Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nέα έκρηξη στα κόκκινα δάνεια – Κατά 4,5 δισ ευρώ αυξήθηκαν οι επισφάλειες

tags :
Nέα έκρηξη στα κόκκινα δάνεια – Κατά 4,5 δισ ευρώ αυξήθηκαν οι επισφάλειες
Κατά τη διάρκεια του Μάιου τα νέα κόκκινα διαμορφώθηκαν μεταξύ 700 και 800 εκατ ευρώ
Βόμβα στα κόκκινα δάνεια ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ ευρώ έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους πέντε μήνες στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής παύσης πληρωμών του Δημοσίου, της αδυναμίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να βρουν ρευστότητα και της δυσκολίας αρκετών ιδιωτικών εταιριών να πληρώσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών.
Ο φαύλος κύκλος προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών, των οποίων επισημαίνουν ότι το τραπεζικό σύστημα καταγράφει σε όλους τους τομείς (δάνεια και καταθέσεις) μόνο ζημίες.
Σύμφωνα με τραπεζικές, η ειδοποιός διαφορά των νέων επισφαλειών που γεννήθηκαν το πρώτο δίμηνο το 2015 σε σχέση με αυτές του Απριλίου και του Μαϊου είναι άκρως ανησυχητική.
Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν στη Realnews, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, "χτύπησαν" κόκκινο τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο χτυπήθηκαν και τα έως σήμερα σχετικά υγιή δάνεια, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και προμηθευτών.
Η επιδείνωση της κατάστασης το τελευταίο δίμηνο καταδεικνύει ότι το φαινόμενο της δημιουργίας εκ νέου "κόκκινων" δανείων δεν είναι περιστασιακό, όπως είχε χαρακτηριστεί το πρώτο δίμηνο του έτους, εκτίμηση που προβληματίζει το σύστημα και δίνει περαιτέρω πνοή στην αύξηση των επισφαλειών.
Κατά τη διάρκεια του Μάιου τα νέα κόκκινα διαμορφώθηκαν μεταξύ 700 και 800 εκατ ευρώ.
Τον Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο το συνολικό συνολικό ποσό έφθασε τα 3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ το μήνα), τον Μάρτιο υπήρξε ύφεση του φαινόμενο με μόλις 200 εκατ ευρώ νέες επισφάλειες, ενώ το ποσό τον Απρίλιο ανήλθε στα 600 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης