Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στάση πληρωμών, ο κίνδυνος συστημικού σοκ στις τράπεζες και το default υποχρεώνουν την Ελλάδα σε συμφωνία

Η στάση πληρωμών, ο κίνδυνος συστημικού σοκ στις τράπεζες και το default υποχρεώνουν την Ελλάδα σε συμφωνία
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλέον γνωρίζει τα όρια και για τον λόγο αυτό θα συμφωνήσει με την ΕΕ στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων.
Υποχρεωτικά η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε παράλληλα νομίσματα, ούτε έξοδος από το ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η ΕΕ και με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την ΕΕ.
Η ΕΕ θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις και η Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο – το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου – θα αρχίσει να χρηματοδοτείται.
Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρησιμοποιεί ενίοτε μια ρηξικέλευθη και σίγουρα αιρετική ρητορεία όσον αφορά την Ευρώπη και τα επιχειρήματα περί ρήξης, ωστόσο η ρήξη σημαίνει στάση πληρωμών, σημαίνει χάος, σημαίνει επώδυνη φτώχεια χωρίς προοπτική.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ και το Eurogroup μπορεί να ζητήσουν ορισμένες τροποποιήσεις στις ελληνικές προτάσεις αλλά εκ πρώτης όψεως θεωρούν ότι αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης.
Δύο ή τρία σημεία της λίστας μεταρρυθμίσεων δεν θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΕΕ αλλά γενικώς μια πρόοδος έχει καταγραφεί.
Αν αυτή η πρόοδος είναι τέτοιας κλίμακας που να μας οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία δεν είναι βέβαιο αλλά αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε συμφωνία αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.
Το πλέον σημαντικό και ουσιώδες στοιχείο πάντως είναι ότι η Ελλάδα κατάλαβε ότι από παντού δέχεται ασφυκτική πίεση.
Η ισχυρότερη πίεση ασκήθηκε από την ΕΚΤ, τον ESM και βεβαίως σε πολιτικό επίπεδο από την Γερμανία.
Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιούν κυκλικές περιστροφές μέχρι να φθάσουν στο κέντρο (την συμφωνία) αναφέρει θεσμικός παράγοντας.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διερευνήσει τα όρια της ΕΕ, της Γερμανίας, των θεσμών εξου και η ρητορεία για ρήξη….με την ΕΕ αν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα όμως και η ΕΕ, η ΕΚΤ και όλοι οι θεσμικοί μηχανισμοί ακολούθησαν την τακτική της Ελλάδος επιχειρούν να διερευνήσουν τα όρια αντοχών της Ελλάδος.
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, 750 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι πληρωμές χρέους Ιούλιο και Αύγουστο ανέρχονται σε 4 δισ. και 3,2 δισ. αντίστοιχα και αφορούν σε λήξεις ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.  
Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι οριακή στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλέον γνωρίζει τα όρια και για τον λόγο αυτό θα συμφωνήσει με την ΕΕ στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων.
Η πιστωτική ασφυξία είναι γεγονός, τα όσα διαδραματίζονται είναι όχι μόνο προκλητικά αλλά και παράνομα.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βρει ευρώ παίρνει μέχρι και τα αποθεματικά οργανισμών και ταμείων θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την εθνική οικονομία αλλά συνολικά τον οικονομικό ιστό.
Οι τράπεζες μπορεί να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ 105 δισεκ. καταβάλλοντας εγγυήσεις 210 δισεκ. αλλά είναι γεγονός ότι η δραματική μείωση των καταθέσεων στα 134 -133 δισεκ. έχει φέρει σε οριακά επίπεδα το τραπεζικό σύστημα.
 Οι τράπεζες διαθέτουν συνολικά 40 δισεκ. ακόμη collaterals που σημαίνει μπορεί να απορροφήσουν ακόμη απώλεια καταθέσεων 13-14 δισεκ.
Αν π.χ. οι εκροές συνεχιστούν και οι καταθέσεις καταρρεύσουν από τα 134 στα 120 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπήσει.
Καμία κυβέρνηση, καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει την καθολική χρεοκοπία των τραπεζών.
Ταυτόχρονα οι επιθετικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος όπως η Fitch που στις 27 Μαρτίου του 2015 υποβάθμισε σε CCC την Ελλάδα μόλις 4 βαθμίδες υψηλότερα από την χρεοκοπία το Default αποδεικνύει ότι όλοι προετοιμάζονται για όλα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την χρεοκοπία, θα καταρρεύσει μαζί με το default.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί την χρεοκοπία θα καταρρεύσει μαζί με το default και υποχρεωτικά οδηγείται σε συμφωνία με την ΕΕ.

Οι τρόποι χρηματοδότησης

1)Θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.
2)Θα επιστραφεί το 1,18 δισεκ. από το ESM στο ΤΧΣ αλλά όχι για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία.
Θα χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός repos για την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών.
3)Από την δόση των 7,2 δισεκ. θα δοθούν 2 με 2,2 δισεκ. έως τα τέλη Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης