Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελεσίγραφο ΕΚΤ - Δίνει παράταση 48 ωρών στην Ελλάδα - Με συμφωνία θα χορηγήσει ELA 6 με 8 δισ με ρήξη haircuts 50% στις 8/7

tags :
Τελεσίγραφο ΕΚΤ - Δίνει παράταση 48 ωρών στην Ελλάδα - Με συμφωνία θα χορηγήσει ELA 6 με 8 δισ με ρήξη haircuts 50% στις 8/7
Η ΕΚΤ έχει δώσει παράταση 48 ωρών στην Ελλάδα έως την Τετάρτη 8 Ιουλίου ώστε να υπάρξει συμφωνία
Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει η ΕΚΤ ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία...μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγή καλά ενημερωμένη που έχει πρόσβαση στους κύκλους της ΕΚΤ, ο M. Draghi δέχθηκε το αίτημα για να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην Ελλάδα έως την Τετάρτη το πρωί 8 Ιουλίου ειδάλλως θα τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση την ίδια πηγή η Ελλάδα αιτήθηκε να χορηγηθεί ELA 6 δισεκ. και ταυτόχρονα να δοθεί μικρή παράταση μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία.
Η ΤτΕ ζήτησε ELA 6 δισεκ. και η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε μικρή παράταση από την ΕΚΤ, να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Η ΕΚΤ έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών.
Συγκεκριμένα σήμερα  6 Ιουλίου η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA και δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών αλλά μεταθέτει τις αποφάσεις για τις 8 Ιουλίου.
Αν έως τις 8 Ιουλίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία τότε η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες.
Αν υπάρξει συμφωνία η ΕΚΤ θα χορηγήσει 6 με 8 δισεκ. ELA για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 8 Ιουλίου η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Με τα συνολικά collaterals να είναι στα 18 δισεκ. είναι προφανές ότι οι τράπεζες χρεοκοπούν αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει 125 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση.
Η απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει για 48 ώρες όλες τις διαδικασίες σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα στα ATMs δεν θα επαρκούν και θα μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 20 ευρώ από 60 ευρώ που είναι το όριο.
Στις τράπεζες επικρατεί πανικός καθώς η ρευστότητα που έχει απομείνει είναι οριακή από 600 έως 800 εκατ ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται τα 600 εκατ της εγγύησης του TARGET.

Τι συμφώνησαν τραπεζίτες - ΥΠΟΙΚ - ΤτΕ

Χθες το βράδυ 5 Ιουλίου υπήρξε συνάντηση των τραπεζιτών με στελέχη της κυβέρνησης και συναποφάσισαν
1)Να ανοίξουν τα 900 περίπου καταστήματα που είχαν ανοίξει και τις προηγούμενες ημέρες για τους συνταξιούχους
2)Να αποτιμήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ σήμερα - δεν θα υπάρξει απόφαση σήμερα από την ΕΚΤ - και να αποτιμήσουν αν μπορούν να ανοίξουν και άλλα καταστήματα.
3)Αν χρειαστεί - και μέχρι να υπάρξει συμφωνία - να μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών από 60 σε 40 ή 20 ευρώ.
4)Για σήμερα 6 Ιουλίου αναμένεται να επικρατήσει ψυχραιμία παρά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης