Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λ. Κατσέλη (Εθνική): Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες - Το χρηματοδοτικό πλαίσιο θα κριθεί από την ΕΚΤ

tags :
Λ. Κατσέλη (Εθνική): Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες - Το χρηματοδοτικό πλαίσιο θα κριθεί από την ΕΚΤ
"Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι και τις 100.000 ευρώ", τόνισε
Σε διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο ανέφερε για haircut στις τραπεζικές καταθέσεις από 8.000 ευρώ και πάνω, προχώρησε για μια ακόμη φορά σήμερα Σάββατο πρωί, η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.
Μιλώντας στον Σκάι, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία προβλέπει ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι και τις 100.000 ευρώ.
Το χρηματοδοτικό πλαίσο θα ομαλοποιηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, ανέφερε.
Σε ερώτηση τί θα γίνει από την Δευτέρα, η κ. Κατσέλη απάντησε ότι η τραπεζική αργία στην Ελλάδα ισχύει μέχρι την Δευτέρα το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε οι συναλλαγές θα γίνονται όπως γινονται μέχρι σήμερα.
Το περαιτέρω χρηματοδοτικό πλαίσιο και το τί θα γίνει από την προσεχή Τρίτη και μετά θα καθoρίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η απόφαση της, θα καθορίσει και το τί πρόκειται να γίνει μετά", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε δεύτερη συνέντευξη της σήμερα Σάββατο η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταβούμε στην ομαλότητα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει ότι θα υπάρχει οτιδήποτε δυσάρεστο στο μέλλον".
Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα λαμβάνοντας υπόψιν του τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ληφθούν το πρωί της ίδια ημέρας, και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που δύνανται να γίνονται. Υπογράμμισε δε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό "bail-in" των καταθετών εν μέσω φόβων ότι χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση.
Οι Financial Times, επικαλούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 είναι ολοένα και πιο πιθανά, για τουλάχιστον μία τράπεζα. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κούρεμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης