Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 6+1 κρίσιμα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της Εθνικής

 Τα 6+1 κρίσιμα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της Εθνικής
Τα 923 εκατ ευρώ κέρδη της Εθνικής αιφνιδίασαν και κυρίως αιφνιδίασαν οι ζημίες 194 εκατ ευρώ από την Ελλάδα στο δ΄ τρίμηνο ή 87 εκατ ευρώ ζημία συνολικά σε ενοποιημένη βάση. Όμως από τα  αποτελέσματα της Εθνικής εξάγονται 7 συμπεράσματα.
1)Ο όμιλος πέτυχε κέρδη στηριζόμενος κατά βάση στην Finansbank.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο η θυγατρική στη Τουρκία πέτυχε κέρδη 93 εκατ  και η ζημία της  Ελλάδος διαμορφώθηκε στα 194 εκατ ευρώ.
2)Από το 2007 παρατηρείται μια τάση στην εθνική τα κέρδη της μητρικής φθίνουν και για συγκυριακούς λόγους λόγω έκτακτης φορολογίας η Finansbank ξεπέρασε τα κέρδη της μητρικής Εθνικής στην Ελλάδα.
Η Finnasbank κέρδη 425 κατ ευρώ και η Ελλάδ κέρδη 398 εκατ ευρώ.
3)Ισχυρό χαρτί του ομίλου ήταν ήταν ότι οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις αυξήθηκαν 12% και 5% αντίστοιχα που υποδεικνύει σταθερότητα στον ισολογισμό και ικανοποιητική ρευστότητα.
4)Αξιοσημείωτο που η Εθνική έχει αξιόλογο μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της στο trading στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο εξού και οι ζημίες.
Η τράπεζα επίσης έχει δανεισθεί 11 δις ευρώ από την ΕΚΤ για να λάβει ρευστότητα.
5)Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν περίπου στα 1,055 δις ευρώ κι ειδικά στο δ΄ τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση λόγω αυξημένων απαιτήσεων για προβλέψεις.
6)Τα κεφάλαια αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ 2009 και 2008 αλλά μεταξύ γ και δ τριμήνου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στο core tier 1 περίπου 1 δις ευρώ.
7)Η νέα διοίκηση  ακολούθησε την πεπατημένη, δηλαδή προσπάθησε να ακολουθεί ετεροβαρή στρατηγική να μεταφέρει ζημίες για το 2009 ώστε να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία το 2010.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης