Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard & Poor’s: Διατηρείται σε CreditWatch Negative η αξιολόγηση «CCC+» των ελληνικών τραπεζών

Standard & Poor’s: Διατηρείται σε CreditWatch Negative η αξιολόγηση «CCC+» των ελληνικών τραπεζών
Επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «C» των ελληνικών τραπεζών
Σε καθεστώς Credit Watch Negative διατήρησε η Standard & Poor’s την αξιολόγηση «CCC+» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, κατόπιν της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας σε «CCC+» από «Β-» προηγουμένως, η Standard & Poor’s διατήρησε σε Credit Watch Negative την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «C» των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, η παραμονή των ελληνικών τραπεζών σε Credit Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης σε «CCC+», σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση «CCC+» των Alpha Bank, Eurobank, Eθνική και Πειραιώς βρίσκεται σε καθεστώς Credit Watch Negative από τις 30 Ιανουαρίου του 2015.
Όπως αναφέρει η Standard and Poor’s, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών επιβαρύνει σημαντικά το πιστοληπτικό προφίλ των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Άλλωστε, σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η Standard and Poor’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν εντός των επόμενων έξι μηνών.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνει πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βιώνουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Όπως αναλύεται εν συνεχεία, η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών, δίνοντας ώθηση στη διατήρηση των κεφαλαιακών εκροών.
Επίσης, η S&P επισημαίνει την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής στήριξης, προκειμένου οι τράπεζες να παραμείνουν αξιόπιστες, λόγω:
- της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTAs)
Για τον αμερικανικό οίκος αξιολόγησης, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει εκτός του βασικού σεναρίου.
Πάντως, σε ενδεχόμενη επιβολή capital controls, η S&P προειδοποιεί με υποβάθμιση της τέσσερις ελληνικές τράπεζες, λόγω της πιθανότητας επερχόμενης χρεοκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης