Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα μεταξύ ευρώ και αυτοκτονίας με στάση πληρωμών – Ευθύνεται η κυβέρνηση για τις προκλήσεις από EKT και ESM

Η Ελλάδα μεταξύ ευρώ και αυτοκτονίας με στάση πληρωμών – Ευθύνεται η κυβέρνηση για τις προκλήσεις από EKT και ESM
Γιατί ευθύνεται η Ελλάδα και η κυβέρνηση για την σκληρή και προκλητική στάση της ΕΚΤ και του ESM;
Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα.
Η Ελλάδα υπέβαλε σήμερα 27 Μαρτίου ένα κοστολογημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα πρέπει να καταδείξει ότι είναι σοβαρή χώρα, επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, δεν πειραματίζεται με σενάρια χάους και αποδεικνύει ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτός είναι ο σωστός δρόμος, ο ενάρετος και λογικός δρόμος της Ελλάδος.
Η Ελλάδα όμως μπορεί να υπέβαλε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ωστόσο αν είναι ακριβή αυτά που διαρρέονται δεν είναι βέβαιο ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενθουσιάσουν τους ευρωπαίους, όμως σίγουρα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες.
Ο Σταθάκης ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι αν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για όλα.
Η δήλωση αυτή πέραν του ότι είναι 100% λάθος αντικατοπτρίζει και ένα ρεύμα μέσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει όντως την στάση πληρωμών γιατί πιστεύει ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην Ευρώπη.
Είναι σαν να λέμε ότι ένας ρακένδυτος συνάνθρωπος μας στα όρια της εξαθλίωσης και του υποσιτισμού απειλεί ότι θα προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Δυστυχώς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που πιστεύουν στην στρατηγική των άκρων, της ρήξης και της στάσης πληρωμών αγνοώντας προφανώς τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης.
Στρατηγικά πάντως οι επιλογές της Ελλάδος είναι δύο ή ευρώ με μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση ή στάση πληρωμών με φτώχεια, χάος και καταστροφή.
Στρατηγικά οι επιλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης δύο.
Ή θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ και θα ηττηθεί εκ των έσω λόγω της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θα προκύψει ή αν αποφασίσει την ρήξη με την Ευρώπη θα είναι η κυβέρνηση της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας.
Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος του συμβιβασμού ένας δρόμος που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους αλλά ένα δρόμο λογικών αποφάσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την τύχη της Ελλάδος στα χέρια της.
Η θα είναι η κυβέρνηση του ευρώ, της χρηματοδότησης η κυβέρνηση της λογικής και ευρωπαϊκής προοπτικής ή θα είναι η κυβέρνηση της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών.
Επειδή λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον η ηγεσία γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί στάση πληρωμών, χάος και φτώχεια θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ταυτόχρονα να απαιτήσει χρηματοδότηση.
Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το κλειδί της συμφωνίας προφανώς.
Η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ή επιβολή 15% φόρου επί του κεφαλαίου στις καταθέσεις του εξωτερικού θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαίους αν και ο φόρος επί των καταθέσεων του εξωτερικού με στόχο τον επαναπατρισμό δεν θα αποδώσει…σε μια οικονομία που φημολογούνται capital controls.

Γιατί ευθύνεται η Ελλάδα και η κυβέρνηση για την σκληρή και προκλητική στάση της ΕΚΤ και του ESM;

Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη ήττα εσχάτως καθώς έχασε τα 11,4 δισεκ. και τώρα ζητάει πίσω τα 1,18 δισεκ.
Σε επίπεδο διαχείρισης η Ελλάδα και η κυβέρνηση ηττήθηκαν καθώς ο ESM πήρε μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης 11,4 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά δεν έπρεπε να επιστραφούν ή τουλάχιστον δεν έπρεπε να επιστραφούν με αυτό τον τρόπο.
Η στάση του ESM είναι έως απαράδεκτη αλλά ευθύνη για την στάση αυτή φέρει η ελληνική κυβέρνηση.
O ESM πήρε άρον άρον τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ αποκλειστικά γιατί θεώρησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα 11,4 δισεκ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Ο φόβος του ESM είναι αληθινός, αν είχαν μείνει στην Ελλάδα τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα είχαν ήδη δαπανηθεί για να καλυφθούν τρέχουσες και η ελληνική κυβέρνηση προφανώς θα κωλυσιεργούσε έως αδιαφορούσε για τις μεταρρυθμίσεις.
Ένα πλεονέκτημα της ελληνικής κυβέρνησης χάθηκε κακήν κακώς και σε αυτό το σκέλος η κυβέρνηση έχει ευθύνη.
Ευθύνη έχει όμως και για την ακατανόητη στάση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει έκθεση στο ελληνικό κίνδυνο 155 δισεκ. αλλά αρνείται να αυξήσει τα έντοκα από 15 σε 20 δισεκ. ενώ η στάση της για το ELA των ελληνικών τραπεζών είναι τουλάχιστον προσβλητική.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι εύλογα η ΕΚΤ κρατάει αυτή την στάση γιατί φοβάται για στάση πληρωμών, φοβάται για χρεοκοπία και φοβάται ότι η ρευστότητα που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να κατέληγε σε χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες αλλά ζητάει από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις.
Από πότε όμως μια Κεντρική Τράπεζα με εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να χαράξει την πολιτική κρατών είναι ένα θέμα.
Το βέβαιο είναι ότι η στάση της ΕΚΤ είναι ακατανόητη αλλά το επιχείρημα που προβάλλουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει δεσμεύσεις δυστυχώς είναι αληθές και ακριβές.
Άρα η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την στάση που κρατάει η ΕΚΤ, την σκληρή στάση που κρατάει έναντι των τραπεζών και έναντι του ελληνικού κράτους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε μόνο να έχει απέναντι της όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης αλλά και τους θεσμούς όπως ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός και βεβαίως η ΕΚΤ που είναι εποπτεύουσα του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης