Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται deal - Ο φόβος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας φέρνει συμφωνία έως 15/5 - Θα δοθούν 3,5 δισ και έπεται νέο δάνειο 30 δισ

Έρχεται deal - Ο φόβος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας φέρνει συμφωνία έως 15/5 - Θα δοθούν 3,5 δισ και έπεται νέο δάνειο 30 δισ
Το bankingnews από τις 27 Μαρτίου είχε παρουσιάσει το σχέδιο ενοποίησης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης με το νέο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα
Τα ταμειακά διαθέσιμα (πρωτογενές πλεόνασμα και ρευστότητα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) εξαντλούνται στα μέσα Μαΐου και υπό τον φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ θα οδηγηθούν σε έντιμο συμβιβασμό αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στο bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το στέλεχος της κυβέρνησης «η στάση της Ελλάδος έχει προβληματίσει, ξαφνιάσει και εν μέρει φοβίσει την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα και η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ένα στόχο και ο στόχος δεν είναι η χρεοκοπία, η στάση πληρωμών και τα capital controls.
Η διαπραγμάτευση της Ελλάδος έχει ένα ρεαλιστικό στόχο, να καταδείξει ότι τα υφεσιακά μέτρα των μνημονίων απέτυχαν στην Ελλάδα, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά με μέτρο.
Τόσο ο Βαρουφάκης όσο και ο Schaeuble o γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσαν ότι συμφωνούν στις μεταρρυθμίσεις ενώ η Γερμανική πλευρά ανέφερε ότι αν υπάρξει πρόοδος θα μπορούσαν να εκταμιευθούν νωρίτερα χρήματα προς την Ελλάδα».
Το βασικό σενάριο που εκτιμώ ότι θα συμβεί αναφέρει το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης είναι «να συμφωνήσουν Ελλάδα και ΕΕ να συμψηφίσουν την δανειακή σύμβαση γέφυρα των 2 τελευταίων μηνών που έχουν απομείνει με νέο δάνειο που θα χρειαστεί υποχρεωτικά η Ελλάδα.
Η ΕΕ δεν θέλει το Grexit και η Ελλάδα δεν θέλει στάση πληρωμών εντός ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι υποχρέωση της Ελλάδος αλά με μέτρο ενώ η ΕΕ δεν μπορεί να έχει σε καθεστώς πιστωτικής ομηρίας την Ελλάδα ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ 24 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup και 15 Μαΐου Ελλάδα και ΕΕ θα συμφωνήσουν στις εξής παραμέτρους
Α- Η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις ευρωπαϊκής διάστασης δηλαδή μεταρρυθμίσεις που θα φέρνουν στο προσκήνιο ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις και δευτερευόντως φορολογικό.
Β- Η ΕΕ θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις ύψους 10 δισεκ. και θα εγκρίνει πρόωρη καταβολή κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφερθούν έως 3,5 δισεκ. εκ των οποίων τα 1,92 δισεκ θα είναι από τα κέρδη των ομολόγων.
Γ- Ελλάδα και ΕΕ συμφωνούν ότι η νέα πλατφόρμα συμφωνίας θα αποτελέσει την βάση για την νέα δανειακή σύμβαση που θα συμφωνηθεί και ίσως να ξεπερνάει τα 30 δισεκ. ευρώ.
Δ-Το θέμα του χρέους δεν μπορεί να εξεταστεί άμεσα, ούτε υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις.
Όμως μπορούν να τεθούν βάσεις ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση ειδικά για το χρέος η οποία θα τρέχει παράλληλα με την νέα συμφωνία» αναφέρει το στέλεχος της κυβέρνησης.

Πως η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με capital buffer 55 δισεκ. ευρώ

Εδώ και εβδομάδες από τις 27 Μαρτίου παρουσιάζουμε μια προσέγγιση για το πώς η Ελλάδα θα βρεθεί με κεφαλαιακό απόθεμα 55 δισεκ. ευρώ.
Με βάση πληροφορίες θα πρέπει
1)Να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους να ενοποιηθούν η 4μηνη δανειακή σύμβαση και η νέα συμφωνία του Ιουνίου.
2)Μια συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα capital buffer έως 55 δισεκ. ευρώ.
Τα 55 δισεκ. ευρώ πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν;
-30 δισεκ. από νέο δάνειο – το τρίτο δάνειο.
-7,2 δισεκ. από την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
-1,9 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών
-1,2 δισεκ. από την ενεργητική διαχείριση του ΤΧΣ
-Θα αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 20 με 25 δισεκ.
-Θα αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Juncker από 2 σε 5 δισεκ. ευρώ.
-Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με μια συμμετοχή που θα μπορούσε να φθάσει όχι στο μέγιστο στα 30 δισεκ. αλλά 20 δισεκ. δημιουργώντας ένα όφελος ρευστότητας περίπου 5 δισεκ.
-Οι τράπεζες θα αντικαθιστούσαν το ELA με άμεση χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και αντί 1,55% θα πλήρωναν 0,05%.
Ουσιαστικά οι τράπεζες θα γλίτωναν 95 εκατ τόκους τον μήνα ή 1,14 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Οι ελληνικές τράπεζες αν πλήρωναν 0,05% επιτόκιο θα επιβαρύνονταν ετησίως μόλις 54 εκατ ευρώ ενώ με το ELA με επιτόκιο 1,55% επιβαρύνονται 1,14 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα capital buffer περίπου 55 δισεκ.
Η Ελλάδα με βοήθεια 55 δισεκ. ευρώ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, διασώζεται οριστικά η Ελλάδα, ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξαλείφεται οριστικά και το κυριότερο όλων θα αναγεννηθεί η καταρρέουσα οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης