Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρώτη φορά που το ELA των ελληνικών τραπεζών δεν εγκρίθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Οριακή αύξηση στα 68,8 δισ

Πρώτη φορά που το ELA των ελληνικών τραπεζών δεν εγκρίθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Οριακή αύξηση στα 68,8 δισ
Τι συνέβη στα έντοκα γραμμάτια; - Έφθασαν οι ελληνικές τράπεζες στα όρια τους
(upd4)Έκπληξη προκάλεσε….η μη απόφαση της ΕΚΤ από την Κύπρο που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο…για το ELA των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι κάθε δεύτερη Τετάρτη η προηγούμενη ήταν 18 Φεβρουαρίου η επομένη… χθες 4 Μαρτίου συνεδρίασε  το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να εγκρίνει μεταξύ άλλων και το ELA την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Είναι η πρώτη φορά που δεν εγκρίθηκε Τετάρτη αλλά εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου ενώ αυξήθηκε και οριακά κατά 500 εκατ από 68,3 στα 68,8 δισεκ. ευρώ.
Σε ερώτηση που θέσαμε στην ΕΚΤ για χθες δεν πάρθηκε η απόφαση η απάντηση που πήραμε είναι ότι «η ΕΚΤ ούτε ανακοινώνει ούτε σχολιάζει ποτέ τις αποφάσεις του ΔΣ για το ELA».
Με βάση τραπεζικές πηγές οι πιέσεις που ασκούνται είναι μεγάλες ενώ υπάρχει κίνδυνος τα κρατικά ομόλογα να μην κριθούν επιλέξιμα όχι μόνο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και για το ELA.
Υπενθυμίζεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 100 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 68 δισεκ. ELA και 32 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Για αυτά τα 100 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν εγγυήσεις περίπου 155 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ παρ΄ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα τυπολάτρης του καταστατικού της.

Τι συνέβη στα έντοκα γραμμάτια; - Έφθασαν οι ελληνικές τράπεζες στα όρια τους

Χθες 4 Μαρτίου του 2015 πραγματοποιήθηκε δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων όπου αντλήθηκαν 1,13 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,97%.
Οι τράπεζες ανανέωσαν τα έντοκα που είχαν πάρει σε προηγούμενη δημοπρασία.
Το Κοινό ταμείο της ΤτΕ δεν συμμετείχε όπως δήλωσε το ΥΠΟΙΚ αλλά οι τράπεζες…εξάντλησαν τα περιθώρια τους.
Πλέον μπορούν να καλύψουν νέα έκδοση μόνο ανανεώνοντας παλαιά έκδοση, κοινώς οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν πλήρως στα όρια τους.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 4 Μαρτίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης