Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα από την ΕΚΤ - Προχώρησε σε haircut 10%-18% στα collaterals των τραπεζών μειώνοντας το απόθεμα από 19 δισ σε 5 δισ

tags :
Μήνυμα από την ΕΚΤ - Προχώρησε σε haircut 10%-18% στα collaterals των τραπεζών μειώνοντας το απόθεμα από 19 δισ σε 5 δισ
Η ΕΚΤ προχώρησε σε οριακή αύξηση των haircuts κατά 10% κατά μέσο όρο ή επίδραση έως 14-15 δισεκ.
(upd3)Ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην Ελλάδα η ΕΚΤ.
Η Ελλάδα ή προχωράει άμεσα σε συμφωνία ή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας χρεοκοπεί το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ σήμερα 6 Ιουλίου αύξησε τα collaterals των ελληνικών τραπεζών κατά 10% μεσοσταθμικά αλλά σε οισμένες περιπτώσεις έφθασε στο 18% το κούρεμα των εγγυήσεων.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Οι ελληνικές τράπεζες  διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 19 δισεκ. ευρώ για ρευστότητα μέσω ELA και απομένουν μετά το haircut με 5-6 δισεκ. που είναι και το τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων.
Κάθε αύξηση των haircuts 10% σημαίνει ανάγκη για νέες εγγυήσεις 8 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά τα νέα haircuts μειώνουν το απόθεμα εγγυήσεων από 19 δισεκ σε 5-6 δισεκ. και ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος είναι πλέον σε οριακή κατάσταση.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr
Στην Εθνική μειώθηκαν τα collaterals 2-3 δισεκ.
Στην Eurobank τα collaterals από 8 δισεκ. μειώθηκαν στα 1,9 με 2 δισεκ.
Σε Πειραιώς και Alpha bank το απόθεμα εγγυήσεων μειώθηκε μεν αλλά ειδικά στην Πειραιώς επειδή διέθετε τα λιγότερα ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου, εμφανίζει την μικρότερη επίδραση.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε haircuts έως 50% με 60% αλλά επέλεξε τον δρόμο...της προειδοποίησης...
Η κίνηση της ΕΚΤ έχει ένα στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση....αύριο 7 Ιουλίου συμφωνία ή στις 8 Ιουλίου επιθετικό haircuts 50% με 60%....χρεοκοπώντας τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών φθάνουν στο ευρωσύστημα στα 225 με 235 δισεκ. για να χορηγείται ρευστότητα 125 δισεκ εκ των οποίων 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ απευθείας χρηματοδότηση.

Υποσημείωση

Οι εγγυήσεις των τραπεζών είναι πλήθος περιουσιακών στοιχείων, ομολογιακά του πυλώνα 1 και πυλώνα 2, ομόλογα, τιτλοποιήσεις, δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι τράπεζες έχουν πλέον μείνει με 5 από 19 δισεκ. εγγυήσεων κοινώς βρίσκονται στο τελευταίο και τελικό στάδιο πριν την χρεοκοπία.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (6/7) να διατηρήσει σταθερό το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, στα επίπεδα τα οποία το είχε θέσει στις 26 Ιουνίου, μετά από πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος (στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ).
Ο ELA μπορεί να χορηγείται μόνο εάν υπάρχει επάρκεια σε collaterals.
Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας έχει αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα collaterals που χρησιμοποιούν για να λάβουν ρευστότητα μέσω ELA συνδέονται άμεσα με κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού).
Για αυτόν τον λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τα haircuts στα collaterals τα οποία δέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για να χορηγήσει ELA.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και τον πιθανό αντίκτυπο για τη νομισματική πολιτική και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει εντός της αποστολής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης