Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλο πλήγμα για το χρηματιστήριο – Αποεπενδύει το Capital από Eurobank και Πειραιώς – Μη επενδύσιμη ακόμη η αγορά

Μεγάλο πλήγμα για το χρηματιστήριο – Αποεπενδύει το Capital από Eurobank και Πειραιώς – Μη επενδύσιμη ακόμη η αγορά
Με βάση πληροφορίες το Capital Group δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και η οικονομία έχουν προοπτικές
Το Capital Group με τις μεγάλες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικά στην Eurobank όντας ο βασικός μέτοχος, στην Πειραιώς  ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το ΤΧΣ καθώς και σε άλλες εταιρίες όπως ο ΟΤΕ μειώνει επιθετικά τις επενδυτικές και στρατηγικές του θέσεις και με βάση πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα.  
Πρόκειται για αποεπένδυση από το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά τις τράπεζες εξέλιξη που αποτελεί ψήφο αποδοκιμασίας του αμερικανικού fund στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας  και του χρηματιστηρίου.  
Πίσω από τους πολύ μεγάλους όγκους στην Eurobank όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται το Capital Group που αποχωρεί μειώνοντας σοβαρά τις επενδυτικές του θέσεις.
Στην Πειραιώς η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά η μετοχή βρίσκεται επίσης η Capital Group η οποία σχεδόν μηδενίζει τις επενδυτικές θέσεις.
Με βάση πληροφορίες από την Πειραιώς θα αποεπενδύσει πλήρως η Capital ενώ δραστικά θα μειώσει την έκθεση της στην Eurobank στην οποία είναι στρατηγικός μέτοχος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταποντιστεί αποκλειστικά λόγω των επιθετικών ρευστοποιήσεων του Capital.
Τα βασικά ερωτήματα όμως είναι
1)γιατί αποχωρεί το Capital Group ένας στρατηγικός επενδυτής από τις ελληνικές τράπεζες και
2)αν το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτά τα επίπεδα είναι επενδύσιμο ή όχι;

Γιατί αποχωρεί το Capital Group ή μειώνει επιθετικά επενδυτικές θέσεις;

Το Capital είναι ο στρατηγικός μέτοχος της Eurobank με 13% και στην Πειραιώς κατείχε ποσοστό κάτω του 5%.
Η απόφαση μεγάλης μείωσης έως αποχώρησης  είναι στρατηγική καθώς το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το fund για να πετύχει τους επενδυτικούς στόχους έχει παρέλθει.
Θυμίζουμε ότι το Capital κατέχει 1,37 δισεκ. δικαιώματα ψήφου κοινών μετοχών στην Eurobank και στην Πειραιώς 198 εκατ δικαιώματα ψήφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Capital δεν πιστεύει στην ελληνική οικονομία και αγορά, παρήλθε χρονικό διάστημα κρίσιμο που απέτυχε να πιάσει τους οικονομικούς στόχους και αποδόσεις που είχε θέσει και πλέον αποχωρεί από την Ελλάδα.
Η αποεπένδυση του Capital είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση την στρατηγική του αμερικανικού fund, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς θα αποχωρήσει οριστικά ενώ από την Eurobank σε πρώτη φάση θα μειώσει κατά 50% την επενδυτική – στρατηγική θέση και δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση να ολοκληρώσει την αποεπένδυση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Capital ήταν μετά το ΤΧΣ ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς.
Είναι μεγάλο πλήγμα η αποχώρηση του Capital και προφανώς η απόφαση αυτή έχει να κάνει όχι με τις τράπεζες ειδικά αλλά με την γενική απόφαση του αμερικανικού fund για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Είναι επενδύσιμο το ελληνικό χρηματιστήριο ή όχι;

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι επενδύσιμο.
Το επισημαίνουμε εδώ και πολλές εβδομάδες.
Η βασική θεώρηση είναι η εξής.
Δεν μπορεί σε μια μεταβατική 4μηνη περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο να καταστεί επενδύσιμο.
Όμως αν… στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου δοθεί προκαταβολή της δόσης των 7,2 δισεκ. στην Ελλάδα βραχυχρόνια η αγορά θα αποκτήσει ενδιαφέρον.
Συν τοις άλλοις ξεκινάνε και οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και η εξέλιξη αυτή θα τροφοδοτήσει με μεγάλη ρευστότητα την Ευρώπη σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων.
Αν δεν δοθεί και οι αποφάσεις μεταφερθούν για τα τέλη Απριλίου τότε προφανώς για εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει μη επενδύσιμο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και τρίτο δάνειο, τρίτο πρόγραμμα δηλαδή τρίτο μνημόνιο και αυτό θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο αλλά θα διαφανεί νωρίτερα.
Το χρηματιστήριο θα σπεύσει να το προεξοφλήσει και άρα η αγορά θα ανακάμψει νωρίτερα.
Η άποψη αυτή είναι λογική και ενδιαφέρουσα αλλά όσο η Ελλάδα παραμένει σε ένα μεταβατικό διάστημα 4 μηνών το χρηματιστήριο θα είναι μη επενδύσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης