Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε credit event στην Ελλάδα και γιατί θα ήταν καταστροφή;

Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε credit event στην Ελλάδα και γιατί θα ήταν καταστροφή;
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι πολλές και επειδή κανένα δεν συμφέρει η στάση πληρωμών η Ελλάδα πρέπει να βρει ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει υποχρεώσεις.
Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε credit event στην Ελλάδα και γιατί δεν συμφέρει κανένα μια τέτοια εξέλιξη;
Το 2012 το haircut στο ελληνικό χρέος και μάλιστα σε τέτοια έκταση προκάλεσε credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός που οδήγησε στην χρεοκοπία στο default και στην πληρωμή – έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό – των CDS.
To 2012 η Ελλάδα βίωσε το credit event η κοινωνία έμαθε τι είναι πιστωτικό γεγονός και βίωσε την χρεοκοπία με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Το Μάρτιο του 2015 η έννοια πιστωτικό γεγονός έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο.
Αν η Ελλάδα μονομερώς αποφασίσει να μην πληρώσει και μεταθέσει για λίγους μήνες τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιστωτικό γεγονός.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble δήλωσε ότι αν η Ελλάδα μεταθέσει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι επίσης πιστωτικό γεγονός.
Θυμίζουμε ότι μέσα στον Μάρτιο λήγουν 1,53 δισεκ. δάνεια προς το ΔΝΤ του 2010 που πρέπει να αποπληρωθούν.
Μόνο αν υπάρξει διμερής συμφωνία για παράταση στην αποπληρωμή των δανείων δεν θα καταγραφεί ως πιστωτικό γεγονός αλλά είναι 100% βέβαιο ότι η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί επιθετικά από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch κατά 2-4 βαθμίδες καθώς ακόμη και σε μια  διμερής συμφωνία Ελλάδος με ΔΝΤ για τα δάνεια,  δεν θα αναιρέσει την αδυναμία της Ελλάδος να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ελάχιστα.
Η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2015 έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ ομόλογα που κατέχει περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ ενώ μεγάλες λήξεις υπάρχουν τον Αύγουστο περίπου 3,2 δισεκ. ενώ από Σεπτέμβριο ξεκινούν νέες αποπληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ.
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι πολλές και επειδή κανένα δεν συμφέρει η στάση πληρωμών η Ελλάδα πρέπει να βρει ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει υποχρεώσεις.
Το να μην πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ ή ομόλογα της ΕΚΤ η Ελλάδα και να ζητήσει ολιγόμηνη παράταση δεν συμφέρει κανένα ούτε την Ελλάδα καθώς θα υποστεί τις συνέπειες του πιστωτικού γεγονότος αλλά ούτε και τους εμπλεκόμενους καθώς οι παρατάσεις και οι αναβολές προκαλούν αλυσιδωτές παρενέργειες.

Aπό τις 6 Μαρτίου έως τις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση θα χρειαστεί 10.378.729.024 ευρώ

WSJ: Αυτά πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015

Από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 11.606.843.685 ευρώ

plhrwmes_pinakas_2.PNG

- Από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να πληρωθούν 7.361.733.340 ευρώ

plhrwmes_pinakas_3.PNG


Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης