Τραπεζικά νέα

Να ξεκαθαρίσει ρητά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο επί του κεφαλαίου των καταθέσεων 5% με 10%

tags :
Να ξεκαθαρίσει ρητά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο επί του κεφαλαίου των καταθέσεων 5% με 10%
Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα και ρητά....ότι στις λύσεις που επεξεργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις
Να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο επί του κεφαλαίου των καταθέσεων 5% έως 10% ή να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό…μέσω των καταθέσεων.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στους τραπεζικούς κύκλους η φήμη αυτή προκαλεί αναστάτωση και επιβάλλεται η νέα κυβέρνηση με μια ρητή δήλωση της να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο που θα ήταν καταστροφικό.
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 140-142 δισεκ. με βάση ενδείξεις Φεβρουαρίου 2014 ενώ η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα φθάνει τα 99-100 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 68 δισεκ. ELA και 32 δισεκ. απευθείας από την ΕΚΤ.
(Αξίζει να αναφερθεί ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών η ΕΚΤ τα 50 δισεκ. ομολογιακά των τραπεζών (νόμος Αλογοσκούφη) από τις 11 Φεβρουαρίου δεν τα κάνει αποδεκτά που σημαίνει ότι το ELA τουλάχιστον κατά 40 δισεκ. θα παραμείνει).
Οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο ρευστότητας και οι φήμες ότι μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος επί των καταθέσεων 5% με 10% θα είναι καταστροφικός.
Να σημειωθεί ότι από τα 6 εκατ τραπεζικούς λογαριασμούς το 85% αυτών ή 5,1 εκατ είναι λογαριασμοί με υπόλοιπα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και περίπου 28 χιλιάδες λογαριασμοί έχουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ υπόλοιπα.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στις καταθέσεις θα είναι
Καταστροφική για τους καταθέτες
Καταστροφική για τις τράπεζες
Καταστροφική για την οικονομία
Καταστροφική και με όρους πολιτικούς.
Δεν μπορεί να υπάρχει σχέδιο για τις καταθέσεις όταν το 85% των καταθετικών λογαριασμών είναι μικροποσά.
Θεωρούμε ότι οι φήμες περί καταθέσεων δεν είναι τίποτε άλλο πέραν από φήμες.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει μια πραγματικά οριακή στιγμή για το σύστημα να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έκτακτη ή εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεων ή σχέδια για εσωτερικό δανεισμό με επίκεντρο του καταθέτες.
Μια υπεύθυνη κυβέρνηση σε μια τόσο δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά τρόπο απόλυτο τις προθέσεις της και να αποκλείσει οποιαδήποτε λύση μέσω καταθέσεων στο πρόβλημα ρευστότητας της εθνικής οικονομίας.

Υποσημείωση

Επειδή οι σκόπιμες φήμες ενέχουν ρίσκο, μπορούν να προκαλέσουν πανικό και μπορούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με κατηγορηματικό τρόπο να ξεκαθαρίσει....ότι στις λύσεις που επεξεργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης