Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi: Όχι στην αύξηση εντόκων γραμματίων της Ελλάδας - Φερέγγυες οι τράπεζες - Πρώτα αξιολόγηση και μετά αποδεκτά τα collaterals

tags :
Draghi: Όχι στην αύξηση  εντόκων γραμματίων  της Ελλάδας - Φερέγγυες οι τράπεζες - Πρώτα αξιολόγηση και μετά αποδεκτά τα collaterals
Η εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις της ΕΚΤ θα επανέλθει μόλις υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος
(upd12)Απορρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός
, διεμήνυσε ο Draghi, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Απαγορεύεται στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει το χρέος μιας χώρας, εξήγησε.
Η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα μέχρι τώρα 100 δισ. ευρώ, τόνισε στη συνέχεια ο Draghi, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη δράση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
Σκοπός είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί το συντομότερο,
ανέφερε, για να επαναλάβει πως η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν διαθέτουν τον επενδυτικό βαθμό, ενώ δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες.
Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου τότε θα υπάρξει περιθώριο για αγορές ελληνικών ομολόγων,
ανέφερε ο Draghi.
Ταυτόχρονα ο Draghi τόνισε πως η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals, όταν υπάρξει μια θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
"Η εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις της ΕΚΤ θα επανέλθει μόλις υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος",
εξήγησε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει πως "η ευελιξία για την Ελλάδα θα επανέλθει μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποκαταστήσει τη συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup".
Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες,
διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά και έχουν εξυγιανθεί.
Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίσουν κάποιο ξαφνικό αρνητικό γεγονός υπάρχουν τα 10 δισ. του ΤΧΣ για την κάλυψή τους,
τόνισε.

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων
Όπως ανακοίνωσε ο Draghi, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των αναλυτών.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ξεκινά στις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016,
τόνισε ο Draghi, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Λευκωσία.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού, εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι μηνιαίως το πρόγραμμα θα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε, επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.
H ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων, δηλαδή κάτω από -0,2%, ανακοίνωσε επίσης ο Draghi.
Η μετάδοση των μέτρων νομισματικής πολιτικής θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.
Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν μειωθεί, ωστόσο παραμένουν, προειδοποίησε, για να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ισχυροποιηθεί.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Draghi ανακοίνωσε ως εξής:
- Στο +1,5% θα κινηθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015
- Στο +1,9% θα κινηθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2016
- Στο +2,1% θα κινηθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017
Η πορεία του πληθωρισμού έχει βελτιωθεί ελαφρώς εξαιτίας της πτώσης του ευρώ,
παραδέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ εκτίμησε πως τα μέτρα της ΕΚΤ θα συμβάλλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Η βελτίωση που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα περνά στην πραγματική οικονομία, παραδέχθηκε ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε πως σταδιακά μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Draghi, οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάζουν στήριξη της ανάκαμψης και τήρηση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας.
Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν οι κυβερνήσεις, τόνισε εκ νέου, επαναδιατυπώνοντας τις γνωστές του συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα πρέπει να προωθηθούν για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, τόνισε.
Έχουμε ήδη δει θετικά αποτελέσματα από τις ανακοινώσεις της νομισματικής πολιτικής, παραδέχθηκε σε άλλο μέρος της συνέντευξης Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το επιτόκιο 
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, ξεκινάει η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ ευρώ ωστόσο η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την φάση παρά την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Να σημειωθεί ότι σήμερα από την Κύπρο ο Draghi θα δώσει συνέντευξη τύπου εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και προφανώς θα υπάρξουν εκτενείς αναφορές για την Ελλάδα, το πρόγραμμα 4μηνης παράτασης και βεβαίως τις προοπτικές της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί στο 0,05% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Όπως έχει δηλώσει ο Draghi o επικεφαλής της ΕΚΤ οι αγορές ελληνικών ομολόγων μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2015.
Σημειώνεται επίσης ότι για κάθε χώρα ισχύει το κριτήριο του 33% δηλαδή η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από το 33% του εθνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος ύψους περίπου 35 δισεκ. άρα η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα όρια.
Ο Draghi έχει ξεκαθαρίσει πως θα προβλέπονται επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
- H EKT θα αγοράζει τίτλους (ιδιωτικού και κρατικού χρέους) ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
- Τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η αγορά κρατικών ομολόγων υπό επενδυτικό βαθμό.
- Οι αγορές ομολόγων θα γίνονται κανονικά για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν (όπως τα ελληνικά ομόλογα) τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
- Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα καθορίζονται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
- Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα λήξης από 2 έως 30 ετών.
- Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
- Βελτίωση των όρων χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs).

Η ΕΚΤ επίσης έχει αποφασίσει….
TLTROs
- Αλλάζει η τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
- Το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά LTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.
Διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets), που θα περιλαμβάνει αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση (ΑBS) και καλυμμένων ομολογιών.
Στο πλαίσιο αυτού του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές τίτλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς τίτλων στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι να σημειωθεί προσαρμογή του πληθωρισμού, ώστε να είναι συνεπής με τον στόχο του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.
Τον Μάρτιο του 2015, το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους επενδυτικού βαθμού που εκδίδονται από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.
Το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση των χωρών που βρίσκονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Danske Bank: Στις 9 Μαρτίου η έναρξη αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Στις 9 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με τους αναλυτές της Danske Bank.
«Η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι αναμένεται λιγότερο ενδιαφέρουσα έναντι της συνεδρίασης του Ιανουαρίου», σχολιάζει ο Lars Christensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.
Όπως τονίζει, αναμένονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015.
Ωστόσο, η επίδραση στις αγορές δεν αναμένεται σημαντική, καθώς τα περισσότερα στοιχεία του QE έγιναν γνωστά τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά την Bank of England, η Danske δεν αναμένει σήμερα ανακοινώσεις για αλλαγή στη νομισματική πολιτική.
Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται τον Αύγουστο του 2015, καθώς η οικονομία συνεχίζει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Πρώτη ενημέρωση: 01:13, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης