετεξέλιξης της Attica bank σε αναπτυξιακή τράπεζα συγχωνευόμενη με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ίσως να υπάρξει νέος επικεφαλής δηλαδή να υπάρξει νέος διευθύνων σύμβουλος.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης φερόταν ότι θα αναλάβει πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντικαθιστώντας τον Χρήστο Σκλαβούνη.
Ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Δεν μπορεί να αναλάβει πρόεδρος ή σε άλλη διοικητική θέση στέλεχος που τα τελευταία 3 χρόνια εργάστηκε σε τράπεζα.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ήταν έως χθες αντιπρόεδρος της Πειραιώς.
Άρα για να τοποθετηθεί στο ΤΧΣ θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος.
(Στέλεχος του ΤΧΣ όταν αποχωρεί υποχρεωτικά για 6 μήνες δεν μπορεί να εργαστεί σε τράπεζα).
Σε αυτή την περίπτωση ίσως η Λούκα Κατσέλη να αναλάβει το ΤΧΣ και ο Π Ρουμελιώτης να κατευθυνθεί στην Εθνική για την θέση του Προέδρου.
Η Αναστασία Σακελλαρίου η CEO του ΤΧΣ ενδέχεται να μην αντικατασταθεί και να παραμείνει για εύλογο χρονικό διάστημα.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την θέση του CEO του ΤΧΣ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι η Α. Σακελλαρίου έχει παράξει έργο.

Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα αντικατασταθεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.
Θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και με βάση το πώς θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα τον θεσμικό του ρόλο θα αξιολογηθεί και αποφασιστεί για το μέλλον του.
(Το σενάριο της αντικατάστασης του παραμένει και θα ενεργοποιηθεί αν και εφόσον...)
Είναι πιθανό ο Στουρνάρας να παραμείνει στην ΤτΕ.
Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει την δεύτερη θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ ούτε αν θα ζητηθεί αντικατάσταση του Γιάννη Μουρμούρα από την θέση του υποδιοικητή της ΤτΕ.
Για το ορατό μέλλον ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην προβεί σε καμία αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης