Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών – Σοκάρει το DTA (νέες ΑΜΚ το 2016) στις τράπεζες - Το Fairfax αγοράζει Eurobank

Η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών – Σοκάρει το DTA (νέες ΑΜΚ το 2016) στις τράπεζες - Το Fairfax αγοράζει Eurobank
Στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους σημαίνει χάος, σημαίνει χρεοκοπία, σημαίνει οικονομική αυτοκτονία, σημαίνει υποχρεωτικά capital controls
(upd3)Ο φόβος για στάση πληρωμών στην Ελλάδα και ο κίνδυνος που απορρέει από την αναβαλλόμενη φορολογία (DT) που συνεπάγεται νέες αυξήσεις κεφαλαίου το αργότερο στο α΄ 6μηνο του 2016 προκάλεσαν κραχ στις μετοχές των τραπεζών οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.
Όμως μέσα στο βαθύ σκοτάδι του φόβου μια τράπεζα έχει θετικά νέα να ανακοινώσει.
Η Eurobank σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποτελέσει επενδυτικό στόχο διεθνούς fund που αγοράζει τις μετοχές που πουλάει το Capital Group....και το Fund αυτό είναι το Fairfax που είναι ήδη στρατηγικός μέτοχος στην Eurobank και συνεχίζει να στηρίζει την τράπεζα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ.
Με βάση πηγές από επενδυτικό fund το τελευταίο διάστημα υπάρχουν 2-3 επενδυτές που αγοράζουν Eurobank και μεταξύ αυτών είναι το Fidelity και το Fairfax.
Το Fidelity αγοράζει Eurobank όπως και το Fairfax - συγκεκριμένα θυγατρική του Καναδικού fund -  παρ΄ ότι το Capital πουλάει επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr.
Ήδη οι μετοχές που κατέχει έχουν μειωθεί στα 670 εκατ με προοπτική την πλήρη αποεπένδυση από την Eurobank.
Από την Eurobank έρχονται καλά νέα καθώς για μακρά περίοδο η μετοχή ταλαιπωρήθηκε σημαντικά λόγω της αποχώρησης του Capital.
Οι νέοι επενδυτές που τοποθετούνται προφανώς στα 0,10 ευρώ βλέπουν την Eurobank ως ευκαιρία καθώς αν επιστρέψει π.χ. στα 0,20 ευρώ σημαίνει αύξηση 100% απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Ενώ από το μέτωπο της Eurobank έρχονται καλά νέα, ο φόβος για στάση πληρωμών και το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία έπληξαν τις μετοχές των τραπεζών ακόμη μια φορά.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει όργιο φημών ότι η Ελλάδα στις 8 ή 20 Απριλίου θα βρεθεί σε καθεστώς στάσης πληρωμών.
Στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους σημαίνει χάος, σημαίνει χρεοκοπία, σημαίνει οικονομική αυτοκτονία, σημαίνει υποχρεωτικά capital controls δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Στα desk πολλών funds και broker στο Λονδίνο ειδικά χθες 26 Μαρτίου υπήρξε όργιο φημών για στάση πληρωμών στην Ελλάδα που επέτεινε την ήδη αυξημένη έως δραματική αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας.
Ταυτόχρονα το μείζον ζήτημα του DTA δηλαδή της αναβαλλόμενης φορολογίας συνεχίζει να επιδρά άκρως αρνητικά στις τράπεζες.

Τι συμβαίνει με την αναβαλλόμενη φορολογία

Για να τεθεί απλά ως μέτρο σύγκρισης από τα 23,6 δισεκ. που είναι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών τα 13,5 δισεκ. ή το 57% των κεφαλαίων είναι αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή λογιστικά και όχι πραγματικά κεφάλαια.
Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ομογενοποιήσει τα διάφορα μοντέλα αναβαλλόμενης φορολογίας και μεταξύ του αυστηρού DTA της βορείου Ευρώπης και του ελαστικότατου DTA της Νοτίου Ευρώπης να προκύψει ένας μέσος όρος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα προέκυπτε σημαντική ζημία για τις ελληνικές τράπεζες αλλά ίσως τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα.
«Η ΕΚΤ με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ που εκ των πραγμάτων θα πιεστεί σημαντικά αναμένεται να υιοθετήσει μεθόδους που δεν θα επιβαρύνουν δραματικά την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την αρχικώς σχεδιαζόμενη ακραία προσέγγιση για την αναβαλλόμενη φορολογία DTA που θα έπληττε καίρια τις ελληνικές τράπεζες που έτυχαν καταφανώς προνομιακής μεταχείρισης σε υπερθετικό βαθμό.
Με βάση το αρχικό σχέδιο η ΕΚΤ και ο SSM θα διαμόρφωναν ένα κοινό μοντέλο καταγραφής της αναβαλλόμενης φορολογίας με στόχο να συγκεραστεί το μοντέλο που υιοθέτησαν οι τράπεζες της Βορείου Ευρώπης με το αντίστοιχο μοντέλο της Νοτίου Ευρώπης.
Οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης και ειδικά οι ελληνικές χρησιμοποίησαν με ακραίο τρόπο την αναβαλλόμενη  φορολογία και δεν είναι τυχαίο ότι το όφελος έφθασε στα 13,5 δισεκ. ευρώ περίπου όταν τα υπάρχοντα κεφάλαια διαμορφώνονται στα 23,6 δισεκ. ευρώ.
Το 57% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι DTA αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς είναι ακραίο.
Ο κίνδυνος ήταν στο πλαίσιο του συγκερασμού μοντέλων αναβαλλόμενης φορολογίας….οι ελληνικές τράπεζες να χάσουν έως το 50% του οφέλους που έχουν αποκομίσει δηλαδή να υποστούν ζημία 6,5 με 7 δισεκ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση με μαθηματική ακρίβεια οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2016 θα οδηγούνταν υποχρεωτικά σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως με βάση νεότερες πληροφορίες αν τελικώς ο μηχανισμός συγκερασμού του DTA  επιδράσει αρνητικά μόνο 30% με 35% δηλαδή έως 4,7 δισεκ. αρνητική κεφαλαιακή επίδραση στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και ταυτόχρονα η ΕΚΤ επιτρέψει τον επιμερισμό της κεφαλαιακής ζημίας – επίπτωσης σε 3 οικονομικές χρήσεις τότε προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα της οικονομικής επιβάρυνσης για τις ελληνικές τράπεζες»
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ απαισιόδοξες για το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούσαν ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 5 δισεκ. ευρώ μπορεί να εξανεμιστεί εν μια νυκτί και οι τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου αν τα NPLs συνεχίσουν να επιδεινώνονται και αν εφαρμοστεί ένα αυστηρό πλαίσιο για τον DTA τον αναβαλλόμενο φόρο.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 23,6-24 δισεκ. κεφάλαια με βάση την αυστηρή ερμηνεία της Βασιλείας ΙΙΙ έναντι 33,4 δισεκ. που διέθεταν στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2014 δηλαδή υπέστησαν μια κεφαλαιακή ζημία 7,6 δισεκ. σε 6 μήνες αφαιρώντας τις αποπληρωμές προνομιούχων μετοχών.
Με δεδομένο ότι το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό του κλάδου φθάνει περίπου τα 208 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια διαθέτει ακόμη ο κλάδος capital buffer.
Όμως αν η κατάσταση δεν αναστραφεί άμεσα στην επιδεινούμενη εθνική οικονομία, τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χάσουν πρόσθετα κεφάλαια.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως πέραν των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος.
Κατά ορισμένους αν εφαρμοστεί το Γερμανικό μοντέλο οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ζημία από την αλλαγή της μεθοδολογίας του DTA έως και 6 δισεκ. ίσως και 7 δισεκ.  ωστόσο αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο αλλά μπορεί να επιμεριστεί σε ορισμένες οικονομικές χρήσεις.
Αν θεωρητικά εφαρμοζόταν σήμερα το μοντέλο DTA που ισχύει για τις τράπεζες της Βορείου Ευρώπης….οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαζόντουσαν 100% νέες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να προσμετράται η αύξηση των NPLs.

Τι θα συμβεί τελικά;

Στάση πληρωμών δεν θα υπάρξει στην Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να οδηγήσει την οικονομία στην αυτοκτονία.
Η αναβαλλόμενη φορολογία είναι μεγάλο θέμα – πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες και σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στις τράπεζες οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το αργότερο έως τα μέσα του 2016 και πριν τα stress tests του Οκτωβρίου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης