Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημίες 61,86 εκατ ευρώ εμφάνισε η Aspis bank λόγω εξυγίανσης - Σε εξέλιξη η αμκ

tags :
Ζημίες 61,86 εκατ ευρώ εμφάνισε η Aspis bank λόγω εξυγίανσης - Σε εξέλιξη η αμκ
Ζημίες 61,86 ευρώ εμφάνισε στην χρήση 2009 η Aspis bank λόγω της πολιτικής εξυγίανσης που ακολούθησε.
Το 2009, με την οικονομική κρίση στη Ελλάδα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ήταν μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τις ελληνικές Τράπεζες και κατ’ επέκταση την ASPIS BANK,  η οποία αντιμετώπισε σειρά προκλήσεων και αρνητικών επιδράσεων από εξωγενείς παράγοντες.
Πέραν των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία της, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των βασικών της μετόχων, ήτοι των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ με απόφαση της ΕΠΕΙΑ στις 21.09.2009 και της Commercial Value A.A.E. με απόφαση της ΕΠΕΙΑ στις 25.02.2010, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν αρνητική επίδραση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Τράπεζας και κυρίως στην χρηματοοικονομική θέση, τα αποτελέσματα, τη φήμη και πελατεία της.
Σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η Διοίκηση και το προσωπικό της Τράπεζας αντέδρασαν με πλήρη διαφάνεια και τα αποτελέσματα, ενεργητικό και καθαρή θέση της Τράπεζας αναπροσαρμόστηκαν ανάλογα.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της εταιρικής επωνυμίας και ταυτότητας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση. Επιπλέον, με στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας και επαναφορά της Τράπεζας σε κερδοφορία, συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, ήτοι συντηρητική διαχείριση και πιστοδοτική πολιτική με συγκράτηση της ανάπτυξης των χορηγητικών εργασιών της Τράπεζας και συνεχιζόμενη περικοπή δαπανών. Η Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η ολοκλήρωση της οποίας θα ενισχύσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή της διάρθρωση και θα της επιτρέψει να επανέλθει σε ομαλή τροχιά ανάπτυξης.
Πέρα από τις επιπτώσεις των αρνητικών εξελίξεων, όπως προαναφέρονται, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη Ελλάδα και η συνεπακόλουθη αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένο το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, επέβαλε το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις το 2009, με αποτέλεσμα οι ζημίες του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέλθουν σε €61,86 εκατ. Σημαντικά Γεγονότα και Δράσεις Χρήσης 2009 Τα σημαντικότερα γεγονότα και δράσεις της Τράπεζας κατά το 2009 μέχρι σήμερα συνοψίζονται στα ακόλουθα: Ενίσχυση Κεφαλαιακής Επάρκειας Με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία έχει μειωθεί σε 7,57% (συνολικός δείκτης σε ενοποιημένη βάση την 31.12.2009), η Τράπεζα προέβη στις ακόλουθες δράσεις:
Σε συνέχεια της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 23ης Ιουλίου 2009 ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας από €2,71 σε €0,60 στο πλαίσιο των νέων διατάξεων του Ν. 2190/20 και σχηματίστηκε ισόποσο ειδικό αποθεματικό. Μετά την ανωτέρω μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε σε €38.438.432,40 διαιρούμενο σε 64.064.054 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας με τη νέα ονομαστική αξία ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2009.
Σε συνέχεια της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ASPIS BANK της 23ης Ιουλίου 2009 και της από 1 Μαρτίου 2010 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεκίνησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Τράπεζας σε αναλογία 2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε 0,60 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώνοντας τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, στο ποσό των 76.876.864,80 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση έχουν οι μέτοχοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ στις 12 Μαρτίου 2010. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2010.

Το δικαίωμα προτίμησης διαπραγματεύεται από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαρτίου 2010. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α. Την απόκτηση συμμετοχής, μετά από την ολοκλήρωση της αύξησης, επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 30% έως κατ` ανώτατο όριο 32,9%, από τις τυχόν τελικά αδιάθετες μετοχές. β. Τη μη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ή τυχόν δικαιωμάτων προεγγραφής, εκ μέρους των βασικών μετόχων της Τράπεζας, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων. γ. Την προηγούμενη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Ενίσχυση Ρευστότητας Με στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας, η οποία επλήγη λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α., ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ και Commercial Value A.A.E. καθώς και της διεθνούς και εγχώριας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η Τράπεζα προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

Ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2009 η τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ύψους €424 εκατ. Η εταιρία ειδικού σκοπού Byzantium II Finance plc, στην οποία εκχωρήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια, εξέδωσε ομολογίες συνολικού ύψους €410,25 εκατ., το 89% των οποίων, ήτοι €377 εκατ., έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Οι ομολογίες με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ έγιναν αποδεκτές για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα κάνει χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της.
Την 1 Οκτωβρίου 2009 υπεγράφη σύμβαση δανεισμού ειδικών τίτλων με το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που αφορά σε 86 τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας €86.000.000, οι οποίοι είναι αποδεκτοί για πράξεις αναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ και Commercial Value A.A.E. Την 21.09.2009, με απόφαση της ΕΠΕΙΑ, ανεκλήθη η άδεια λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ, των οποίων το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, ανέρχεται σε 19,71%. Επιπλέον, την 25.02.2009, με απόφαση της ΕΠΕΙΑ, ανεκλήθη η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Commercial Value A.A.E, η οποία κατείχε το 34,68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Με στόχο την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις επιπτώσεις της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών, στην χρηματοοικονομική θέση, αποτελέσματα και την καθαρή θέση της Τράπεζας και του Ομίλου η Διοίκηση της Τράπεζας έλαβε άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιδράσεων της εξέλιξης αυτής. Οι κυριότερες επιδράσεις και ενέργειες, οι οποίες αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις είναι οι ακόλουθες:

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης