Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δραματικές κινήσεις – Με το δεύτερο κύμα εσωτερικού δανεισμού η Ελλάδα αντλεί τα τελευταία 2 δισ που φθάνουν έως 30/5

Δραματικές κινήσεις – Με το δεύτερο κύμα εσωτερικού δανεισμού η Ελλάδα αντλεί τα τελευταία 2 δισ που φθάνουν έως 30/5
Η ελληνική κυβέρνηση δραματικά στριμώχνεται λόγω του αδιεξόδου ρευστότητας και θα συρθεί σε μια τελική διαπραγμάτευση με την χειρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση…..
Σε κινήσεις πανικού τεράστιου οικονομικού ρίσκου προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και να αποτρέψει την στάση πληρωμών.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το δεύτερο και τελευταίο κύμα άντλησης ρευστότητας μέσω των διαθεσίμων των δημοσίων φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πλην των Ταμείων και εισηγμένων εταιριών είναι έσχατες κινήσεις πριν η Ελλάδα συμφωνήσει ή χρεοκοπήσει.
Με βάση ενδείξεις από το δεύτερο κύμα δανεισμού η Ελλάδα θα συγκεντρώσει 2 δισεκ. τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα – ελάχιστα πλέον – διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν έως τις 30 Μαΐου.
Η Ελλάδα μετά δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο….
Ποια είναι τα δεδομένα;
Τα έντοκα γραμμάτια ήταν ο βασικός μηχανισμός εσωτερικού δανεισμού της Ελλάδος άπαξ και η χώρα έχει αποκλειστεί από παντού.
Τα 14,9 δισεκ. που είναι τα έντοκα γραμμάτια κατανέμονται ως εξής 11 δισεκ. τράπεζες και 3,9 δισεκ. ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς.
Με βάση λοιπόν το πρώτο κύμα εσωτερικού δανεισμού είχε εξαντληθεί ένα σημαντικό μέρος των ταμειακών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών, φορέων και ασφαλιστικών Ταμείων.
Ήδη οι δημόσιοι φορείς και τα ταμεία αγόραζαν έντοκα για να στηρίξουν το κράτος καλύπτοντας το κενό που δεν μπορούν να καλύψουν οι τράπεζες λόγω veto της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση έχοντας εξαντλήσει πλήρως τα 14,9 δισεκ. εντόκων και επειδή ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία προέβη σε μια κίνηση νομικά επικίνδυνη, οικονομικά άστοχη και σημειολογικά λανθασμένη.
Ζήτησε από φορείς του δημοσίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο Κοινό Ταμείο της ΤτΕ και να κρατήσουν ρευστότητα μόνο για τις ανάγκες σε ορίζοντα 15 ημερών.
Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι εισηγμένες δημόσιες εταιρίες, π.χ. όπως η ΕΥΔΑΠ που είχε αρνηθεί να καταβάλλει τα 230 εκατ ταμειακά διαθέσιμα στο ελληνικό δημόσιο.
Με την κίνηση της αυτή η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την αδυναμία ρευστότητα, εξέλιξη προφανώς πολύ κακή όχι μόνο λόγω πιστωτικής ασφυξίας αλλά και λόγω της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκαλύπτεται ότι εξαντλεί και τα τελευταία ευρώ σίγουρα την φέρουν σε πολύ μειονεκτική θέση.
Η Ελλάδα με το δεύτερο κύμα εσωτερικού δανεισμού εξαντλεί και τα τελευταία ευρώ κερδίζοντας χρόνο έως τις 30 Μαΐου.
Με βάση ενδείξεις με τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί η Ελλάδα έχει ρευστότητα να καλύψει τις πληρωμές 1ης Μαΐου, να καλύψει τα 764 εκατ προς το ΔΝΤ.
Με την υφιστάμενη ρευστότητα η Ελλάδα δεν μπορεί να φθάσει στον Ιούνιο.
Αυτές οι κινήσεις είναι δραματικές και δίνουν ελπίδες ότι όχι στις 24 Απριλίου αλλά στις 11 Μαίου θα υπάρξει συμφωνία.
Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα οδηγήσει βίαια σε στάση πληρωμών αρχικά στο εξωτερικό και εν συνεχεία στο εσωτερικό.
Η ελληνική κυβέρνηση δραματικά στριμώχνεται λόγω του αδιεξόδου ρευστότητας και θα συρθεί σε μια τελική διαπραγμάτευση με την χειρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης