Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Στα 3 δισ. οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο

Bloomberg: Στα 3 δισ. οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο
Οι εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Δεκεμβρίου – Μαρτίου) ανέρχονται στα 28 δισ. ευρώ
Επιβράδυνση του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στα 3 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ειδικότερα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο πρακτορείο, επισημαίνουν πως ο ρυθμός εκροής καταθέσεων επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο στα 3 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, οι συνολικές εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Δεκεμβρίου – Μαρτίου) ανέρχονται στα 28 δισ. ευρώ.
Πλέον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 137 δισ. ευρώ – ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Ας σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr την Δευτέρα, 30 Μαρτίου
Συμφωνία πρέπει να επέλθει με κάθε τρόπο και μέσο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.
Αν και από το μέτωπο του Brussels Group (πρώην Τρόικα) φαίνεται ότι συμφωνούν στις λύσεις αλλά διαφωνούν στις μεθόδους, ωστόσο η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας που αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα επανέλθει στην ύφεση υποχρεώνει την κυβέρνηση να αξιολογήσει με προσοχή τις εξελίξεις.
Μια ρήξη θα φέρει την χρεοκοπία, ήδη οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό επίπεδο ενώ μια συμφωνία θα εκτονώσει την σκληρότατη πίεση και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Ειδικά οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα από πλευράς ρευστότητας, περαιτέρω εκροές καταθέσεων θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία το τραπεζικό σύστημα και αυτό το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Με βάση ενδείξεις το Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μετά τις 6 Απριλίου δηλαδή μετά το Πάσχα των Καθολικών και πριν τις 10-12 Απριλίου δηλαδή το Πάσχα των ελληνορθόδοξων.
Με βάση ενδείξεις πιθανή ημερομηνία η 8η Απριλίου ή η 14 Απριλίου του 2015.
Η γενική αίσθηση είναι ότι
1)Η ελληνική οικονομία έχει εκτροχιαστεί.
2)Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό είναι αδύνατο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% αλλά αντιθέτως μπορεί να προκύψει σοβαρότατο έλλειμμα.
3)Αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό θα επιστρέψει σε ύφεση σε αρνητικό ρυθμό ΑΕΠ ίσως -0,5% με -0,6% εξέλιξη τουλάχιστον επικίνδυνη.
Για τους λόγους αυτούς η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ είναι πιο κοντά από ποτέ.
Όμως υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που θα επιτευχθεί συμφωνία.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πραγματικά οριακό σημείο.
Με βάση ορισμένες πηγές αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν άλλα 12-14 δισεκ. καταθέσεις με βάση το ύψος των collaterals που διαθέτουν θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία.
Για τις ελληνικές τράπεζες μια νέα απώλεια καταθέσεων 12-14 δισεκ. σημαίνει 134 δισεκ. που είναι οι καταθέσεις την τρέχουσα περίοδο μείον 12-14 δισεκ. σημαίνει 120-122 δισεκ. ευρώ.
Αν οι καταθέσεις μειωθούν στα 120-122 δισ. ευρώ σημαίνει ότι το χάσμα, το έλλειμμα ρευστότητας έναντι των δανείων θα εκτιναχθεί στα 94 δισεκ. ευρώ.
Σε μια τέτοιας περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν από το ευρωσύστημα περίπου 140-145 δισεκ.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί από το ευρωσύστημα 105 δισεκ. περίπου 71,8 δισεκ. από το ELA και 33 δισεκ απευθείας από την ΕΚΤ και έναντι αυτών των 105 δισεκ. που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει ως εγγυήσεις 210 δισεκ. ευρώ.
Με βάση όμως την δομή των collaterals και των διαθέσιμων collaterals οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να χάσουν πάνω από 12-14 δισεκ. καταθέσεις καθώς θα εξαντληθούν οι εγγυήσεις τους και τότε θα επέλθει το μοιραίο η χρεοκοπία.
Μια τράπεζα να βρεθεί στα κόκκινα από πλευράς ρευστότητας, θα παρασύρει στην χρεοκοπία όλο το τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες ξαναπερνούν την φάση του 2012 όπου αποκλείστηκαν από παντού, τα διατραπεζικά repos μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών έχουν μηδενιστεί, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στα 134 δισεκ. καταθέσεις και στην ρευστότητα της ΕΚΤ.
Μπορεί να ασκείται κριτική στην ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τις ελληνικές τράπεζες αλλά από την άλλη χορηγεί 105 δισεκ. ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει πολύ καλά την οριακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση κατά τρόπο ξεκάθαρο, περαιτέρω μείωση των καταθέσεων θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, τα capital controls θα είναι επιβεβλημένα και οι ανάγκες που θα χρειαστούν μετά το σοκ θα είναι τόσο μεγάλες που άμεσα η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο πάνω από 30 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το ΤΧΣ δεν διαθέτει το capital buffer που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός repos για τις ελληνικές τράπεζες ενισχύοντας την ρευστότητα.
Η κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζει ότι πλησιάζει σε αδιέξοδο, πλησιάζει σε γκρεμό το τραπεζικό σύστημα…και λόγω τραπεζών θα προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης