Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το αργότερο 27 με 29/5 η συμφωνία – Τα μέτρα στα 16 δισ στην 5η αναθεώρηση – Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα έντοκα στα 18-18,5 δισ

Το αργότερο 27 με 29/5 η συμφωνία – Τα μέτρα στα 16 δισ  στην 5η αναθεώρηση – Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα έντοκα στα 18-18,5 δισ
Νέο δάνειο περίπου 26 δισεκ. + 12 δισεκ. χρηματοδότηση από το παρελθόν, συνολικά 38 δισεκ. επίσης θα υπάρξει.
Μεταξύ 27 με 29 Μαίου αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το bankingnews.gr.
H εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει και 5η αναθεώρηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων με στόχο από 14,2 δισεκ. στο διάστημα 2015 με 2016 να φθάσει το κόστος των μέτρων στα 16 δισεκ. ευρώ στην 2ετία.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ όταν διασφαλιστεί ότι Ελλάδος και ΕΕ βρίσκονται πολύ κοντά στην συμφωνία θα δώσει το πράσινο φως να αυξηθούν τα έντοκα από 14,9 στα 18 ή 18,5 δισεκ το αργότερο αρχές Ιουνίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ 5 και 20 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 2 δισεκ. στο ΔΝΤ και προφανώς χρειάζεται ρευστότητα που θα παράσχει πρώτη η ΕΚΤ μέσω των εντόκων.
Η δόση των 7,2 δισεκ. και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν.
Η πρώτη στήριξη ρευστότητας θα έρθει από την ΕΚΤ μέσω της αύξησης των εντόκων.
Ως προς τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις
Στις 11 Μαΐου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θα επικυρωθεί μια θετική εξέλιξη.
Στο Eurogroup θα αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου – απαιτούνται ακόμη βήματα για την συμφωνία – αλλά για πρώτη φορά σε Eurogroup θα γίνεται λόγος για πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα Eurogroup.
Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα καταβάλλει τα 764 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ και αυτή η εξέλιξη θα σφραγίσει την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών.
Στις 13 Μαΐου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ πάλι για την Ελλάδα για να αξιολογήσει τα δεδομένα του τακτικού Eurogroup και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της προόδου θα παγώσει οποιαδήποτε σχέδιο για αύξηση των haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, θα αυξήσει όμως εκ νέου το ELA.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι 100% βέβαιο ότι θέλει συμφωνία, όχι ρήξη ή σύγκρουση αλλά συμφωνία.
1)Αύξησε 343% το ύψος των μεταρρυθμίσεων από 3,2 δισεκ. στα 14,2 δισεκ. σε διάστημα ένα μήνα, αυτό αποτελεί απόλυτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει συμφωνία ενώ θα ακολουθήσει και 5η αναθεώρηση των μέτρων.  
2)Η απόφαση να πάρει τα διαθέσιμα των ταμείων επίσης αποτελεί απόλυτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει χρεοκοπία και στάση πληρωμών αλλά συμφωνία.
3)Η Ευρώπη υποχρεούται να κάνει και αυτή βήματα προόδου ώστε Ελλάδα και ΕΕ με ΔΝΤ και ΕΚΤ να συγκλίνουν προς μια συμφωνία.
Πάντως υπάρχει διάθεση όλες οι πλευρές να συγκλίνουν.
Συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει.
Νέο μνημόνιο και νέες μεταρρυθμίσεις είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει.
Νέο δάνειο περίπου 26 δισεκ. + 12 δισεκ. χρηματοδότηση από το παρελθόν, συνολικά 38 δισεκ. επίσης θα υπάρξει.
Τα 12 δισεκ. προέρχονται 7,2 δισεκ. από την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, αύξηση στα έντοκα 3 δισεκ. ή 3,5  δισεκ. και 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Νομοτελειακά η συμφωνία έρχεται και πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και πολλές εβδομάδες είχαμε επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει και ότι στρατηγικά επενδύει στην συμφωνία.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, ώρα 21:17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης