Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

New York Times: Πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να βοηθήσει την Ελλάδα και τις τράπεζες; - Υπάρχει τρόπος

New York Times: Πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να βοηθήσει την Ελλάδα και τις τράπεζες; - Υπάρχει τρόπος
Μόνο με μια συμφωνία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ενεργά το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος
Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times;
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, θα μπορούσε σύντομα να δρέψει καρπούς
Αν υπάρξει μια συμφωνία και η Ελλάδα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που θα επαναφέρει την οικονομία στην ομαλότητα, θα μπορούσε να ωφεληθεί τα μέγιστα από το πρόγραμμα τόνωσης της ευρωζώνης που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη εφαρμόζει, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει ομόλογα που εκδίδονται από χώρες της ευρωζώνης, με ρυθμό 60 δισεκ. ευρώ το μήνα.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα εφόσον η χώρα δεν τηρεί τους όρους που τίθενται από τους κύριους πιστωτές της.
Εάν η Ελλάδα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων της Ελλάδος σε μεγάλες ποσότητες.
Αυτό θα ήταν μεγάλο όφελος για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν.
Θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την ρεσυτότητα που θα λάβουν για να χορηγούν δάνεια και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς.
Ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν οφέλη για την Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα στη Φρανκφούρτη.
Αν υπήρχε μια «ισχυρή συμφωνία», είπε, «όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια."
"Και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν εύκολα" είχε αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης