Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 10 Ιουνίου – εφόσον έχει προηγηθεί η συμφωνία – η ΕΚΤ θα αυξήσει τα ελληνικά έντοκα στα 18 δισ. από 14,9 δισ

Στις 10 Ιουνίου – εφόσον έχει προηγηθεί η συμφωνία – η ΕΚΤ θα αυξήσει τα ελληνικά έντοκα στα 18 δισ. από 14,9 δισ
Εφόσον υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία από το Eurogroup η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ.
Στις 10 Ιουνίου – εφόσον έχει προηγηθεί η συμφωνία – η ΕΚΤ θα αυξήσει τα ελληνικά έντοκα στα 18 δισεκ. ευρώ αναφέρει τραπεζική πηγή.
Αν υπάρξει συμφωνία την άλλη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ ή το αργότερο στις 5 ή 8 Ιουνίου στις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της αύξησης του ορίου των εντόκων γραμματίων της Ελλάδος.
Τα έντοκα γραμμάτια οριοθετούνται στα 14,9 δισεκ. και αποτελούν τον βασικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδος μέσω εσωτερικού δανεισμού καθώς οι τράπεζες καλύπτουν τα 10-11 δισεκ. και τα υπόλοιπα 4,9 με 3,9 δισεκ. ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερα ο ελληνικός δημόσιος τομέας.
Εφόσον υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία από το Eurogroup η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ. αύξηση 3 δισεκ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο για την ώρα δεν αναμένεται να αυξηθεί το όριο των 3,5 δισεκ. σε σύνολο 14,9 δισεκ. εντόκων γραμματίων που αποδέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επισφράγιση της συμφωνίας και θα δώσει επιπλέον στήριξη στην προβληματική ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ημέρες κυρίως μεταξύ 11 και 21 Μαΐου σημειώνεται αισθητή μείωση των εκροών καταθέσεων ενώ ορισμένες μέρες το ισοζύγιο ήταν έστω και οριακά θετικό.
Τον Απρίλιο η σωρευτική εκροή καταθέσεων έφθασε τα 7 δισεκ. από 138,55 δισεκ. καταθέσεις τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 131,55 δισεκ. τον Απρίλιο και με βάση πρώτες ενδείξεις ο Μάιος θα κλείσει περίπου στα 128,5 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2015 η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή καταθέσεων σημειώθηκε τον Ιανουάριο και δεύτερος χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος του 2015.
Το τραπεζικό σύστημα είναι 100% εξαρτημένο από το ευρωσύστημα, το ELA βρίσκεται στα 80 δισεκ και απευθείας από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου 36 με 37 δισεκ. συνολικά δηλαδή 116 με 117 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις περίπου 210 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο προφανώς είναι οι εκροές καταθέσεων αλλά και οι τάσεις αισθητής μείωσης τους εσχάτως.
Όμως η συνεχής εκροή καταθέσεων είναι γενεσιουργός αιτία σοβαρών προβλημάτων.
Π.χ. με όρους Ελλάδος χωρίς να συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις και δάνεια σε επίπεδο ομίλων, οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 212 δισεκ. δάνεια και 128,5 δισεκ. καταθέσεις αυτό σημαίνει 164% σχέση δανείων προς καταθέσεις που είναι η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.
Η σχέση δανείων προς καταθέσεις μας δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα ρευστότητας και μας δείχνει ότι οι τράπεζες είναι όχι απλά δύσκολο αλλά αδύνατο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Το πρόβλημα στο ελληνικό banking αρχίζει να γίνεται όλο και βαθύτερο.
Είχαμε σε ανύποπτο χρόνο αναφέρει ότι αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 110 δισεκ. ευρώ σε ένα υποθετικό σενάριο δηλαδή επιπλέον πτώση 18 δισεκ. τότε οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα οδηγούνταν σε capital controls.
Η συμφωνία έστω και ημιτελής είναι 10000% επιβεβλημένη για την διάσωση της οικονομίας και των τραπεζών και για τον λόγο αυτό τα capital controls θα μείνουν στην θεωρία, όπως στην θεωρία θα μείνει και η αύξηση των haircuts στα ελληνικά collaterals.  

(πρώτη ενημέρωση 22 Μαΐου 2015, 02:18)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης