Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως δεσμεύει η απόφαση της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου τις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν το ελληνικό κράτος;

Πως δεσμεύει η απόφαση της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου τις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν το ελληνικό κράτος;
Η ΕΚΤ έβαλε όριο στον δανεισμό των τραπεζών προς το ελληνικό κράτος
Στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για το δανεισμό των τραπεζών στο ελληνικό κράτος βάζοντας όρια όπως ανέφερε το bankingnews.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ στις 27 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν επιπλέον το ελληνικό κράτος πέραν του ορίου όπως καθορίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν με 3 τρόπους το ελληνικό κράτος.
Με έντοκα γραμμάτια περίπου 10-11 δισεκ. ευρώ.
Με ομόλογα ελληνικού δημοσίου περίπου 3 δισεκ. ευρώ
Με άμεσο δανεισμό σε εταιρίες του δημοσίου περίπου 12 δισεκ. μαζί με το Τίτλος της Εθνικής, το παλαιό swaps της Goldman Sachs που έχει μετατραπεί σε δάνειο.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος 26 δισεκ. ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Η ΕΚΤ λοιπόν έχει αναφέρει με βάση την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανείζουν το ελληνικό κράτος πάνω από το όριο αυτό.
Μόνο αν υπάρξει αναδιάρθρωση π.χ. κάτι αφαιρεθεί μπορεί να αυξηθεί μια άλλη κατηγορία αλλά και πάλι το όριο είναι 26 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη και αν στο Eurogroup στις 9 Μαρτίου βρεθεί μια λύση π.χ. και αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 25 δισεκ. θα πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου της ΕΚΤ, εξέλιξη μάλλον απίθανή καθώς η ΕΚΤ δύσκολα αναιρεί αποφάσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης