Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η EKT δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών στις 27 Μαΐου και 3 Ιουνίου – Ανησυχία για τις 10/6

Η EKT δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών στις 27 Μαΐου και 3 Ιουνίου – Ανησυχία για τις 10/6
Αν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ELA αλλά θα απορρίπτει κάθε ελληνική πρόταση για αύξηση
Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα και θα φέρουν σε άκρως δυσχερή θέση τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει ορισμένους σχεδιασμούς της ΕΚΤ στις 27 Μαΐου και στις 3 Ιουνίου δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στην μέχρι τώρα στρατηγική της ΕΚΤ αλλά αν στην υποθετική περίπτωση που στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν καταβάλλει περίπου τα 305 εκατ ευρώ τότε αυτομάτως στις 10 Ιουνίου θα επιβάλλει νέα haircut στις ελληνικές τράπεζες από 40% έως 50% ενώ θα παγώσει πλήρως το ELA.
Θα συνεχίσει να παρέχει ELA αλλά θα απορρίπτει κάθε ελληνική πρόταση για αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τα haircuts όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και όσο υπάρχει πλαίσιο δανειακής σύμβασης το οποίο υπενθυμίζεται λήγει 30 Ιουνίου.
Ο μόνος λόγος να αυξηθούν τα haircuts είναι να υπάρξει πιστωτικό γεγονός το οποίο θα προέλθει από στάση πληρωμών.
Όσο αφορά το ELA στο χειρότερο σενάριο απλά θα απορρίπτεται κάθε πρόταση για αύξηση του αλλά η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητήσει από τις τράπεζες να επιστρέψουν την ρευστότητα που τους έχει χορηγήσει το ευρωσύστημα.
Θυμίζουμε ότι το ευρωσύστημα έχει παράσχει 117 δισεκ. ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες εκ των οποίων 80,2 δισεκ. ELA.
Η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα από την ελληνική οικονομία αλλά θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να βρεθεί μια λύση, συμφωνία ή νέα 2μηνη παράταση του μνημονίου.
Η ΕΚΤ εφόσον υπάρξει συμφωνία θα αυξήσει κατά 3 δισεκ. το όριο των εντόκων μετά τις 10 Ιουνίου και θα αποδείξει ότι συνδράμει και συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση μιας λογικής λύσης για την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται στήριξη και αυτό πράττει η ΕΚΤ, στηρίζει τις τράπεζες.
Έχει δανείσει 117 δισεκ. εκ των οποίων 80,2 δισεκ. είναι το ELA.
Τις τελευταίες ημέρες κυρίως μεταξύ 11 και 20 Μαΐου σημειώνεται αισθητή μείωση των εκροών καταθέσεων εξέλιξη ενθαρρυντική αν ληφθεί υπόψη τι προηγήθηκε αλλά μεταξύ 22 και 25 Μαΐου υπήρξαν εκ νέου εκροές.
Τον Απρίλιο η σωρευτική εκροή καταθέσεων έφθασε τα 7 δισεκ. από 138,55 δισεκ. καταθέσεις τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 131,55 δισεκ. τον Απρίλιο και με βάση πρώτες ενδείξεις ο Μάιος θα κλείσει περίπου στα 128,5 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2015 η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή καταθέσεων σημειώθηκε τον Ιανουάριο και δεύτερος χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος του 2015.
Το τραπεζικό σύστημα είναι 100% εξαρτημένο από το ευρωσύστημα,  έναντι των 117 δισεκ. που έχουν δανειστεί, έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις περίπου 210 δισεκ. ευρώ.

Κρίσιμη παράμετρος

Με βάση την δομή των τελευταίων εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες και χωρίς να περιλαμβάνεται ένα σενάριο haircut στα collaterals από την ΕΚΤ, αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν άλλα 30 δισεκ. καταθέσεων φθάσουν στα 100 δισεκ. το σύστημα τελείωσε.
Θα οδηγηθούν οι τράπεζες βίαια σε capital controls.
Βέβαια με βάση την λογική αν υπάρξει εκροή καταθέσεων 28 με 30 δισεκ. αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία, αυτό θα σημαίνει ότι επιβλήθηκαν haircut στα collaterals και αυτό θα σημαίνει ότι κάποια δόση δεν πλήρωσε η Ελλάδα.
Προφανώς το σενάριο που αναφέρουμε είναι και ακραίο και σκληρό για το σύστημα.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 30-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 12,4 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης