Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κινδυνεύουν οι τράπεζες… λόγω Ελλάδας – Χρειάζονται 8-13 δισ νέες ΑΜΚ άρα κρατικοποιούνται ενώ οι ξένοι φεύγουν

Κινδυνεύουν οι τράπεζες… λόγω Ελλάδας – Χρειάζονται  8-13 δισ νέες ΑΜΚ άρα κρατικοποιούνται ενώ οι ξένοι φεύγουν
Ο κίνδυνος επιθετικής κρατικοποίησης είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες
Σοβαρότατο κίνδυνο διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες….λόγω Ελλάδος.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ελλάδος, ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, ο κίνδυνος χρεοκοπίας που θα οδηγήσει σε capital controls και όλη αυτή η αποπνικτική ατμόσφαιρα τρόμου, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημία στο τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη ζημία καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια από 8 έως 13 δισεκ. ακόμη και αν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει, η ζημία στις τράπεζες απλά επιδεινώθηκε δραματικά εσχάτως λόγω της ζοφερής κατάστασης της οικονομίας.
Ο κίνδυνος επιθετικής κρατικοποίησης είναι μονόδρομος.
Σε επίπεδο ρευστότητας κινούνται οριακά έχουν παγώσει πλήρως οι προϋπολογισμοί, οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται.
Τα NPLs ειδικά του α΄ τριμήνου έχουν σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση απόρροια της διάχυτης αβεβαιότητας για την τύχη της Ελλάδος, οι πολίτες δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.
Όλη αυτή η εικόνα αποσύνθεσης έχει οδηγήσει διεθνείς επενδυτές να αποχωρούν κακήν κακώς από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το Capital Group πούλησε 2 δισεκ. μετοχές Eurobank και Πειραιώς, το Paulson έχει αρχίσει να ρευστοποιεί, ενώ πλειάδα hedge funds ρευστοποιούν ανεξαρτήτως των ζημιών αδιαφορούν για το risk return το οποίο θεωρητικά είναι τεράστιο από πλευράς απόδοσης αλλά πρακτικά είναι μηδενικό.

Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν

Οι τράπεζες χρειάζονται νέες ΑΜΚ 8 με 13 δισεκ. και άπαξ οι ξένοι έχουν υποστεί βιβλική καταστροφή ζημιών, είναι μονόδρομος η κρατικοποίησης καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ το οποίο θα χρειαστεί και νέο δάνειο καθώς τα 11,4 δισεκ. που υπάρχουν ως απόθεμα κεφαλαίου στον ESM δεν επαρκούν.
Που έφθασε το σύστημα να μην επαρκούν τα 11,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Πως προκύπτουν οι κεφαλαιακές ανάγκες 8 με 13 δισεκ. ευρώ;

Το DTA – ο αναβαλλόμενος φόρος – θα προκαλέσει μεγάλη ζημία.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρόκληση που ονομάζεται DTA δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία.
Οι ελληνικές τράπεζες σε σύνολο κεφαλαίων 29,3 δισεκ. έχουν 15,1 δισεκ. ευρώ αναβαλλόμενη φορολογία.
Αυτό σημαίνει ότι το 52% περίπου των κεφαλαίων προέρχεται από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Βέβαια υπάρχει μια διχογνωμία ποιο ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας προσμετράται στα κεφάλαια τα 15,1 δισεκ. του συνόλου της αναβαλλόμενης φορολογίας τα 13,4 δισεκ. ή 9,8 δισεκ;
Ας υποθέσουμε ότι προσμετρώνται και τα 15,1 δισεκ. της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
Δηλαδή το DTA φθάνει στο 52%.
Αν συγκρίνουμε την συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών με τον μέσο όρο των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης προκύπτει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί στο 25% των κεφαλαίων τους και αν συγκριθεί με τις Γερμανικές τράπεζες φθάνει στο 8%.
Τι σημαίνει αυτό;
Ο Draghi της ΕΚΤ πρόσφατα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός μεταξύ της αυστηρής ερμηνείας και συμμετοχής του DTA στα κεφάλαια των τραπεζών της Βορείου Ευρώπης και της ελαστικότερης των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης.
Αν υιοθετηθεί ο μέσος όρος των χωρών της Νοτίου Ευρώπης τότε η ζημία που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες αγγίζει τα -7,5 δισεκ. ευρώ.
Αν η συμμετοχή του DTA από 15,1 δισεκ. στα υφιστάμενα κεφάλαια μειωθεί στα 7,5 δισεκ. αυτομάτως ο αναβαλλόμενος φόρος από 52% στα συνολικά κεφάλαια μειώνεται στο 25%.
Με βάση το Γερμανικό μοντέλο δηλαδή DTA 8% στα κεφάλαια των τραπεζών η κεφαλαιακή ζημία για τις τράπεζες φθάνει τα 12,7 δισεκ.
Θα πρέπει να σημειωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο και σαφή ότι οι παράμετροι που αναφέρουμε τελούν υπό ένα όρο.
Να μην μειωθούν περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Κάθε μείωση κεφαλαίου στις τράπεζες λόγω ύφεσης ή NPLs αυξάνει την συμμετοχή του DTA ως ποσοστό επί των συνολικών κεφαλαίων.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Με τον ένα ή άλλο τρόπο οι ελληνικές τράπεζες είναι 100% βέβαιο ότι θα υποχρεωθούν να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου λόγω DTA, λόγω NPLs και λόγω ύφεσης και εκτροχιασμού των στόχων εσόδων των τραπεζών.

Οι ξένοι αποχωρούν κακήν κακώς

Το διάστημα 2013 με 2014 επενδύθηκαν συνολικά στο τραπεζικό σύστημα 25 δισεκ. από το ΤΧΣ σε κεφάλαια, 3 δισεκ. ιδιωτών το 2013 και 8,3 δισεκ. το 2014 από ξένα funds κυρίως και 2,5 δισεκ. είναι οι υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές.
Συνολικά επενδύθηκαν περίπου 39 δισεκ. ευρώ κεφάλαια σωρευτικά στις τράπεζες και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία είναι 8,8 δισεκ. ευρώ (εκτός την Κύπρου).
Δηλαδή τα σωρευτικά κεφάλαια 39 δισεκ. έχουν αξία με όρους χρηματιστηρίου 8,8 δισεκ. ή απόδοση ένα θεωρητικό 0,22 P/BV.
Οι ξένοι επενδυτές επένδυσαν το διάστημα 2013 και 2014 επένδυσαν περίπου 9,4 δισεκ. ευρώ και κατέχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου.
Η τρέχουσα αξία των 9,4 δισεκ. είναι 3,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχημένη επένδυση αλλά δραματική καταστροφή, ζημίες βιβλικών διαστάσεων.
Οι ξένοι όπως το Capital Group αποχώρησαν πουλώντας 2 δισεκ. μετοχές Eurobank και Πειραιώς αφενός γιατί βλέπει χρεοκοπία, αφετέρου  γιατί βλέπει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το Paulson εσχάτως πουλάει – φέρεται να πίεσε χθες την μετοχή της Πειραιώς – αν και η επίσημη ερμηνεία είναι ότι 1 hedge fund πούλησε 16 εκατ μετοχές προκαλώντας ισχυρή πτώση σε μια μέρα που κανείς δεν αγόραζε.

Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν

Παρ΄ ότι το 2013 και 2014 έγινε τεράστια προσπάθεια ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να ιδιωτικοποιούνται φθάνοντας στο 45% συνολικά έναντι 55% το ΤΧΣ οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που χρειάζονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι αποκλείεται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες και ως εκ τούτου θα κρατικοποιηθούν.
Κρατικοποίηση με bail in σημαίνει καταστροφή για τον ιδιώτη μέτοχο.
Έτσι εξηγείται γιατί η Πειραιώς έφθασε στα 0,23 ευρώ και η Alpha 0,21 ευρώ και η Eurobank 0,089 ευρώ, πραγματική καταστροφή.
Ακόμη και αν γλιτώσουν τα capital controls οι τράπεζες η κρατικοποίηση δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Αν υπάρξουν capital controls είναι βέβαιο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δραματικά θα αυξηθούν.

Νέα μεγάλη επιδείνωση στα NPLs

Τα πραγματικά NPLs στο τραπεζικό σύστημα φθάνουν τα 100-104 δισεκ. ευρώ σε σύνολο δανείων 214 δισεκ. αντιστοιχούν στο 46% με 47% του συνόλου των δανείων.
Στο α΄ τρίμηνο του 2015, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση των NPLs τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξάνονται δραματικά.
Η μεγάλη αύξηση των NPLs σημαίνει νέες μεγάλες ζημίες στα αποτελέσματα για την χρήση 2015 και αυτό σημαίνει νέες ανάγκες σε κεφάλαια.
Ενώ από το DTA προκύπτουν κεφαλαιακές ζημίες 7,5 έως 12,7 δισεκ. ευρώ από τα NPLs θα μπορούσαν να προκύψουν νέες ζημίες 3-4 δισεκ. αν μάλιστα αυτή η δραματική κατάσταση συνεχιστεί για όλο το 2015 στις τράπεζες τότε οι ζημίες θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκ.

Δραματική η εικόνα στην ρευστότητα

Το τραπεζικό σύστημα έχει ρευστότητα από το ευρωσύστημα 110 δισεκ. αλλά έχει τόση ώστε να μην περισσεύει ούτε 1 ευρώ για οτιδήποτε άλλο πέραν της χρηματοδότησης των υφιστάμενων ισολογισμών.
Οι τράπεζες έχουν 74 δισεκ. ELA που σημαίνει 95 εκατ ευρώ τόκους τον μήνα ή 1,14 δισεκ. ευρώ τον χρόνο.
Αν ληφθεί υπόψη ότι δεν χορηγούν νέα δάνεια, τα NPLs αυξάνονται και τα έσοδα δραματικά μειώνονται μεταξύ των άλλων και γιατί αυξάνονται τα έξοδα εκ τόκων η εικόνα των τραπεζών είναι τραγική.
Προσπαθούμε να μην χρεοκοπήσουμε, δηλώνει τραπεζίτης πραγματικά τραγική κατάσταση.
 
DGCom και SSM ακυρώνουν τον έλεγχο των τραπεζών – Δεν έχει κανένα νόημα
 
Όταν θεσμοί όπως DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρώπης και ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών αναβάλλει τον έλεγχο των τραπεζών επειδή δεν έχει κανένα νόημα χρήζει πολύς μεγάλης προσοχής η εξέλιξη αυτή.
Αν ελέγχονταν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες το αποτέλεσμα των ελέγχων θα ήταν δραματικά.
Θα υποχρεώνονταν σε δραματικές αποφάσεις συρρίκνωσης, σε αποφάσεις σοκ στους ισολογισμούς τους και θα υποχρεώνονταν άμεσα σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όλη αυτή η ζοφερή εικόνα της Ελλάδος έχει φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο τις ελληνικές τράπεζες.

Τράπεζες

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

Κεφάλαια 2014 Βασιλ. ΙΙΙ

5,7 δισ

7,3 δισεκ

4,11 δισ

6,9 ή 6,5 δισ

CT1 Βασιλ. ΙΙΙ

8,1%

13%

10,5%

11,2%

Συνολικά κεφάλαια 2014

8,2 δισ

7,6 δισ

6,3 δισ

7,2 δισ

Κεφάλαια 6μηνου 2014

9,4 δισ

8,6 δισ.

6,54 δισ

8,9 δισ

DTA για το 2014

3,7 δισ

3,6 δισ

3,8 δισ

4 δισ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης