Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Oxford Economics: Υπάρχει τρόπος να διπλασιαστεί η αξία των ελληνικών ομολόγων;

Oxford Economics: Υπάρχει τρόπος να διπλασιαστεί η αξία των ελληνικών ομολόγων;
Παρά τον τεράστιο ελληνικό κίνδυνο, οι αγορές δεν έχουν πιστέψει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με επίκεντρο την αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αναφέρει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας της Oxford Economics.
Σε ανάλυση της η Oxford Economics αναφέρει ότι πριν 5 χρόνια  το 2010 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους εταίρους ώστε  να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να βρεθεί η Ελλάδα σε ασφαλές λιμάνι.
Από τότε, οι τιμές των ομολόγων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, έχουν μειωθεί κατά 37%...
Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στο επίκεντρο γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν επιλέξει να μην εργαστούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Το 2012 το ΔΝΤ σημείωνε ότι «υπάρχουν κοινωνικά και πολιτικά όρια της προσαρμογής που καθορίζουν την προθυμία (σε αντίθεση με την ικανότητα) να πληρωθεί το ελληνικό χρέος»
Αγνοώντας το  ελληνικό χρέος και το πώς αυτό θα καταστεί βιώσιμο, η Τρόικα καλλιεργεί το λαϊκισμό που τρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης μπορεί να δικαιολογηθεί τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πολιτική που δεν επιτρέπει συμφωνία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει λάβει πρωτοβουλίες  ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Φυσικά, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παίξει ακόμα ένα από τα πλέον λαϊκίστικα χαρτιά του να πει στον ελληνικό λαό….τα πλεονεκτήματα της αθέτησης πληρωμών του χρέους.
Η χρεοκοπία για την Ελλάδα θα έχει τεράστιο κόστος αλλά θα έχει και τεράστια οφέλη.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα  περιλαμβάνει μια μαζική μεταφορά πλούτου (πιθανώς 140% του ΑΕΠ), στην Ελλάδα.
Ενώ οι Έλληνες παραμένουν σταθερά υπέρ του ευρώ, το όφελος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αρχίζει να αμφιταλαντεύεται.
Έτσι, η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ δεν θα ξεκινήσει πραγματικά αν πριν δεν έχουν επιβληθεί capital controls στις τράπεζες.
Η ελληνική αγορά ομολόγων τα τελευταία 5 χρόνια είναι πολύ διδακτική αναφέρει η Oxford Economics.
Το διάστημα Ιούλιος - Οκτώβριος του 201, ήταν μια  ιστορική στιγμή της ελληνική κρίσης.
Ανεπαρκείς προτεινόμενες περικοπές βασίστηκαν σε απαράδεκτα  αισιόδοξες παραδοχές του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2011 στο πλαίσιο της 3ης αναθεώρησης.
Το δίδαγμα είναι ότι οι κακοσχεδιασμένες πολιτικές αύξησαν το κόστος της κρίσης και αυτό μεταφράστηκε σε άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που σημειώθηκε στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές
1)στηρίχθηκαν σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές και πολιτικές  παραδοχές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
2) Η Ελλάδα προσέλαβε χρηματοοικονομικούς και νομικούς  συμβούλους και ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για να οριστικοποιήσει τους όρους της προσφοράς το PSI.
Θυμίζουμε ότι εξασφαλίστηκε σχεδόν καθολική συμμετοχή μέσω των  CACs στα ομόλογα ελληνικού δικαίου.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην Ελλάδα να αλλάξει το νόμο που θα διέπει τα ελληνικά ομόλογα και πλέον υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο.
Κατά τις πρώτες 67 ημέρες μετά την έκθεση του ΔΝΤ, η τιμή του ελληνικού ομολόγου Μαρτίου 2012 στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 2%.
Εν συνεχεία οι τιμές του συγκεκριμένου ομολόγου κατέρρευσαν κατά 40% κατά τις υπόλοιπες 19 ημέρες.
Στην πορεία η κρίση επεκτάθηκε πέραν της Ελλάδος και χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία κινδύνευαν να αποχωρήσουν από το ευρώ.
Σε μια κρίσιμη στιγμή της ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ, συνειδητοποίησε ότι αν άφηνε  τις προβληματικές χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ θα έβλαπτε  τον πυρήνα της Ευρώπης.
Το IIF υπολόγισε το κόστος της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ στο 1 τρισεκ ευρώ.
(Σίγουρα πολύ υψηλότερο σε σχέση με το σήμερα).
Η  Ελλάδα αποφασίστηκε στην πορεία ότι άξιζε άλλη μια ευκαιρία. Η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση, μετά από όλα αυτά, δεσμεύθηκε να υιοθετήσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.
Ταυτόχρονα ο Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκε να «κάνει ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ» είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2012.
Αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις 11,7 μονάδες βάσης στις 31 Μαΐου του 2012 το κέρδος ήταν τεράστιο καθώς έφθασαν έως τις 74 μονάδες βάσης τον Απρίλιο του 2014.
Θυμίζουμε ότι πριν το μεγάλο ράλι οι τράπεζες της Ευρώπης ήταν διατεθειμένες να πωλήσουν τα ελληνικά ομόλογα σε οποιαδήποτε εξευτελιστική τιμή
Το δίδαγμα;
Ενώ ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ είναι μεγαλύτερος από ποτέ η αξία των ελληνικών ομολόγων είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν όπου υπήρχε ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όπως την τρέχουσα περίοδο.
Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο αλλά οι αγορές τα τιμολογούν σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, γιατί;
-Τα παγκόσμια προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστότητα ενώ οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρέος.
-Παρά τον τεράστιο ελληνικό κίνδυνο, οι αγορές δεν έχουν πιστέψει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Αν οι αγορές πιστέψουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τότε οι τιμές θα καταρρεύσουν στα ομόλογα.
Πέντε χρόνια μετά, την επένδυση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου,  πρέπει να επαναξιολογηθεί ο ελληνικός κίνδυνος.
Εάν η Ελλάδα διασωθεί οι τιμές των ομολόγων θα διπλασιαστούν, ενώ αν η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης η αξία των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθεί εντυπωσιακά.
Παρ΄ όλα αυτά το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να εστιαστούν σε αυτό το διαχρονικό πρόγραμμα.

Οι σημαντικές περίοδοι της ελληνικής αγοράς ομολόγων
GGB catastrophe episodes  
Period Price change  
30 Jun – 15 Sep 2011 -37% Collapse of inadequate PSI
16 Feb – 7 March 2012 -39% In advance of PSI
1 May- 31 May 2012 -43% Exit fears peak
11 Sep – 22 April 2015 -37% Syriza-related


http://ftalphaville.ft.com/files/2015/04/GGB-prices1.png

(πρώτη ενημέρωση 27 Απριλίου 2015, 07:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης