Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανοησίες τα capital controls και το νέο νόμισμα – Μοναδικό το κυπριακό πείραμα

Ανοησίες τα capital controls και το νέο νόμισμα  – Μοναδικό το κυπριακό πείραμα
Γιατί δεν θα επαναληφθεί το κυπριακό πείραμα στην Ελλάδα με τις καταθέσεις και τα capital controls....
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα βιώσουμε capital controls και δεν θα χαρούμε το παράλληλο νόμισμα....που ορισμένοι έχουν φανταστεί....
Πρόκειται για ανοησίες ή καλύτερα σενάρια που ξεπερνούν τα όρια της ανοησίας.
Ρωτήσαμε ως bankingnews.gr κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη να μας δώσει την προσέγγιση του για τα capital controls και το παράλληλο νόμισμα.
Η απάντηση που λάβαμε είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
«Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν capital controls και δεν θα υπάρξει νόμισμα γιατί;
Πολλοί αναφέρουν ότι αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ θα προκληθεί τέτοιος πανικός στην κοινωνία που θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης του bank run οι τράπεζες θα επιβάλλουν capital controls.
Τα capital controls και το παράλληλο νόμισμα είναι ανοησίες.
Ας αναφέρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στο κυπριακό πείραμα όπου δεσμεύτηκαν καταθέσεις και υπήρξαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Η Κύπρος είχε 18,5 δισεκ. ευρώ ΑΕΠ την περίοδο των ιστορικών αποφάσεων για τους καταθέτες και 72,8 δισεκ. καταθέσεις (Μάιος του 2011)
Δηλαδή οι καταθέσεις στην Κύπρο ήταν 4 φορές περισσότερες από το ΑΕΠ της Κύπρου όταν στην Ευρώπη κατά μέσο όρο η σχέση καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ κινείται στο 0,8 φορές έως 1 φορά.
Η Κύπρος επίσης είχε μια ιδιαιτερότητα που η Γερμανία είχε επισημάνει.
Από τα 72,8 δισεκ. καταθέσεων στην Κύπρο περίπου 22-24 δισεκ ήταν καταθέσεις Ρώσων και η Γερμανία πίστευε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως off shore ζώνη για να «καθαρίσουν» πολλά δισεκατομμύρια.
Ταυτόχρονα το Κυπριακό κράτος ήταν αδύνατο να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες ρευστότητας που προέκυψαν ενώ το τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα επίσης δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί προκαλώντας την διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Λαϊκής και επιβάλλοντας για πολλούς μήνες capital controls ενώ οι καταθέτες υποχρεώθηκαν να αποκτήσουν τραπεζικές μετοχές.
Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση, με ειδικά χαρακτηριστικά και όχι προσομοιάζουν την Κύπρο με την Ελλάδα αγνοούν τα στοιχειώδη.
Επιπλέον στοιχείο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ευρωσυστήματος έχουν ρευστότητα και επίσης οι ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Π.χ. ανακεφαλαιοποιήσεις με καταθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει καθώς ισχύει το bail in και η ντιρεκτίβα 3029 του Αυγούστου του 2013.
Όσον αφορά τα capital controls στην Κύπρο αυτά επιβλήθηκαν για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες λόγω του μαζικού bank run.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις είναι 128-130 δισεκ. και το ΑΕΠ 185 δισεκ. δηλαδή οι καταθέσεις αντιστοιχούν στο 70% του ΑΕΠ κοινώς η ελληνική κοινωνία αρχίζει να φτωχαίνει επικίνδυνα καθώς πριν λίγα χρόνια οι καταθέσεις ήταν 1,1 φορές περισσότερες από το ελληνικό ΑΕΠ.
Μόνο αν υπάρξει σχέδιο τιμωρίας της Ελλάδος με πολιτικά κριτήρια θα μπορούσε να πληγεί η οικονομία και η κοινωνία με capital controls.
To παράδειγμα της Κύπρου δεν μπορεί και δεν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα αυτό είναι 100% βέβαιο.
Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει και τα σενάρια περί παράλληλου νομίσματος ή capital controls θα αποδειχθούν παρωχημένες ανοησίες.
Τα capital controls είναι η αυτοκτονία και κανείς πολιτικός δεν θέλει να αυτοκτονήσει.
Οι τράπεζες δεν ανησυχούν για capital controls».

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 26 Μαϊου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης