Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η κρίση ρευστότητας συνεχιστεί για 5-6 μήνες, η δραματική αύξηση των NPLs θα οδηγήσει τις τράπεζες σε νέες ΑΜΚ

Αν η κρίση ρευστότητας συνεχιστεί για 5-6 μήνες, η δραματική  αύξηση των NPLs θα οδηγήσει τις τράπεζες σε νέες ΑΜΚ
Το δυσμενές σενάριο των stress tests επιβεβαιώθηκε στις ελληνικές τράπεζες....
Η εικόνα βελτίωσης των NPLs των προβληματικών δανείων που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 4 τρίμηνα πλήρως αναιρείται καθώς η νέα κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα με τα σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση των NPLs και σε πλήρη αναστροφή τάσης.
Ότι χτιζόταν με πολύ κόπο και προσπάθεια τόσους μήνες σχεδόν κατεδαφίστηκε μέσα σε ένα τρίμηνο ειδικά το διάστημα Δεκεμβρίου του 2014 με Φεβρουάριο του 2015.
Η κρίση ρευστότητας που φθάνει τα όρια της πιστωτικής ασφυξίας στο δημόσιο λόγω της σκληρής γραμμής που ακολουθεί η ΕΕ προς την Ελλάδα έχουν οδηγήσει καταναλωτές και εταιρίες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Η αύξηση αυτή δεν είναι αμελητέα, δεν είναι τυχαίο ότι και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι η τάση βελτίωσης στα NPLs θα αναστραφεί και η εικόνα των δανείων εκ νέου επιδεινώνεται.
Στα αποτελέσματα χρήσης 2014 που θα ανακοινώνουν οι τράπεζες θα παρατηρηθεί σημαντικότατη αύξηση των NPLs καθώς οι τράπεζες εγγράφουν τις ζημίες από τα AQR τα asset quality review των stress tests.
Ήδη η Πειραιώς έχει εγγράψει την ζημία ύψους -2,7 δισεκ. και θα ακολουθήσουν στο δ΄ τρίμηνο του 2014 οι υπόλοιπες τράπεζες η Εθνική -2,24 δισεκ. η Alpha -1,11 δισεκ. και η Eurobank -1,27 δισεκ.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα AQR, μειώνουν δραστικά τα κεφάλαια αλλά η παράμετρος αυτή είναι προεξοφλημένη με την ανακοίνωση των stress tests τον Οκτώβριο του 2014.
Το πρόβλημα σχετίζεται με τις νέες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που θα υποχρεωθούν να λάβουν οι τράπεζες ενόψει της νέας αύξησης των προβληματικών δανείων.
Μάλιστα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι αν η κρίση στην Ελλάδα συνεχιστεί για ακόμη 5-6 μήνες θα είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι τράπεζες θα πληγούν στα κεφάλαια τους και θα χρειαστούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
 Ο κλάδος με 345 δισεκ. ενεργητικό διαθέτει περίπου 28,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Μετά την αφαίρεση των AQR τα κεφάλαια των τραπεζών θα μειωθούν στα 26,5 με 26,9 δισεκ. ευρώ.
Στα κεφάλαια αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί οι νέες αυξήσεις προβληματικών δανείων που ήδη καταγράφονται και θα ενταθούν αν η κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα συνεχιστούν.
Είναι 100% σίγουρο ότι αν η κρίση ρευστότητας συνεχιστεί τότε οι τράπεζες θα εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των NPLs άρα θα πληγούν τα κεφάλαια και κάποιες ή και όλες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Σε αυτή την περίπτωση όμως υποχρεωτικά οι νέες αυξήσεις θα πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιώτες καθώς όποια τράπεζα δεν καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τότε υποχρεωτικά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in.
Κατά την διαδικασία του bail in οι καταθέσεις είναι προστατευμένες αλλά οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν καθώς υποχρεώνονται να καλύψουν την κεφαλαιακή ζημία και εν συνεχεία το ΤΧΣ με την έγκριση της ΕΚΤ και του ESM θα ανακεφαλαιοποιήσουν την ή τις τράπεζες.
Η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία από εδώ και πέρα στις τράπεζες.
Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν επενδύσουν νέα κεφάλαια τότε υποχρεωτικά ενεργοποιείται το bail in η διαδικασία κατά την οποία οι ιδιώτες μέτοχοι καλύπτουν υποχρεωτικά την ζημία μέσω αναλογικής απομείωσης.
Στο παρελθόν το ΤΧΣ κάλυπτε μαύρες τρύπες, από εδώ και πέρα αυτή είναι υποχρέωση των ιδιωτών μετόχων.
Αν υποθέσουμε ότι η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται για 5-6 μήνες το Φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Δυστυχώς τα stress tests ακόμη και στο δυσμενές adverse scenario επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα.
Η ΕΚΤ δέχθηκε οι ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν ένα θετικό σενάριο για τα προ προβλέψεων έσοδα τους για το 2015 με 2016 και αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται.
Θυμίζουμε ότι στα stress tests είχαν προκύψει 2,7 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν ανεξαρτήτως των NPLs.
Συν τοις άλλοις ακόμη η Εθνική 1,35 δισεκ. και η  Eurobank 1,3 δισ δεν έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, έχουν περιθώρια έως το 2016 να τις αποπληρώσουν αλλά προφανώς αποτελεί πρόσθετο κεφαλαιακό βάρος.

Οικονομικά μεγέθη τραπεζών στο 9μηνο του 2014
Οικονομικά στοιχεία

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

Προβλέψεις

1,072 δισ

1,080 δισ

1,522 δισ

3,199

NPLs

27% (30,2% Ελλάδα)

33,6% ή 21,1 δισ

33% ή 17,1 δισ

39% ή 28,3 δισ

AQR (σε δισ)

-2,247

-1,113

-1,278

-2,709

Core tier 1

15,8% ή 11,8% χωρίς προνομιούχες

14,9% με Βασιλεία ΙΙΙ

11,5% με Βασιλεία ΙΙΙ

12,7%

Tangible book

8 δισ

8,2 δισ

5

7,6

Επεξεργασία www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης